Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Forårsstemning. For tiden har Kunsthallen godt med besøgende på grund af årets forårsudstilling. Men det afspejler ikke den generelle situation.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Publikumssvigtet kunsthal lægges sammen med Kunstakademiet

Den økonomisk trængte Charlottenborg lægger de internationale ambitioner på hylden.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De havde oprindelig et nært slægtskab og har delt adresse i godt 130 år, men inden længe vil Kunsthal Charlottenborg og Det Kgl. Danske Kunstakademi være lagt sammen til én institution.
Tilbage til kunstnerne

Det sker efter en længere periode med dalende besøgstal og svigtende fondsfinansiering hos kunsthallen, og det sker for at sikre dens fremtidige virke og for at styrke forankringen i det københavnske kunstmiljø.

»Symbolsk formuleret kan man sige, at vi giver Charlottenborg tilbage til kunstnerne«, siger kulturminister Uffe Elbæk (R), som står bag beslutningen.

LÆS OGSÅ

»Fusionen giver en lokal forankring, så det bliver en københavnerbegivenhed, når der er udstilling på Charlottenborg. Det tror jeg er måden at løse problemerne på«.
Lokal scene

Med fusionen bliver Kunsthallen formelt underlagt Kunstakademiet, mens Kunsthallens bestyrelse bliver opløst. Fremover skal direktør Mark Sladen derfor referere til rektor for Kunstakademiet Mikkel Bogh. Og Kunsthallens kommende vision beskriver rektoren sådan her:

»Kunsthal Charlottenborg skal være interessant for størstedelen af befolkningen, men det skal også være et sted, der giver unge talenter mulighed for at træde frem, og som i måske lidt højere grad end nu afspejler den lokale scene«.
Internationale ambitioner

I 2009 fik Kunsthal Charlottenborg ny bestyrelse med Michael Bjørn Nellemann i spidsen. Det skete på et tidspunkt, hvor økonomien var kuldsejlet, og Kunsthallen var sat under administration.

Med valget af den engelske direktør Mark Sladen i 2010 ønskede man nu at sætte Kunsthal Charlottenborg på landkortet som Københavns ambitiøse internationale kunsthal.

LÆS OGSÅ

Men svigtende fondsmidler og et besøgstal på 8.000 betalende gæster sidste år levede ikke op til målsætningerne, og i december sidste år tog Kunsthal Charlottenborg initiativ til fusionen, som den afgående bestyrelse nu skal være med til at udstikke rammerne for.

Bestyrelsen tager ansvaret
På spørgsmålet, hvad der er gået galt, svarer bestyrelsesformand Michael Bjørn Nellemann:

»Nogle af udstillingerne har haft et for højt lixtal i forhold til, at vi gerne ville have flere besøgende. Men jeg står inde for programmet, som jeg har nikket til, og som jeg synes er kunstnerisk spændende«.

»Jeg ville gerne have haft, at en af de udstillinger, som Mark (Sladen, red.) havde lavet, var en kioskbakser, men det kræver finansiering, en vis portion held og rygvind, og det har det været småt med i 2011«.

LÆS OGSÅ

Hvem har ansvaret?

»Bestyrelsen har det overordnede ansvar for både linje og besøgstal, og direktøren har det operationelle ansvar. Så jeg tager det gerne på min kappe. Men jeg synes, tre-fire skiftende kulturministre har ansvaret for svære arbejdsbetingelser. Det var fra starten en svær konstruktion«, siger bestyrelsesformanden.
Økonomiske realiteter

I Kulturministeriet anerkender kulturministeren, at de politiske visioner, der har været for Kunsthal Charlottenborg, ikke har kunnet tåle mødet med de økonomiske realiteter.

»Den ambition, der blev formuleret i 00'erne, står ikke mål med, hvordan virkeligheden ser ud i dag«, siger Uffe Elbæk

»Vi skal stadig kigge ud i verden og lade os inspirere og trække på internationale profiler i kommende udstillinger, men man skal se det fra København og ud«.

Ingen mirakelkur
Fusionen af Kunsthal Charlottenborg og Kunstakademiet vil ikke bare betyde en administrativ forenkling, men også, at Kunsthallen kan udnytte de ressourcer, som de internationale gæstelærere, professorer og studerende repræsenterer, forklarer rektor Mikkel Bogh.

»Det her er ingen mirakelkur, som med et slag løser de udfordringer, Kunsthal Charlottenborg står over for, men det er en del af opskriften på, hvordan vi langsomt kan få Kunsthallen på fode igen - både i forhold til den kurs, den er på nu, hvor den er ved at blive en kunsthal af internationalt format, men også for at give den en forankring i København og i Norden«.

LÆS OGSÅ

Det betyder samtidig, at Kunsthallens profil »med et stærkt internationalt fokus«, som den nuværende direktør, Mark Sladen, blev ansat til at realisere, har ændret sig mod det mere lokale.

Hvad Kunsthallens direktør mener om ændringen af profilen, og om han fortsat ser sig selv som direktør for Kunsthallen, ville vi gerne have haft en kommentar til. Men Mark Sladen ønskede i går ikke at kommentere den forestående fusion.

Ikke flere midler
Fusionen bliver ifølge Kulturministeriet ikke ledsaget af flere midler. Til det siger rektor for Kunstakademiet Mikkel Bogh:

»Jeg har selvfølgelig ikke bedt om at få lov at lave en ufinansieret succes. Jeg har ikke lagt skjul på, at det er en svær opgave, og jeg gør mig stadig forhåbninger om, at der kan findes penge i en overgang«.

Kulturministeriet nedsætter nu en såkaldt hurtigtarbejdende arbejdsgruppe, der skal rådgive om den praktiske gennemførelse af fusionen. Den skal være på plads allerede inden sommerferien.

FACEBOOK

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden