0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Johann Bergenholtz
Foto: Johann Bergenholtz

En form for selvportræt kalder Mamma Andersson dette større maleri, 'About a Girl' fra 2005, som er sat sammen af to dele og derfor er at anskue som et diptykon. Landskabet i baggrunden er som et maleri i maleriet ligesom de fire opklæbede billeder på væggen til højre i billedet.

5 hjerter: »Jeg tror aldrig, jeg glemmer de billeder«

Maleriet lever, og maleriet er fuld af mørke, når det er Mamma Andersson, som har svinget sin kontrollerede og afmålte pensel. Den svenske maler udstiller på Louisiana, og det er filmisk, teatralsk og underligt, men først og fremmest smukt.

FOR ABONNENTER

Udstillingen starter med farvel. Eller rettere sagt ’Adjö’. Det er titlen på et værk, der fungerer som en indledning (eller afslutning, hvis man kommer den anden vej fra via Louisianas underjordiske gange) – et stort maleri, hængende, stirrende i søjlesalen blandt flere nye værker af den svenske supermaler Mamma Andersson.Fortvivl ej, hvis du ikke kender til denne Mamma, hvis fornavn, Karin, kun optræder sjældne gange . Men hun har længe figureret som et centralt navn, når talen falder på det, vi kunne kalde det postironiske maleri, der siver gennem kunsten fra 1990’erne og frem og er en særlig type figurativ omgang med den oldgamle genre. Tænk skotske Peter Doig. Tænk måske danske John Kørner eller polske Wilhelm Sasnal. Men tænk så også, og især med de nye værker, Sergej Jensen. Og tilbage i tid: Giorgio de Chiricos mennesketomme surrealisme. Og så Mamma Anderssons helt store forbillede, den svenske, lidt outsideragtige maler Dick Bengtsson (1936-89).

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu