Detektiv. I filmen 'Tyveriet af Afrika' udforsker Christoffer  Guldbrandsen, hvordan firmaet  Glencore trækker penge ud Zambias kobberminer og gør livet lettere for en landsby i Schweiz.
Foto: fra filmen

Detektiv. I filmen 'Tyveriet af Afrika' udforsker Christoffer Guldbrandsen, hvordan firmaet Glencore trækker penge ud Zambias kobberminer og gør livet lettere for en landsby i Schweiz.

Medier

Guldbrandsen-dokumentar afslører multinationalt selskabs rovdrift i Afrika

Dokumentationen af selskabs skatteunddragelse i Afrika må vække international opsigt.

Medier

Hver gang det fantasienorme multinationale selskab Glencore investerer i Zambias styrtende indbringende kobberminer, kunne og burde det afrikanske land mærke en økonomisk vækst og en social fremgang, der kunne løfte borgerne ud af listen over de 20 fattigste nationer i verden.

Men det sker ikke.

Som danske Christoffer Guldbrandsen tydeligt, sobert og grundigt fremlægger i sin researchomfattende timelange dokumentar ’Tyveriet af Afrika’, hiver aktionærer og andre mænd bag multinationale virksomheders drift af kobberbæltet i Zambia simpelthen pengene ud af det afrikanske kontinent.

Svindel i absurd størrelse Fidusen er at lade være med at betale skat. Som Guldbrandsen dokumenterer i sin konsekvent fornemt internationalt perspektiverede film, er der tale om skattesvindel og -unddragelse i en nærmest ubegribelig og i hvert fald absurd størrelsesorden. Det er ikke den journalistuddannede Christoffer Guldbrandsen fremmed at foretage omhyggelige, veldokumenterede undersøgelser af tungtvejende og konfliktspegede temaer, der har konsekvens for mange og interesserer endnu flere. LÆS OGSÅ

Siden gennembrudsfilmen ’Fogh bag facaden’ fra 2003 har han i film som ’Lykketoft – finale’ (2005), ’Præsidenten’ (2011) og især ’Den hemmelige krig’ (2006) udforsket, analyseret, afsløret og illustreret magtmisbrug og magtanvendelse inden for vanskeligt tilgængelige områder.
De grimme sider af verdensøkonomien

Det gør han atter i ’Tyveriet af Afrika’, hvor han som en journalistisk detektiv tager til for eksempel Florida og Schweiz, så publikum ved selvsyn kan opleve nogle af de langtrækkende tråde, Glencores manglende skattebetaling i Zambia har.

Fra den amerikanske toppolitiker og ekspræsident Bill Clinton til beboere i et skatteunddragernes bekvemme landsbyly i Schweiz vises indflydelsesrige menneskers rolle i spillet om Afrika i filmen. LÆS OGSÅ

Ikke hele vejen igennem er billedsiden lige elegant, men det er heller ikke det kunstneriske, som er blevet Christoffer Guldbrandsens varemærke.

Det er den informationstætte, nøje argumenterede journalistiske afsløring af forhold, ret mange af de involverede afgjort slet ikke ønsker at se afdækket i en film.

I tilfældet ’Tyveriet af Afrika’ tager Guldbrandsen så fat på intet mindre end de grimme sider af verdensøkonomien i lige så konstruktiv som tydelig form. Mon ikke Glencores advokater skal på overarbejde for at dæmpe dønningerne af den opmærksomhed, filmen må give?

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce