Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyudnævnt. Bo Lidegaards udnævnelse til chefredaktør blev offenliggjort klokken 10.30 i formiddags. Lidegaard begyndte arbejdet udmiddelbart efter.
Foto: Peter Hove Olesen

Nyudnævnt. Bo Lidegaards udnævnelse til chefredaktør blev offenliggjort klokken 10.30 i formiddags. Lidegaard begyndte arbejdet udmiddelbart efter.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikens chefredaktør: Enhver der skal efterfølge Tøger, må tage en dyb indånding

Den nye mand i hjørneværelset vil »lære, fornemme og blive en del af huset«, før han gør sig store armbevægelser.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Der er meget at bygge videre på, og der er meget at videreføre. Og der er rigtig meget af det, som ligger meget tæt på dér, hvor jeg selv befinder mig«.

Sådan siger Politikens nye ansvarshavende chefredaktør, efter at han i dag er rykket ind på avisens historiske hjørnekontor, hvor Tøger Seidenfaden sad indtil januar i år.

LÆS MERE

Nyheden om den nye chefredaktør fik medarbejderne i formiddags, da de forsamlede sig i 'Pressen' nederst i det store bladhus på Rådhuspladsen.

Her gjorde den 53-årige nyudnævnte chefredaktør det klart, at »Politiken skal være med til at sætte det bestående under debat og det nye i perspektiv«.

»Synspunktet Politiken har i 125 år stået på en bestemt side i debatten om samfundet, om kulturen, om verden. Bladet har stået for frisind. For oplysning. For kvalitet. For opgøret med snæversyn og fordomme. Politiken har stået forrest i frontlinjen, når de værdier, vores samfund bygger på, har været under beskydning. Og Politiken har selv skudt, når det var det, der skulle til«.

LÆS MERE

»Politiken har en mening, der går ud over det at lave en god avis - vi vil arbejde for et bedre samfund«, lød det også i talen til medarbejderne.

Gik direkte op i hjørneværelset
Den nye chefredaktør begynder på sit nye erhverv omgående.

»Jeg kan forstå, at du starter med det samme. Betyder det, at du går lige op og sætter dig i stolen?«, spurgte tillidsmand Lars-Bo Larsen, da den nye chefredaktør var færdig med sin tale.

»Ja, det er rigtig forstået«, replicerede Bo Lidegaard.

»Jamen, så velkommen«, sagde Lars-Bo Larsen, hvorefter salen kvitterede med klapsalver og smil for den lille, enkle dialog.

Således gik han direkte fra husets store sal og op i hjørneværelset på første sal.

LÆS MERE

Få minutter senere sad han der så. På første parket til Rådhuspladsen i hjørneværelset, hvor en af avisens tre stiftere, Viggo Hørup, kigger ud fra sit maleri. Gennem næsten to årtier var det her, hvorfra Tøger Seidenfaden styrede avisen.

Hvordan har du det med at skulle træde i så store fodspor?

»Det er klart, at enhver der skal efterfølge Tøger, må tage en dyb indånding«.

»Jeg kendte Tøger - også personligt - og havde en stor respekt for ham og den måde, hvorpå han var chefredaktør på Politiken. I virkeligheden ser jeg det kun som en fordel i den forstand, at der er meget at bygge videre på, og der er meget at videreføre. Og der er rigtig meget af det, som ligger meget tæt på dér, hvor jeg selv befinder mig«.

Taler vi journalistik, holdningsmæssigt eller noget helt tredje?

»Over hele linjen. Men det er klart, at jeg er en anden person end Tøger. Derfor kommer jeg også til at gøre det anderledes end Tøger, og jeg har jo heller ikke været enig med Tøger i alting, så det bliver en anden ledelse og også en anden tid. Det siger sig selv. Men den arv, Tøger har efterladt, den vedkender jeg mig gerne«.

Hvad er din ambition for journalistikken?

»Det er, at Politiken skal have den skarpeste nyhedsdækning. Avisen skal være den, der kommer dybest ned og længst ud. Dét, som på nyhedssiden er unikt for Politiken, er kombinationen af kvaliteten, dybden og bredden«.

Skal Politiken være en klassisk omnibusavis, der når ud til alle, eller en nicheavis?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi skal være en avis, som både i vores tematik og i vores formidling henvender sig bredt. Men Politiken er samtidig en avis med en meget klar profil og holdning. Det skal vi også være fremover. Det er lige præcis i spændingsfeltet mellem de to ting, Politiken ligger, og dér jeg mener, at politiken skal ligge fermover«.

Hvad er det for en profil, Politiken har, og som skal fortsætte?

»Det er, hvad jeg har kaldt 'Synspunktet Politiken'. Det er et synspunkt, hvor kvalitet, frisind, tro på fremskridt og tro på fremtiden præger, og hvor man har et meget kritisk blik på det konventionelle og over for det, som er præget af indadvendthed og angst for fremtiden«.

Er det en fortsættelse af det, som Tøger stod for?

»Det er meget en fortsættelse af der, hvor Tøger var. Jeg har enorm respekt for det, som Tøger stod for, og jeg mener, at han spillede en utrolig vigtig rolle - ikke mindst i de sidste ti år«.

Aktivisme vil fortsat præge avisen
Hvor ser du gerne, at Politiken placerer sig i forholdet mellem views og news?

Vi skal være en avis, som både i vores tematik og i vores formidling henvender sig bredt. Men Politiken er samtidig en avis med en meget klar profil og holdning. Det skal vi også være fremover.

»For mig er der ingen modsætning. Det er et samspil og en spænding mellem de to - altså mellem nyhedsdelen og holdningsdelen. Og det der er særligt ved Politiken, og det der gør, at både nyhederne og holdningerne får kant, det er, at vi har begge dele. Det er i spædningsfeltet mellem de to poler, at rigtig meget af den dynamik, som er Politiken, opstår«.

Tøger har ofte ført en aktivistisk linje. Er det noget, du kan forestille dig at forsætte?

»Det er ikke sådan, at jeg kommer herind med en masse planer om at være aktivistisk på den og den led. Men omvendt kommer jeg heller ikke herind med en indstilling om, at det vil jeg ikke. Man skal ikke være aktivist for aktivismens egen skyld. Man skal være det, hvis der er en situation, hvor det er nødvendigt at være det. I min verden er det aldrig det at lave aktionen, der er det interessante. Det interessante er, hvad aktionen fører frem til, og hvad der er dens begrundelse«.

Men det vil sige, at såfremt det giver mening, kan vi meget vel komme til at se aktivistisk initiativer?

»Det kan man i høj grad«.

Fokus på digitale medier
Hvad er din ambition, når det kommer til de dalende oplagstal?

»Jeg ved ligesåvel som alle andre, at oplagstallet for de trykte aviser i de sidste mange, mange år kun er gået én vej. Men samtidig har Politiken fået flere og flere læsere, hvis man også tæller den digitale side med. Politiken står ligesom alle andre aviser med den kollosale udfordring at flytte en betydelig del af forretningen fra det trykte til det digitale. Præcis hvordan det skal ske og med hvilken forretningsmodel, er noget af det, vi skal kæmpe med«.

Hvad betyder det for oplagstallet på papir-avisen. Skal vi have en forventning om, at det stiger, stagnerer eller falder?

For mig er der ingen modsætning. Det er et samspil og en spænding mellem de to - altså mellem nyhedsdelen og holdningsdelen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kan ikke forestille mig andet, end at vi som andre vil forsøge at holde vores oplagstal på den trykte avis så højt som muligt, velvidende at det er et vigende marked, og at en betydelig del af den fremtidige udvikling også vil lægge på det digitale felt«.

Venter med store armbevægelser
Hvor er det, at du trods alt - selv om I ligner hinanden meget - vil gøre det anderledes end Tøger?

»Nu sagde jeg ikke, at jeg lignede Tøger. For jeg tror, at det er meget rigtigt, hvad Lars Munch (adm. direktør i JP/Politikens HUS, red.) har sagt: Der findes kun én Tøger«.

»Du kommer ikke tættere på en programerklæring, end det jeg har sagt dernede (foran medarbejderne i 'Pressen', red.), fordi jeg tror, det er klogt af mig at sætte mig i stolen og lære meget om, hvad huset her kan. Det var jo ikke Tøger alene, der lavede avisen. Det er jo hele denne her top professionelle stab, der gør det. Og jeg kommer udefra og skal lige lære, fornemme og blive en del af huset, inden jeg begynder at komme med de store armbevægelser«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden