Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kopikunst. 65-årige Richard Prince har arbejdet med kunstnerisk bearbejdning af fotos siden 1975, og i 2014 udstillede han 38 Instagram-portrætter i det fornemme Larry Gargosian-galleri på Madison Avenue. Nu gør han det igen - og denne gang med stor profit. Alle værker pånær et er solgt for en stykpris på 90.000 dollar.
Foto: "New Portraits" Installation view Photo by Rob McKeever, courtesy Gargosian Gallery

Kopikunst. 65-årige Richard Prince har arbejdet med kunstnerisk bearbejdning af fotos siden 1975, og i 2014 udstillede han 38 Instagram-portrætter i det fornemme Larry Gargosian-galleri på Madison Avenue. Nu gør han det igen - og denne gang med stor profit. Alle værker pånær et er solgt for en stykpris på 90.000 dollar.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunstner sælger andres Instagram-billeder for 90.000 dollar stykket

Vrede brugere af det sociale medie beskylder Richard Prince for at stjæle deres billeder .

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tænk hvis du opdagede, at en kunstner havde nappet et af dine Instagram-billeder, blæst det op i stort format, printet det på lærred og solgt det for 90.000 dollar (mere end 600.000 danske kroner).

Ville du blive stolt? Rasende?

Fotokunstneren Richard Prince får mest had retur for sin udstilling med 37 værker, der blot er simple print af Instagram-fotos - piger, der sidder på hug og tisser, modellers udfordrende selfies og af gynækologbesøg, for eksempel.

For han har ikke spurgt om lov til at bruge billederne eller så meget som advaret billedernes ejere om, at de snart vil blive hængt op på galleri.

Serien hedder 'New Portrait' og bliver udstillet på Frieze Gallery i New York. Og mens flere af billedernes ophavskvinder raser over det, de kalder kunstnerens tyveri, strømmer kunderne til og betaler 90.000 dollar for at erhverve et af billederne.

Der er dog også dem, der som blot undrer sig og oplever kunstnerens projekt som meget sært.

En af dem er modellen Doe Deere, som har fået sit dukkelignende selvportræt hugget. Hun har selv besøgt galleriet og postede efterfølgende et foto af sit foto på Instagram med hashtagget #lifeisstrange og kommentaren:

»Ja, det er bare et screenshot (ikke et maleri). Nej, jeg gav ikke min tilladelse, og ja, den kontroversielle kunstner Richard Prince har hængt det op alligevel. Det er allerede solgt (for 90.000 dollar, har jeg fået at vide) under VIP-åbningen. Nej, jeg har ikke tænkte mig at forfølge ham. Og niks, jeg aner ikke, hvem der har købt det«.

Et billede slået op af Doe Deere (@doedeere) den

LÆS ARTIKEL

Lovligt kunstværk i USA

Kunstneren har da heller ikke forbrudt sig mod nogen love i hjemlandet. For i USA har man en 'fair use'-bestemmelse, der er temmelig vidtgående, så længe der er tale om en kunstnerisk bearbejdning af det kopierede værk.

Richard Prince har tidligere fået rettens ord for, at det er okay at bruge andres fotoværker som sine egne, hvis han blot ændrer en smule på dem. Og med hensyn til serien 'New Portraits' vil han kunne argumentere med, at han har blæst dem op i stort format, printet dem på lærred og skiftet de oprindelige kommentarer ud med egne, sære tekster.

En talsmand fra Instagram har ifølge Wahington Post og furoren omkring Richard Princes kopi-portrætter sagt, at brugerne ejer deres egne fotos. Punktum. Og hvis nogen oplever, at nogen forbryder sig mod deres ophavsret på det sociale medie, skal de kontakte Instagram, som så kan tage affære. Men hvis det deles på andre online medier eller i den virkelige verden, er sagen en anden.

»Udenfor platformen må indholdsejerne selv forsvare deres ophavsret«.

En af de Instagram-profiler, hvor Richard Prince har fundet indhold til sine højt prissatte værker er 'Suicidegirls' - en gruppe af unge kvinder, som poster billeder af sig selv med fokus på tatoveringer, vilde frisurer og outreret make-up.

gruppens blog skriver en af medlemmerne om kunstnerens 'tyveri', at hvis hun fik en lille mønt for hver gang nogen havde brugt gruppens billeder uden at få lov og brugt dem til kommercielle formål, ville hun have råd til at bruge 90.000 dollar på kunst.

»Richard Prince er en kunstner og han fandt de billeder, som vi og vores piger lægger på Instagram, repræsentative for noget, der er der er værd at kommentere som en del af tidsånden, tænker jeg? Tak, Richard! Jeg er bare chokeret over, at hans kunst er uden for rækkevidde for folk som mig selv og de øvrige på portrætterne, han sælger. Så hos SuicideGirls vil vi nu sælge præcis de samme print, som folk har betalt 90.000 dollar for, til 90 dollar stykket. (...) Har vi hr. Princes tilladelse til at sælge disse print? Vi har den samme tilladelse fra ham, som han fik fra os :-)«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kunstnerisk bearbejdning

Om Richard Princes stunt ville være ulovligt i Danmark, er der ikke et entydigt svar på.

Umiddelbart vil det være en krænkelse af den danske ophavsretslov, da der er tale om både eksemplarfremstilling og visning af beskyttede værker, vurderer Pernille Bruun Andersen, der skriver en Ph.D. om ophavsret og ytringsfrihed.

Hun forklarer, at det vil kræve, at kunstneren får overdraget eneretten af ophavsmanden, hvis han/hun vil kopiere Instragram-fotos og bearbejde dem til et kunstværk. Uanset om brugerne har en privat eller offentlig profil.

»Man kan diskutere, om den kunstneriske ytringsfrihed kan veje tungere end ophavsretten. Vi har for eksempel haft en dom, hvor kunstneren Bjørn Nørgaard fik medhold i en sag, hvor han brugte beskyttet materiale i en collage. Men i Richard Princes tilfælde tror jeg ikke på, at han ville få medhold, for han har haft stor profit ved at tage deres billeder, og det ville blive taget med i overvejelserne ved en dansk ret. Jeg tror ikke på, at han ville vinde sådan en sag i Danmark«.

Hendes kollega Torsten Bjørn Larsen, tidligere advokat, nu postdoc og Ph.D. ved Center for Informations- og innovationsret, er i princippet enig.

»Det, Richard Prince gør, ville med stor sandsynlighed være et brud mod almindelig dansk lov, men når man ryger ind licensreglerne for de sociale medier, sker der noget andet, for det er så vidtgående. Det er noget helt andet«.

Han forklarer, at man som bruger af sociale medier i udgangspunktet giver tilladelse til, at ens billeder kan bruges af andre, når man ved oprettelsen af en profil accepterer licensbetingelserne.

»Herunder giver du Facebook eller Instagram del i din ophavsret. Og når du giver dem del i din ophavsret, kan de bruge dine billeder, som de har lyst til uden at betale dig for det. Hvis du har taget et billede fra din ferie, kan Facebook uden at spørge dig, sælge det videre til en mælkeproducent i Sydamerika, som kan sætte det på en mælkekarton, uden du kan gøre noget ved det«.

Men om en anden bruger må kopiere dine billeder, bruge dem til egne formål og tjene penge på dem, er mere uklart.

Vi ved endnu ikke, om det er lovligt ved dansk ret. Ombudsmanden har ikke taget stilling til det, og det har eller ikke været prøvet ved retten

»Vi ved endnu ikke, om det er lovligt ved dansk ret. Ombudsmanden har ikke taget stilling til det, og det har heller ikke været prøvet ved retten«, forklarer Torsten Bjørn Larsen .

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men muligheden foreligger, for som eksperten påpeger er hele ideen med at poste billeder på de sociale medier, at de bliver delt med andre.

»Og hvis man deler med andre, kan de også dele videre«.

Pernille Bruun Andersen referer dog til paragraf 53, stk. 3 i den danske ophavsretslov, som fastslår, at hvis man er i tvivl om, hvorvidt rettighederne til et kunstværk er overdraget til andre, så skal tvivlen altid komme ophavsmanden til gode.

Richard Prince har selv - måske af frygt for at blive kopieret - kun ét eneste foto på sin Instagram-konto, der har 11.400 følgere. Og det er ikke en lækker selfie, men et foto af hans eget Taylor Swift-instagramværk taget på galleriet.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden