Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Træk i billedet og se forandringen: Van Goghs berømte blå soveværelse viste sig at være lilla

Under restaureringen af van Goghs berømte maleri ’Soveværelset i Arles’ fandt professor Ella Hendriks ud af, at farverne havde forvandlet sig. På Van Gogh Museum i Amsterdam rekonstruerede man maleriet for at se, hvordan det havde taget sig ud i 1888, men man var uenig om, hvorvidt resultatet skulle vises for offentligheden. På museet frygtede man, at originalen, en af kronjuvelerne i samlingen, ville miste sin værdi i publikums øjne.

FOR ABONNENTER

Da Vincent van Gogh vendte tilbage til den lille sydfranske by Arles i foråret 1890 efter et ophold på sindssygehospitalet i Saint-Rémy, mødte der ham et trist syn. Mens han havde været indlagt, havde byen været ramt af skybrud, gaden havde været oversvømmet, og fugt var trængt ind i Det Gule Hus, hvor han boede og opbevarede mange af sine malerier. Især et maleri, som han havde skabt i oktober 1888 efter inspiration fra farverige japanske tryk, ’Soveværelset i Arles’, holdt han af.

»Da jeg så mine lærreder igen efter min sygdom, virkede ’Soveværelset’ som det mest vellykkede«, skrev han til sin bror Theo i Paris. Det var »farverne, der skulle gøre arbejdet«, og det var lykkedes.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden