Medier

Portræt af Jim Acosta: Kontroversiel CNN-journalist er en helt i nogles øjne – ondskaben selv i Trumps

Det Hvide Hus’ udelukkelse af journalisten Jim Acosta er den opsigtsvækkende foreløbige kulmination på CNN-reporterens kritiske spørgestil.

Medier
FOR ABONNENTER

Ud over at være journalist og chefreporter for CNN i Det Hvide Hus har Jim Acosta siden onsdag 7. november kunnet tilføje en ny begivenhed sit cv: Hans presseakkreditering til Det Hvide Hus og dermed til præsidentens pressemøder er indtil videre inddraget.

Det Hvide Hus’ pressechef, Sarah Sanders, begrundede udelukkelsen af Jim Acosta med, at journalisten havde rørt ved en kvindelig praktikants arm, da hun forsøgte at tage en mikrofon fra ham, mens han forsøgte at beholde den under et pressemøde i onsdags.

Sarah Sanders tweetede et videoklip af hændelsen, som imidlertid to dage senere ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP og flere andre medier ser ud til at være et manipuleret videoklip:

Hastigheden på klippet var sat op, sandsynligvis med det formål at få Jim Acosta til at se mere aggressiv ud, end han egentlig optrådte under det meget omtalte sammenstød på pressemødet i onsdags. Se videoklippet her.

Hele optrinnet er en kulmination på den dårlige relation mellem på den ene side præsidenten og hans folk og på den anden side Jim Acosta, der gang på gang har stillet Trump kritiske spørgsmål.

Dokumentation: Se de originale tv-optagelser vs. Det Hvide Hus' optagelser Kilde: Politiken Video / AP

Med sine spørgsmål og sin evne til at skabe opmærksomhed om sin person har Jim Acosta formentlig i Trumps øjne længe været et irriterende symbol på det, der får præsidenten til at kalde den kritiske del af amerikansk presse for »folkets fjende«, der spreder »fake news«.

I midten af oktober skrev en af Jim Acostas kolleger fra The Washington Post en reportage fra Erie i Pennsylvania, hvor Trump mødte vælgere inden midtvejsvalget. Jim Acosta var til stede i Erie, og mange mennesker råbte ad ham.

Nogle ville skælde ham ud, fordi han stiller præsidenten kritiske spørgsmål. Andre ville tage en selfie sammen med Jim Acosta, som i de seneste måneder er blevet amerikansk journalistiks svar på en popstjerne.

Kontroversen accelererer

Jim Acostas interesse for journalistisk begyndte for alvor, mens han læste kommunikation og politisk videnskab på James Madison University i Virginia. Da arbejdede han som frivillig på de studerendes radio og på en lokal radiostation.

Hans første job var på radiostationen WMAL i Washington. I 1995 fik han sit første job foran kameraet, da han blev nyhedsjournalist på en tv-kanal i Knoxville i Tennessee. Efter at have haft flere jobs på mindre tv-stationer blev han i 2001 ansat på CBS, hvor han var, indtil CNN ansatte ham i 2007.

Med tiden blev han en af CNN’s mest betydningsfulde politiske reportere, og 9. januar i år udnævnte CNN ham til chefreporter i Det Hvide Hus.

Se hele optrinnet mellem Donald Trump og Jim Acosta i videoen herover.

Siden august 2018 er Jim Acostas kritik af præsidentens opførsel over for pressen accelereret.

I juli 2018 blev CNN-journalisten Kaitlan Collins udelukket fra et pressemøde arrangeret af Det Hvide Hus, fordi hun stillede Trump kritiske spørgsmål. Det fulgte Jim Acosta op på 2. august ved at prøve at tvinge Sarah Sanders til at tage afstand fra Trumps udtalelser om, at visse medier – herunder CNN – er »fjender af folket«.

Det optrin, som blev refereret i mange medier, kunne ligesom resten af kontroversen mellem Jim Acosta og magthaverne i Det Hvide Hus være en perfekt scene hen imod slutningen af en Hollywood-film om præsidentens problemer med pressefriheden.

Ingen manuskriptforfatter kunne have fundet på en bedre dramaturgi, og det er lige ved, at Jim Acosta selv kan spille hovedrollen – med sit pæne Ray Liotta-agtige udseende og sin evne til at spille godt med på balladen.

Fortællingens foreløbige klimaks er nået i de seneste dage, hvor Acosta først har fået sin presseakkreditering inddraget, og det siden viser sig, at begrundelsen – et lille videoklip fra et pressemøde – efter alt at dømme var fake news.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce