Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyhedsduo. Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (Frederik Cilius) og Rasmus Bruun under afviklingen af gårs dagens udgave af 'Den Korte Radioavis'.
Foto: Joachim Adrian

Nyhedsduo. Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (Frederik Cilius) og Rasmus Bruun under afviklingen af gårs dagens udgave af 'Den Korte Radioavis'.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 'Den Korte Radioavis' kan Kirsten Birgit kalde folk for idioter

Radio24syvs nye satireprogram handler om alt, hvad der er galt med medierne.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi spoler tiden tilbage til i går morges. Jeg befinder mig i et åbent kontorlandskab på Radio24syv. Ved et skrivebord overfor sidder redaktionen bag satireprogrammet ’Den Korte Radioavis’, som kan høres live lige over middag i en lille time mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag.

Fem timers liveradio om ugen er virkelig mange timer i satiresammenhæng. Derfor vil det måske overraske nogen, at redaktionen ikke er særlig stor. Den består af kun af to personer, Rasmus Bruun og Frederik Cilius. Og så deres producer, Zissel Astrid Kjertum-Mohr.

Rasmus Bruun, 32, og Frederik Cilius, 29, sidder ved hver sin computer og skriver. De er begge mødt ind ved 7-tiden, og i timerne frem til dagens udsendelse arbejder de på at få indholdet på plads. Indholdet får de fra den evigt knævrende nyhedsstrøm.

Fuldstændig som man gør på et rigtigt nyhedsmedie.

De ting man ikke må sige

Da de to begynder at tale sammen, mærker man, at noget er anderledes. De har fundet en nyhed om, at en katolsk biskop i Irland har sammenlignet homoseksualitet med Downs syndrom.

»Det er sjovt, at både mongoler og bøsser godt kan lide at kramme«, funderer Frederik Cilius.

»Og de kan begge godt lide virkelig dårlig musik«, supplerer Rasmus Bruun.

Frederik Cilius opsummerer og strammer historien en lille smule, på sin vis ligesom en nyhedsjournalist ville gøre:

»De kan godt lide virkelig dårlig musik, og de er meget promiskuøse«.

Da udsendelsen starter klokken 12.05, er historien om biskoppen med, og det er Rasmus Bruun og Frederik Cilius også. Det vil sige: Ingen af dem er helt sig selv. Frederik Cilius er blevet til værten Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, som minder om en kombination af Ulla Terkelsen, Karen Thisted, Mette Fugl og Lone Kühlmann.

En bestemt generation af en bestemt type kvindelige journalister, som har domineret tv-nyhederne i flere årtier.

»Kirsten Birgit skulle egentlig have været lidt mere Karen Jespersen-agtig, end hun er blevet«, fortæller Frederik Cilius med henvisning til Danmarks tidligere socialminister, der over en periode på 30 år er gået fra at være meget venstreorienteret til meget højreorienteret og i dag driver internetmediet Den Korte Avis sammen med sin mand, Ralf Pittelkow.

»Kirsten Birgit er et sandhedsvidne. Hun er sådan en, der siger det, man ikke må sige. Hun kan godt sige ’neger’, og hun kommer også til at sige ’perker’ en gang imellem«.

Mads Brügger: Folk kan godt lide Kirsten Birgit

Omdrejningspunktet for ’Den Korte Radioavis’ er fire-fem korte radioaviser, som Kirsten Birgit er vært for. Under pompøs underlægningsmusik leverer hun nyhederne med en neutral nyhedsstemme, der i et vist omfang signalerer ’tilstræbt objektivitet’, som er et begreb, man opererer med i nyhedsbranchen. Men lytter man efter, fornemmer man hurtigt, at formuleringerne er ladet med holdninger og idiosynkrasier.

Radioaviserne varer blot tre-fire minutter. Mellem radioaviserne hører man Kirsten Birgits afslørende dialog med Rasmus Bruun, som skal forestille hendes noget yngre medjournalist.

I modsætning til radioaviserne er den dialog mere eller mindre improviseret. Hvor Kirsten Birgit er den selvhævdende og drikfældige tidligere krigskorrespondent, der fik Tjetjenien-krigens rædsler lidt for tæt på, gik ned med flaget og nu gør comeback på radioen, er Rasmus Bruun ham, der hele tiden glatter ud og siger, at sådan og sådan kan man ikke sige. Den politisk korrekte.

Kirsten Birgit skulle egentlig have været lidt mere Karen Jespersen-agtig, end hun er blevet

Hvis man tror, at Rasmus Bruun bare er sig selv i studiet, tager man fejl. »Jeg spiller i virkeligheden mere skuespil end Kirsten Birgit. Jeg er billedet på alt det, der er galt med medierne. Det historieløse og det med at finde alle historierne på nettet«, siger Rasmus Bruun.

Frederik Cilius medgiver, at Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm på en måde ligger meget i forlængelse af ham selv. Når han tager Kirsten Birgit på, skruer han en smule op for sin sønderjyske dialekt og taler noget højere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Som Kirsten Birgit kan jeg være helt ærlig og kalde folk for idioter«, siger han.

Ifølge Mads Brügger, der er programchef på Radio24syv, har lytterne taget virkelig godt imod Kirsten Birgit.

»Hun minder jo om en tante eller en moster, som vi alle sammen har. Hun er meget hurtigt blevet meget populær blandt kvindelige lyttere. Men mændene kan også lide hende. Mange sender blomster og kage og rødvin til hende«, siger Mads Brügger.

En klage i radioen

Men der er også dem, der ikke kan lide Kirsten Birgit. Kort inden udsendelsen starter, får Rasmus Bruun stukket en klage i hænderne. Den er fra en rigtig lytter, der ikke synes, at Kirsten Birgit er morsom.

Rasmus Bruun tager den med i studiet og læser den op for Kirsten Birgit i radioen. Klagen er ret lang, og den kvindelige lytter, som bliver omtalt med navns nævnelse, er ikke mere stamlytter, end at hun ikke kender Kirsten Birgits navn, men kalder hende »vedkommende«.

Kirsten Birgit – alias Frederik Cilius, der er blevet sminket og har fået paryk på for fotografens skyld – glor på Rasmus Bruun med teatralske tomme øjne.

»Hvabehar? Har man hørt en loppe gø?«, siger Kirsten Birgit. Hun finder kritikken »ukonstruktiv« og Rasmus Bruuns kolportering af den for »bagstræberisk«.

Ikke sjældent er der rigtige personer med i programmet via telefon. I dagens udsendelse er det Mette Bock, der sidder i Folketinget for Liberal Alliance. Mette Bock har glemt, at hun havde en aftale med ’Den Korte Radioavis’, så Rasmus Bruun og Kirsten Birgit har måttet padle lidt, indtil produceren har fået fat på hende.

Hun er igennem i forbindelse med en historie om, at regeringen bruger den omstridte offentlighedslov til at mørklægge forhandlingerne om EU-retsforbeholdet for de EU-kritiske partier. Man kan høre, at Mette Bock ved, at det er satire. Hun spiller med på en lettere eksalteret måde.

Til sidst spørger Kirsten Birgit hende, om hun har hørt, at en katolsk biskop har sammenlignet homoseksualitet med Downs syndrom. Det har hun. Men da hun siger, at de folk med Downs syndrom, der i denne tid laver tv for DR fra Christiansborg, faktisk »er meget skarpe i hovedet«, svarer Kirsten Birgit:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej, det er de ikke«.

Men Mette Bock insisterer: »Jo, de er«.

»Hvis du skal have bygget en raket, så sætter du altså ikke en mongol til at gøre det«, siger Kirsten Birgit.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden