e-bøger. Hele generelt har de nyere e-bogs-læsere fået kureret de værste børnesygdomme.
Foto: Rune Pedersen

e-bøger. Hele generelt har de nyere e-bogs-læsere fået kureret de værste børnesygdomme.

Medier

Stor test: Hvilken e-bogslæser skal du købe?

De nyeste modeller er rykket en klasse op i kvalitet i forhold til pris.

Medier

Har man først læst en e-bog på en rigtig e-bogs-læser, er det svært at læse på en smartphone eller en tablet.

For selv om disse fungerer glimrende til mail, browseri, apper og spil, er deres skærme alle designet til at lyse skarpt og vise mange farver, hvilket gør, at de kommer til kort ved seriøs boglæsning over længere tid og i for eksempel direkte sollys eller mørke.

»Mange e-bogs-læsere har fået belysning i form af små dioder rundt i skærmrammen, så man kan læse e-bøger i mørke, men uden baggrundsbelysning og genskin som på en normal skærm i en tablet eller smartphone«, siger e-bogs-ekspert Berit Lund, stifter af en af de første e-bogs-butikker i Danmark, BookSnob.dk.

LÆS OGSÅ

»Generelt er de nyere e-bogs-læsere blevet langt mere fokuserede og har for eksempel droppet, at man også kan afspille lydbøger, spil eller andre medier på dem. Batterilevetiden er nu helt oppe på to måneder på de fleste modeller, og de fleste har også fået indbygget wi-fi, så man kan dele det, man læser, via sociale tjenester som Facebook eller Twitter«, siger hun.

Populær blandt ældre De mest populære e-bogs-læsere på markedet har i dag skærme på 6 tommer, uden farver, og selv om nye features som baggrundslys er smart, er den største hovedpine stadigvæk, hvordan man nemmest får fragtet e-bøger over på e-bogs-læseren.

Endnu findes der eksempelvis ikke danske e-bogs-butikker, der virker direkte sammen med de nye e-bogs-læsere på markedet.

Nogle har derfor dømt e-bogs-læseren døende, men salget er stigende – ikke mindst blandt ældre – ifølge E-medie.dk, Danmarks største distributør af e-bogs-læsere.

I vores test imponerer skærm, pris og batterilevetid imponerende over hele linjen, hvorved e-bogs-læserne hovedsagelig adskiller sig ved faktorer som brugerfladen, komforten, designet, indbygget lys i skærmen eller nem adgang til gode onlinebogbutikker.

Amazon og Kobu er bedst

Resultatet er, at ingen af de testede modeller opnår topkarakteren, 6 tjektegn.

Både Amazons Kindle Paperwhite og Kobo Aura HD opnår karakteren 5 – dog tæt forfulgt af Sonys nyeste Reader T3, hvor særligt skærmen og det slanke design gør sig yderst positivt bemærket.

Sonys model falder på, at den mangler nyere features som baggrundslys, hvilket ikke passer sammen med prisen.

Som sin forgænger slår Kindle Paperwhite stadigvæk de fleste konkurrenter af banen på mange parametre, men har den store indbygget hage, at den ikke uden ekstra software og opkobling til computeren kan bruges til at læse danske e-bøger eller lånte e-bøger på.

Her er både Kobo Aura HD og Sony Reader suveræne bedre bud, særligt hvis man går efter sin første e-bogs-læser.

Amazon Kindle Paperwhite (TESTVINDER):

Pris: 1.275 kroner

Produktinfo: 6-tommer-skærm, 2 GB hukommelse, vejer 213 g, batterilevetiden er 8 uger, indbygget lys i skærm, touch og wi-fi.

Anmelder Thomas Vigild: Paperwhite føles både lækker og let i hånden, tænder lynhurtigt og reagerer på alle fingertryk på skærmen. Største nyhed er skærmen, der nu har fået indbygget lys. Brugerfladen er et skoleeksempel på, hvordan man kombinerer mange features med høj tilgængelighed. Det værste minus er stadigvæk, at Kindle Paperwhite ikke umiddelbart kan tilgå danske e-bøger eller håndtere kopibeskyttede e-bøger lånt på biblioteket eller købt i en dansk onlineboghandel. Her skal man først bruge programmer som f.eks. det gratis Calipre til at omformatere sine bøger.

E-bogs-ekspert Berit Lund: Amazons Kindle-serie er blandt verdens bedste e-bogs-læsere, fordi de er nemme at betjene bruge og har suveræne skærme. Denne nyere version er også meget intuitiv i brug, fordi den har kun en enkelt knap, og skærmen er rigtig hurtig og opdaterer kvikt. Den er perfekt til folk, der også læser meget engelsk litteratur, fordi man meget billigt, nemt og hurtigt kan købe og downloade fra Amazons onlinebogbutik.


Kobo Aura HD:

Pris: 1.400 kroner

Produktinfo: 6,8-tommer-skærm, touchskærm, 4 GB hukommelse, 240 gram, wi-fi, indbygget lys i skærmen

Thomas Vigild: Selv om skærmen kun er lidt under 1 tomme større, føles det af meget, når man begynder at læse på Kobo Aura HD. Den er blottet for taster, og al betjening sker på skærmen via letforståelige menuer. I toppen har den dog en ekstra knap, der tænder lyset i skærmen, hvilket er godt tænkt, så man ikke roder rundt i skærmmenuer for at tænde lyset ved aftentide. Skærmen, kontrasten, indstillingsmulighederne og hastigheden fungerer lydefrit, og her står det næsten lige mellem Kindle Paperwhite og Kobo Aura HD. Kobo er dog noget større, tungere og mindre elegant i designet.

Berit Lund: Jeg kan godt lide, at der kun er to knapper at vælge imellem. Skærmen virker helt vildt god og reagerer hurtigt. Teksten er sat godt op som udgangspunkt. Den reagerer lidt spøjst, når man gerne vil markere tekst i bøgerne, men ellers er den en virkelig stærk allround-e-bogs-læser. Den er dog meget tyk i forhold til de andre e-bogs-læsere og lidt for skarp i kanterne og hård at røre ved.


Sony Reader PRS-T3:

Pris: 1.200 kroner

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Produktinfo: 6-tommer-skærm, 2 måneders batterilevetid, 200 g, 2 GB hukommelse, wi-fiog medfølgende cover

Forhandler: Fona/Sony Centre/udvalgte boghandlere

Thomas Vigild: Det første, der slår en med Sonys nyeste e-bogs-læser, er, at den føles som testens suverænt mindste. Men skærmen har præcis samme størrelse som alle de andre, for hemmeligheden er, at rammen er langt mindre og mere strømlinet. Det medfølgende cover giver suveræn beskyttelse – som det eneste i denne test. Reader reagerer hurtigt på skærmtryk, og læseoplevelsen er sublim. Desværre er indstillingerne til at ændre skrifttype og størrelse funktionelle, men absolut basale. Sony Reader er derfor bedst egnet som førstegangs-e-bogs-læser.

Berit Lund: Teksterne står suverænt skarpt på skærmen, og den reagerer hurtigt, når man trykker. Dog er der ikke indbygget lys i skærmen, hvilket efterhånden er ved at blive standard. Derudover er jeg i tvivl om, hvornår jeg skal trykke på skærmen i forhold til knapperne forneden, som også virker billige og alt for rå for fingrene. Brugerfladen er ikke super intuitiv, men kan læres.


Pocketbook Touch Lux:

Pris: 1.250 kroner

Produktinfo: 6-tommer-glasskærm, indbygget led-lys i skærmen, touchskærm, wi-fi, 4 GB hukommelse, SD-kort med op til 32 GB ekstra, vejer 198 gram.

Thomas Vigild: Testens eneste e-bogs-læser med dansk menu kan mere, end den lige ser ud til at kunne. Touchskærmen reagerer utrolig hurtig, det er en nydelse at bladre rundt i siderne, og læserens indbyggede lys i skærmen er suverænt, hvis man læser meget i tusmørket eller under skiftende lysforhold i bus og tog. Dog forekommer menustrukturen og særlig valgmulighederne under læsning langtfra intuitive. Derudover er der adgang til e-bogs-butikken Bookland, smart synkronisering med en mappe i Dropbox og indbygget mp3-afspiller, dog kun til hovedtelefoner.

Berit Lund: Ganske god – med touchskærm og stor hukommelse. Vægten er god, og den ligger godt i hånden. Brugerfladen er dog ikke særlig intuitiv, når jeg for eksempel vil skifte skrifttype og -størrelse. Jeg synes også, at den reagerer langsomt, og teksten går helt ud til skærmkanten, hvilket jeg synes er en ulempe. Den virker ret Android-agtig, fordi man kan indstille så mange ting ved den, men er man til det mere enkle og funktionelle, er andre e-bogs-læsere bedre.


iRiver Story HD:

Pris: 1.005 kroner

Produktinfo: 6-tommer-skærm, 2 GB hukommelse, vejer 207 gram, mulighed for SD-kort, batterilevetiden er 6 uger, wi-fi, kan læse CBZ-tegneserier

Thomas Vigild: Dette er testens største e-bogs-læser med den på papiret skarpeste skærmopløsning. Derfor var forventningerne store til iRivers Story HD, men den er testens største skuffelse. Skærmen er ganske rigtigt skarp, men herfra går det ned ad bakke. Tastaturet virker småt, hårdt og besværligt at bruge, og brugerfladen synes utrolig rodet, utiltalende og blottet for spræl og liv. Det føles bare tungt og besværligt at navigere rundt mellem sine bøger og endda bladre i siderne. I USA har iRiver Story HD mulighed for at tilgå Googles enorme e-bogs-butik, men den feature er pillet ud af denne europæiske model.

Berit Lund: Den er rent ud sagt rædselsfuld på alle fronter og også meget gammeldags i forhold til de andre i testen. Der er utrolig meget fyld omkring skærmen, og tasterne er meget små og plastikagtige på den forkerte måde. Samtidig er der hverken touchskærm eller indbygget lys, og hovedmenuen ligner noget gammelt bras. Det er svært at finde rundt i menuerne, og selv om teksten står fint og tydeligt på skærmen, er læseren ikke pengene værd.


Icarus Essence E602BK:

Pris: 899 kroner

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Produktinfo: 6-tommer-skærm, 4 GB hukommelse, op til 32 GB med mikro-SD-kort, batterilevetid 8 uger, vejer 220 gram, 10 e-bøger fra Forlaget Tellerup følger med

Thomas Vigild: Ikke færre end 13 forskellige knapper er sat fast i både bunden og på begge sider af læseren, men til gengæld savner man nyere features som indbygget lys. Samtidig er de nederste 4 knapper svære at trykke ned, og det er tilmed umuligt at se, hvilke funktioner de udfører, mens de 2 taster i begge sider til at bladre er så lette og uelegant placeret, at man nemt kommer til at bladre et par sider, når man samler e-bogs-læseren op. Største minus er dog læseoplevelsen. Teksten står underligt ujævnt og vises oftest med en for lille skrift.

Berit Lund: Uha, det er godt nok en langsom skærm – særligt når man skal bladre. Derudover har den ikke touchskærm, og den laver et irriterende blink på siden, hver gang man bladrer. Teksten står heller ikke helt så skarpt som på flere af de andre. Den er for besværlig.

Research: Benedikte Lundberg

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce