0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Amr Abdallah Dalsh/Ritzau Scanpix
Foto: Amr Abdallah Dalsh/Ritzau Scanpix

Da Metropolitan-museet købte den omkring 2.100 år gamle sarkogfag som engang rummede mumien af præsten Nedjemankh, var man ikke klar over, at den var smuglet ud af Egypten i 2011, fastholder museet.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Prominent kunsthandler anklages for bedrageri og hvidvask i spektakulær sag om guldsarkofag

En kunsthandler, der solgte sarkofagen til et stort amerikansk museum, er anklaget. Den er angiveligt smuglet illegalt ud af Egypten under det arabiske forår.

Kunst
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det gik ellers lige så godt for en prominent parisisk kunsthandler. Han var i 2013 lykkedes med at sælge denne forgyldte egyptisk sarkofag, for hvad der svarer til 26 millioner kroner, til The Metropolitan Museum i New York, og her lod man straks sarkofagen være slagnummeret i den egyptiske udstilling.

Men nu er kunsthandleren anklaget i en større sag om bedrageri og hvidvask, skriver The Art Newpaper. Blandt andet anklages han for at have givet den værdifulde kulturgenstand en falsk proveniens, altså ejerskabshistorie.

Da det amerikanske museum købte kulturgenstanden, fik ledelsen dokumentation for, at den var blevet ført ud af Egypten for et halvt århundred siden, og at den siden havde været i en privatsamling. Det gjorde det lovligt for museet at erhverve den omkring 2.100 år gamle sarkogfag fra det ptolemæiske kongedømme, som engang rummede mumien af præsten Nedjemankh.

Amr Abdallah Dalsh/Ritzau Scanpix
Foto: Amr Abdallah Dalsh/Ritzau Scanpix

Men anklagemyndigheden i Paris mener nu at kunne bevise, at kunsthandleren både forfalskede ejerskabshistorien og fremstillede en falsk egyptisk eksporttilladelse dateret 1971. Ligeledes mener anklageren at kunne bevise, at sarkofagen blev illegalt smuglet ud af Egypten i 2011 under det arabiske forår.

Afviser anklagerne

Allerede i begyndelsen af 2019 blev sarkofagen leveret tilbage til Egypten. Kunsthandleren har tidligere over for The Art Newspaper afvist alle anklager og fastholdt, at han handlede i god tro.

Det samme siger det amerikanske museum, som vil sagsøge alle parter, der »har været involveret i at bedrage museet«, skriver kunsttidsskriftet.

I en række tidligere sager om illegal kulturarv er også museerne blevet pålagt et ansvar. Blandt andet var en museumsinspektør fra The J. Paul Getty Museum i Californien anklaget for at have erhvervet illegale genstande fra Italien i en mangeårig retssag i Rom, som imidlertid faldt for forældelsesfristen.

Den franske sag er en del af en større efterforskning af illegalt eksporteret kulturarv, som de franske myndigheder satte i værk i 2018.

Efterforskningen førte i sidste uge til en lang række anholdelser, også af en tidligere ansat på Louvre og en bestyrelsesformand for et større fransk auktionshus, men de øvrige anholdte er alle løsladt uden sigtelse.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden