Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kunst. Ai Weiwei har fået inddraget sit pas af de kinesiske myndigheder og kan derfor ikke deltage i åbningen af hans nye udstilling.
Foto: Andy Wong/AP

Kunst. Ai Weiwei har fået inddraget sit pas af de kinesiske myndigheder og kan derfor ikke deltage i åbningen af hans nye udstilling.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ai Weiwei laver nyt kæmpeværk med 1,2 millioner Lego-klodser

Ai Weiwei viser nye portrætter i USA af blandt andre Edward Snowden og Nelson Mandela.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han kommer ikke selv til at være der, den kendte kinesiske kunstner Ai Weiwei, når hans nyeste kunstudstilling åbner på søndag.

Weiwei er i øjeblikket - igen - i husarrest i Kina, og derfor kan han ikke være til stede, når 'Large: Ai Weiwei på Alcatraz', som titlen antyder indtager det forladte fængsel i San Francisco, som nu er en velbesøgt turistattraktion.

Her vil Weiwei gennem syv måneder vise nye kunstværker bygget af 1,2 millioner Lego-klodser.

Værkerne er portrætter af blandt andre whistlebloweren Edward Snowden, den tibetanske popsanger Lolo og den afdøde sydafrikanske præsident Nelson Mandela, samt adskillige andre frihedskæmpere, der »er blevet glemt af samfundet«, som Ai Weiwei udtrykker det til den amerikanske avis The New York Times.

Inspireret af sønnen

Samme sted forklarer han, hvorfor det netop er Lego, han har valgt som materiale til sin nye udstilling. Og det er af den simple grund, at han ofte har siddet og betragtet sin 5-årige søn, mens sønnen leger med Lego-klodser.

»Han har en uendelig lidenskab for Lego... De er meget enkle og ligetil, men de kan også nemt brydes op og tages fra hinanden, klar til at blive genskabt og genopfundet«, skriver Weiwei til avisen.

Foto: KRABBE LARS

Den omfattende udstilling vil byde på i alt 176 portrætter af samvittighedsfanger og politiske dissidenter rundt om i verden. Alle er lavet i Lego og kan i Alcatraz ses i fængslets tidligere hospital, i selve fængselscellerne, i spisesalen og i en bygning, som før husede et vaskeri.

Håndmalede porcelænsfrø i London

I forbindelse med 'Large: Ai Weiwei på Alcatraz' havde den kinesiske kunstner i første omgang forestillet sig, at Lego-kunstværkerne skulle placeres på gulvet, så publikum kunne gå rundt oven på dem.

Men af sikkerhedsårsager er den ide nu blevet droppet.

Weiwei har tidligere sat lignende projekter i søen. Blandt andet på Tate Modern i 2010, hvor han spredte 100 millioner håndmalede porcelæns-solsikkefrø ud over næsten 3.400 kvadratmeter gulv i det berømte London-museum.

Også på Louisiana i Danmark har Ai Weiwei, der i hjemlandet altså fortsat forfølges af myndighederne på grund af sin årelange kritik af kinesiske samfundsforhold, lavet lignende avantgarde-kunstudstillinger.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden