Udskældt. Det er ikke i orden, at Lego ikke ville levere klodser til et kunstnerisk projekt af kinesiske AI Weiwei, som er upopulær hos styret i Kina for sin systemkritik. »Jeg ville have, at Lego skulle forstå, at her har de irriteret en af deres stamkunder«, siger en af kritikerne, Dave Hall.
Foto: THOMAS BORBERG

Udskældt. Det er ikke i orden, at Lego ikke ville levere klodser til et kunstnerisk projekt af kinesiske AI Weiwei, som er upopulær hos styret i Kina for sin systemkritik. »Jeg ville have, at Lego skulle forstå, at her har de irriteret en af deres stamkunder«, siger en af kritikerne, Dave Hall.

Kunst

Lego-bruger: »Jeg ville blive lige så oprørt, hvis et selskab, der laver maling, nægtede at levere maling«

Australsk legoentusiast vil boykotte klodser i protest - til børnenes bekymring.

Kunst

Budskabet var klart, da den australske familiefar og selverklærede it-nørd Dave Hall søndag sendte sit tweet til den kinesiske kunstner Ai Weiwei.

»Dette er omtrent 10 procent af vores legosamling. Vi køber ikke mere. Ai Weiwei, red., du er velkommen til at låne det«.

24 timer senere var hans tweet citeret på websiderne for The Guardian, Time Magazine, Irish Business Times og Huffington Post. Og nu altså Politiken.

Dermed blev han en af stemmerne bag det, der har udviklet sig til en regulær shitstorm for Lego - sagen om, at Lego sagde nej til Ai Weiwei, da han bad om at købe et større parti legoklodser til en australsk kunstudstilling. Med den begrundelse, at Lego ikke deltager aktivt i politiske projekter, men at Ai Weiwei var velkommen til at købe klodserne ad andre kanaler.

LÆS ARTIKEL

Tweetet blev sendt i vrede, men ikke uovervejet, siger han i et mailinterview med Politiken.

»Jeg var skidesur på Lego. Det er en virksomhed, som burde støtte kreativitet, men i stedet nægter de en kunstner adgang til materialer«.

Han forklarer, at hans to drenge på 7 og 10 år har arvet hans interesse for Lego.

»Her i weekenden fik de yderligere to Bionicles-sæt. Jeg rejser en del med mit arbejde, og hvis jeg er væk mere end et par nætter, så ved ungerne, at de får et stort sæt, når jeg kommer hjem«.

LÆS ARTIKEL

»Jeg ville have Lego til at forstå, at jeg ikke bare er en tilfældig brokker. Jeg har elsket Lego, siden jeg var lille, og jeg har givet glæden ved det videre til mine drenge. Jeg ville have, at Lego skulle forstå, at her har de irriteret en af deres stamkunder«.

Alt er politisk

Børnene blev ret slukørede, da de hørte om hans tweet, fortæller han.

»Min partner fortalte dem det i morges, da de vågnede. Nu er de bekymrede for, at de aldrig får Lego igen, og at jeg vil give det, vi har, væk«, siger han og understreger, at han står fast på beslutningen om at boykotte Lego.

»Jeg vil ikke købe mere Lego, før selskabet ændrer holdning i denne sag. Lego har givet klodser til politiske formål tidligere. Handlingen i 'The Lego Movie' er politisk. Denne beslutning er politisk. Lego kan ikke undgå politik«.

»Lego har truffet en dårlig politisk beslutning. De skal vide, at folk er utilfredse med den. Når borgere er utilfredse, viser vi det ved stemmeurnerne; når forbrugere er utilfredse stemmer vi med vores tegnebøger«.

Et spørgsmål om redskaber

Lego siger, at man ikke vil være aktivt involveret i politiske projekter. Hvad mener du om det argument?

»Folk beder jo ikke Lego om at lave Ai Weiweis kunst om til legosæt. De beder ikke Lego om at lægge hans kunst på deres hjemmeside. Jeg og andre beder Lego om at give de redskaber, han skal bruge for at skabe sin kunst. Jeg ville blive lige så oprørt, hvis et selskab, der laver maling, nægtede at levere maling«.

»Jeg synes, det er rimeligt for Lego at bede om, at kunstnere, der vil bruge deres produkter på 'kontroversielle' måder, skal gøre det klart, at det ikke er godkendt af Lego. Det er et rimeligt kompromis. Lego kan tage afstand fra kunsten, og kunstneren får sine forsyninger«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce