Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Holbæk bliver et kunstmuseum med hjælp fra kendte kunstnere

John Kørner er kurator på den første udstilling, der skal forvandle bymidten

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Til sommer dukker kunstnere som John Kørner, HuskMitNavn, Cathrine Raben Davidsen og kunstnergruppen Superflex op i Holbæk for at male på mure, facader og gavle i bymidten.

Da åbner byen nemlig sit udendørs museum for moderne kunst, Holbæk Art, hvor byens borgere og besøgende kan kigge på værkerne døgnet rundt.

Kunstneren John Kørner er kurator, når de første 19 kunstnere og kunstnergrupper til sommer begynder at farvelægge Holbæk.

Visionen er at gentage begivenheden hvert andet år i de kommende ti år, så Holbæk Art i 2024 har en udendørs samling på op mod 100 kunstværker.

Forvandle bykernen »Så begynder det at blive spændende at tage til Holbæk«, siger Henrik Møller.

Han er medlem af den lokale Rotaryklub, og det er ham, der har fået ideen om at forvandle bykernen til et sjællandsk kunstcentrum.

Til daglig er Henrik Møller managementkonsulent og rådgiver kriseramte virksomheder.

Men han er også meget kunstinteresseret. I den italienske by Dozza har han oplevet, hvordan man siden 1960’erne har inviteret kunstnere til byen for at male på husene.

Og i den schweiziske by Morges har han set, hvordan man hvert fjerde år inviterer billedhuggere til byen og udstyrer dem med en sten eller en træklods og beder dem hugge et værk i løbet af en uge.

»Gennem flere år har vi i Rotary gerne villet finde et kulturelt fyrtårn for byen og gøre noget for borgerne. For 17 måneder siden fik jeg stafetten og blev bedt om at finde på noget. Fra starten var vi enige om, at vi skulle sætte barren højt. Og ikke satse på 20 lokale kunstnere, men gå helt til tops«, siger Henrik Møller.

Kunst i det offentlige rum
Så han begyndte med at ringe til den netop afgående ARoS-direktør, Jens Erik Sørensen, som siden har været projektets mentor.

Dernæst sagde John Kørner ja til at blive kurator for udstillingen i sommeren 2014. Han har siden peget på 18 kunstnere i sit netværk, der har sagt ja til at medvirke.

John Kørner har i nogle år interesseret sig for kunst i det offentlig rum og er sikker på, at det kan lykkes at lave en kunstudstilling i et klassisk dansk bybillede med forholdsvis lave bygninger, dannebrogsvinduer og røde teglsten.

Og så er han også »lidt imponeret over« ambitionerne i projektet.

»Det er jo erhvervsfolk, så de har været usædvanlig godt forberedt, lavet kontrakter og griber fondsansøgninger og organisering professionelt an. Professionel kunst på et rimelig højt plan har de ikke så meget erfaring med, og det lægger de ikke skjul på, men går ud og finder sådan nogle som mig. Og den attitude kan jeg vældig godt lide«, siger John Kørner.

Op mod 100 værker
Han har tænkt sig at gribe opgaven anderledes an, end man gjorde med 70’ernes og 80’ernes gavlmalerier.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der skal være enkelte gavlmalerier i Holbæk, men også friser på helt ned til 1 x 2 meter. Og så vil han også bruge husenes facader og eksempelvis placere mindre kunstværker mellem to vinduer, så man får fornemmelsen af at bevæge sig rundt på en kunstudstilling.

Han er ikke spor bekymret for, om bykernen i Holbæk kan rumme op mod 100 værker om 10 år. For:

»Der skal noget til, før det virker. Der er meget konkurrence om opmærksomheden i et bybillede fuld af logoer, reklamer og tilbudsbannere. Men det er en interessant udfordring at lave værker til de omgivelser«.

Det er kun begyndelsen
Planen er, at man i 2016 både vil invitere internationale kunstnere og billedhuggere til byen, så man også kan få kunst på byens åbne pladser.

Der er også stiftet en fond, Fonden Holbæk Art, hvor blandt andre John Kørner, rektor for Kunstakademiet Mikkel Bogh, kulturentreprenør Leif Skov og Holbæks borgmester, Søren Kjærsgaard (V), sidder i bestyrelsen.

Fonden skal sikre, at der med en ny kurator hvert andet år bliver malet på facader og gavle i Holbæk de næste ti år.

Og det er kun begyndelsen.

»Jeg regner med, at vi skal fortsætte i al evighed«, siger idémanden Henrik Møller.

Finansieringen
Det koster 3,5 millioner kroner at gennemføre første etape af visionen til sommer. Foreløbig er de 700.000 kroner rejst af Holbæk Kommune, Holbæk Erhvervsforum, Rotary og Flügger, der også stiller materialer og ekspertise til rådighed, så værkerne ikke regner væk.

Nu skal styregruppen bag Holbæk Art så ud og skaffe resten af pengene hos fonde, i erhvervslivet og blandt private.

Holbæks borgmester, Søren Kjærsgaard (V), sætter »virkelig pris på«, at lokale kræfter har taget initiativ til et kunstprojekt af den størrelse »med internationalt anerkendte kunstnere«.

2 værker står allerede

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For et halvt års tid siden gennemførte Holbæk Kommune selv projektet ’How far is The Horizon’, hvor seks kunstnere fra ind- og udland opførte midlertidige værker i byen.

Men nu har kommunen valgt at lade to af værkerne blive som en del af Holbæk Art. Nemlig et maleri på rådhusets mur af kunstneren Mie Olise og et gavlmaleri af Eske Kath i midtbyen.

LÆS OGSÅ »Dem kalder vi ouverturen til vores symfoni til sommer«, siger Henrik Møller. Hans håb er, at der bliver råd til at belyse værkerne, så man »også kan se dem, når man går rundt i byen en efterårsaften«. Værkerne opføres 24.-30. august, hvor man kan se kunstnerne arbejde i Holbæks bymidte.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden