Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Slavernes kyst. mange sorte, få hvide. Men det er de hvide, der stjæler billedet, mener kritikere af Daniel Denciks 'Guldkysten'.
Foto: PR-foto

Slavernes kyst. mange sorte, få hvide. Men det er de hvide, der stjæler billedet, mener kritikere af Daniel Denciks 'Guldkysten'.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ghanas kulturminister går ind i debatten om 'Guldkysten'

Abla Dzifa Gomashie undrer sig over, at slaverne i filmen »fremstilles som døvstumme«.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ghanas kultur- og turistminister Abla Dzifa Gomashie har fået øjnene op for den debat, som Daniel Densicks film 'Guldkysten' har rejst i Danmark. Filmen handler om slavehandel i den tidligere danske koloni af samme navn på den vestafrikanske kyst.

'Guldkysten' er blevet kritiseret for at fremstille de afrikanske slaver som en del af interiøret: »der gør nogle uforståelige, afrikanske ting som at danse, bære stammedragter, have bare bryster og sige 'ja!' i kor, hver gang de alvidende hvide forklarer dem noget«, skriver for eksempel Globalnyt (det tidligere U-landsnyt.dk). Og to universitetsfolk har kritiseret (Politiken 20. juli), at de »sorte kroppe« i filmen »iscenesættes som staffage på linje med lysekroner og æsler - entydigt underkastet, passiv og ude af stand til at tale«.

Abla Dzifa Gomashie, der selv er tidligere skuespiller, ser frem til at se hele filmen, når den om nogle uger får premiere i en biograf i hovedstaden Accra.

»Jeg kan derfor kun basere min kommentar på de korte klip, jeg har fået vist, og på de samtaler jeg havde med filmholdet, da de var her. Jeg husker, at jeg advarede dem om, at det, som verden vil se, er den sande historie, og ikke, hvad vi er blevet bildt ind. Jeg opfordrede dem til at vise det Afrika og Ghana vi har, og ikke endnu en gang at styrke status quo«, siger ministeren, som stiller sig uforstående overfor, at slaverne i filmen har så få replikker.

»Hvorfor fremstilles de som døvstumme? Hvad er filmens idé med ikke at lade dem tale. Holder man dem stille for at lade vores del af historien være ufortalt«, spørger ministeren, der dog poienterer, at filmmagere som Daniel Dencik skal have deres fulde kunstneriske frihed.

Plantageromantik

En dansk anmelder kaldte filmen for en omgang plantageromantik, men det vil den ghanesiske minister ikke kommentere. Til kritikken af at slaverne i filmen virker passive og ikke kæmper for at slippe fri, siger Abla Dzifa Gomashie:

»Jeg er enig med kritikerne i, at historien ikke må fordrejes. Vores folk blev slaver, det øjeblik de blev taget væk fra venner og familie, og de kæmpede faktisk for deres frihed. Historien om Afrika vil blive fortalt af afrikanere til verden, men jeg er glad for muligheden for at tale om en film, der søger at diskutere vores folks historie«.

Ikke mange taler dansk her mere

Filmens ghanesiske co-producer Kwame Boadi ser intet problem i, at slaverne i 'Guldkysten' ikke har ret mange replikker.

»Nu er der ikke mange, der taler dansk længere her i Ghana, så det har ikke været helt let. Men jeg synes heller ikke, det er et problem. Venskabet mellem den lille dreng og Wulff behøver ikke mange ord, man forstår udmærket, at godt og ondt hverken har farve eller tro«, siger Kwame Boadi.

Som svar på den danske kritik, har Daniel Dencik blandt andet sagt til Politiken, at: »Det er ikke en dokumentar men en fiktion, en drømmeagtig fiktion«. Og at: »det (er) et mærkeligt krav fra 2015 om, at de sorte skal gøre modstand i slavekasserne. Det var deres Auschwitz og de kæmpede for blot at overleve. Jeg tror ikke, man er i stand til at lave modstand lige præcis i den situation, hvor man er lænket og berøvet al værdighed«.

Den dansk-ghanesiske historie går tilbage til 1658, hvor Danmark oprettede en koloni på Guldkysten i Afrika. Herfra sendte man guld og elfenben til Danmark, ligesom kolonien blev storleverandør af slaver til Caribien.

Danskerne måtte kæmpe med isolation, fattigdom og andre kolonimagter, før kolonien endelig blev opgivet i 1850. Og det er først og fremmest den isolation og fremmedfølelse, i skikkelse af hovedpersonen Frederik Wulff, Daniel Dencik har lavet sin film om. 'Guldkysten' fik i Politiken fem hjerter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden