Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Naivitet. Christian Friis Bach mener, at Jørgen Leths udstilling kan være med til at legitimere rige, hvide mænds udnyttelse af fattige kvinder.
Foto: Jens Dresling

Naivitet. Christian Friis Bach mener, at Jørgen Leths udstilling kan være med til at legitimere rige, hvide mænds udnyttelse af fattige kvinder.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister: Nøgenfoto-udstilling kan legitimere dårlige forhold

Udviklingsminister reagerer for at sikre ordentlige vilkår for fattige kvinder.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) skrev i går på sin Facebook-profil, at hvis Jørgen Leth »tror, at hans forhold til en helt ung sort kvinde, fra begge sider handler om en 'kærlighedsakt' og ... 'lykke' så er han for naiv«.

Over for politiken.dk begrunder Christian Friis Bach nu sin udtalelse.

SKRIV

»Jeg kan og vil ikke tage stilling til Leths forhold, men når han pakker det ind i lykke og kærlighed, så vil jeg bare sige, at der er titusinder - hvis ikke millioner af forhold af lignende karakter, der er meget langt fra lykke, og som handler om udnyttelse, fattigdom og afhængighed«, siger Christian Friis Bach til politiken.dk.

Nøgenbilleder startede debatten
Baggrunden for Christian Friis Bachs udfald mod Jørgen Leth er udstillingen 'Mit navn er Jørgen Leth Art Moves #2', som fredag åbnede på 'Kunstforeningen Gl Strand i København'.

Her udstiller Jørgen Leth blandt andet en række nøgenbilleder af en ung, mørk kvinde fra Haiti. Billederne er taget af Jørgen Leth selv med en mobiltelefon.

Ifølge Jørgen Leths udtalelser til dr.dk, så er billederne taget under »kærlighedsakten« mellem ham selv og den unge kvinde.

LÆS MERE

Ifølge Christian Friis Bach bygger udtalelsen på, at han personligt har besøgt en række kvindehjem i blandt andet Niger, Cambodia og Vietnam, hvor han »har set masser af ekstremt fattige kvinder, der har forhold til rige, magtfulde mænd, og det, de har oplevet, var langt fra lykke og kærlighed«.

Han fremhæver dog både over for politiken.dk og på sin Facebook-side, at han ikke vil blande sig i Jørgen Leths forhold, så længe det er inden for lovens rammer.

Politisk vægt bag kritikken
Det kan virke iøjefaldende, at en udviklingsminister går ud og kritiserer en kunstners udstilling. Men ifølge Christian Friis Bach er der en politisk baggrund for kritikken, der kom efter en række udtalelser, som Jørgen Leth gav i forbindelse med et interview med dr.dk.

Til dr.dk sagde Jørgen Leth blandt andet: »Jeg vil gerne vise, at der ikke er noget uanstændigt ved at en ældre, hvid mand har et forhold til en ung, sort kvinde«.

LÆS MERE

»Jeg læste artiklen og så hans udtalelser, og der kan man bare sige, at den slags har jeg det rigtig svært med. Jeg har set for mange unge piger, der bliver misbrugt og ødelagt, og det skal vi gøre rigtig meget for at undgå. Politisk set er ligestilling, ligeværd og kvinders muligheder også en meget central del af vores udviklingspolitik«, siger han.

Kan legitimere dårlige forhold

Ifølge Christian Friis Bach kan Jørgen Leths udtalelse være med til at legitimere forhold mellem rige, hvide mænd og fattige, sorte kvinder:

»Jeg synes, der er noget her, der lyder som om, at man legitimerer disse forhold. For hver ene gang, der eventuelt skulle være et lykkeligt tilfælde, hvor en ældre, rig og magtfuld mand har et forhold til en ung og ufatteligt fattig kvinde, så er der titusinder af tilfælde, hvor det bestemt ikke handler om kærlighed, men derimod om ulykke og udnyttelse«.

Udstillingen 'Mit navn er Jørgen Leth Art Moves #2' åbnede fredag på Kunstforeningen Gl Strand i København, og fortsætter frem til 12. august.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden