Illustrationer: PostNord Danmark

Illustrationer: PostNord Danmark

Kunst

et øjeblik

Velbekomme: Lækre frimærker fejrer dansk madkultur

Takket være PostNord kan man nu sende breve med et stjerneskud på.

Kunst

Man kan diskutere betimeligheden i, at en journalist får stukket et sådant emne ud lige inden frokost. Og man kan diskutere de grafiske valg, der er truffet i disse små frimærker. Men det er plat umuligt for undertegnede ikke at sige, at de virker helt utrolig appetitvækkende.

Jakob Monefeldt har dygtigt trukket stregerne og lagt farverne for PostNord Frimærker, der med denne muntre udgivelse vil fejre den danske madkultur med to karakteristiske retter.

Rødspættesymfonien stjerneskud er en landsudbredt klassiker, som man dog især forbinder med Jylland nordenfjords, og sol over Gudhjem stammer jo fra den modsatte ende af landet, Bornholm, så vi får frokostbordet dækket godt ind geografisk.

Forenklet stilisering

Frimærkerne er henkastet anrettet, så de ser ud, som om de er snapshots fra henholdsvis et køkkenbord og fra røgeriet, hvor silden gør sig til på en avisside.

Markante skygger og brud på billedrammerne får elementerne til at fremstå tredimensionelle til trods for en ellers grafisk forenklende stilisering i billedsproget, der især gør rugbrødet ved siden af silden svært at genkende.

SE OGSÅ:

Men frimærkerne rummer ikke blot en skildring af ingredienserne, der er sågu også opskrift og historiefortælling diskret indlagt i baggrunden for de mere skarpsynede filatelister.

Blandt de oplysende fakta er, at stjerneskud slet ikke er dansk, men oprindelig hedder Tout de Paris, og at Bornholms første silderøgeri blev bygget i Gudhjem af brdr. Koch i 1886.

Efter at frimærker er blevet selvklæbende klistermærker, skal man ikke længere slikke på bagsiden. Men godt det samme. For der er en vis risiko for, at man ville komme til at sluge dem her. Med øl og snaps ... mmm.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce