Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fortsætter udrulning trods forældrekritik: Nu kommer YouTube Kids til Danmark

Efter tre år kommer den populære videotjenestes børneversion til Danmark. I udlandet har tjenesten været præget af en række kritiske sager, og forældre skal stadig se med over skulderen, lyder det fra Red Barnet.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Altid glade Gurli Gris hygger sig med sine dyrevenner. Musik og lyden af et øf eller to blander sig med glade grin. Det er YouTube-tid. Dit barn fornøjer sig.

Når videoen er færdig, starter den næste automatisk. Men nu tømmer den ellers så børnevenlige Gurli pludselig en dunk med blegemiddel ned i svælget, og dit lettere skræmte barn fornøjer sig ikke så meget længere.

Historien kunne nemt have involveret det normale YouTube, men i dette tilfælde er det faktisk en svipser fra den børnevenlige og sikrede version af videotjenesten, YouTube Kids. En version, der har været i tilgængelig i USA siden 2015, og som det fra i dag bliver muligt at hente herhjemme. Og selv om det er uheld som dette, der har fået amerikanske forældre til at råbe vagt i gevær, viser det også, hvorfor en form for regulering af det normale YouTube længe har været efterspurgt.

Appen er en bedre kontrol end det normale YouTube, men virksomheden bør informere om, at platformen ikke er helt sikker

Med et mere børnevenligt interface, stemmestyring og et hav af overvågende algoritmer og sågar et par rigtige mennesker skal YouTube Kids være et bedre tilbud til de mindste, der indtil nu har været sluppet løs på hovedtjenesten, som egentlig er til børn over 13 år.

Relevant indhold for danske børn

Ifølge YouTubes direktør for børn og familie i Europa, Gregory Dray, vil man gerne give et lokalt specialiseret tilbud til de danske børn.

»Vi prøver at være så lokale som muligt. Jeg siger ikke, at vi kun lancerer dansk indhold i Danmark, men vi vil gerne give en oplevelse, der er relevant lokalt«, siger han.

Det er også en af grundene til, at man screener alle de annoncer, der bliver vist, og at man har ansat danskere, der taler dansk og har forståelse for den danske kultur, til sammen med mere overordnede algoritmer at filtrere det indhold, der bliver tilgængeligt på YouTube Kids. For det, der bliver betragtet som passende eller upassende indhold i USA, er ikke nødvendigvis det samme i Danmark.

Hvor mange man reelt har ansat til at monitorere indholdet, vil Gregory Dray ikke sige noget om. Og han vil da heller ikke love, at en situation som den, der blev nævnt indledningsvis, og som har fået flere amerikanske forældre til at råbe vagt i gevær, ikke vil finde sted i Danmark.

»Men vi har meget strenge kriterier for nye systemer for at sikre, at sådanne videoer ikke ender på YouTube Kids. Jeg kan ikke sige, at systemet er 100 procent sikkert, men det bliver bedre dag for dag«.

Selv 4-årige ser YouTube

Så selv om tjenesten altså er skabt til børn, skal man stadig kigge børnene over skulderen, siger Red Barnet, der arbejder med børns tilstedeværelse på internettet og også tidligere har hjulpet blandt andet DR med, hvordan man bedst er til stede for de mindste på YouTube.

»YouTube Kids kan si det værste fra, men der vil altid være noget, der stikker ud. Appen er en bedre kontrol end det normale YouTube, men virksomheden bør informere om, at platformen ikke er helt sikker. Det skal man vide som forældre«, siger Jon Lange, som er seniorrådgiver Red Barnet med speciale i børns færden på digitale medier.

De hilser dog stadig den nye tjeneste velkommen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I Red Barnet har vi bedt om det her i mange år. Vi kan se, at mange små børn bruger sociale medier. Børn helt ned til 4 år ser med på YouTube, og indholdet har ikke været super alderssvarede«, siger han.

Jon Lange bakkes op af den seneste medieudviklingsrapport fra DR, der viser, at 67 procent af de 9-14-årige bruger YouTube hver eneste dag.

DR fortsætter som hidtil

Udviklingen er også en af grundene til, at DR i mange år har haft en DR Ultra-kanal på det almindelige YouTube. En tilstedeværelse, man ellers har diskuteret meget internt i huset. Men da man ved, at børn og unge fortsat er meget på videotjenester som YouTube, har DR fået råd fra både Red Barnet og Børns Vilkår til, hvordan de kan være til stede.

DR oplyser til Politiken, at man fortsætter i stil med nu, og at man trods YouTube Kids’ henvendelse til en yngre målgruppe ikke har nogen planer om at oprette en ny kanal med indhold fra Ramasjang. Man holder dog også interesseret øje med, hvordan de danske børn modtager den nye videotjeneste.

Det er netop det faktum, at mange børn bruger appen selv, der gør, at YouTube har lanceret den børnevenlige version. Og stoler man stadig ikke på YouTube Kids, kan man overtage kontrollen helt ved specifikt at bestemme, hvilke videoer og kanaler éns børn må se.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En form for filter er bedre end intet

Og selv om man ikke kan udelukke, at børn skulle komme til at se noget forkert, er det trods alt bedre end ingen filtrering, mener Jessica Piotrowski, der er professor i kommunikation ved University of Amsterdam og en del af YouTube Kids’ advisory board.

»Der vil altid slippe noget igennem, og desværre tror jeg også, at nogle individer vil skabe indhold med det formål, at det skal slippe igennem de her filtre. Men det er ikke specifikt et problem for YouTube. YouTube Kids giver mulighed for samsening, hvilket er en god måde at styrke forældrenes forhold til deres børn på«, siger hun.

Sammen mener hun, at børn og forældre kan undersøge, hvilket indhold det er godt og skidt for børnene at se, og på den måde tror hun, at YouTube Kids kan være godt til at lære de yngste, hvornår de skal passe på, så de senere bliver bedre til at bruge det normale YouTube uden forældrene.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden