Det er sket før. Men det må ikke ske igen. Facebook har arbejdet i månedsvis på at forhindre, at det forestående folketingsvalg bliver forstyrret af falske nyheder og andre former for misinformation på det sociale medie, der er danskernes foretrukne – og allerede nu er fyldt med valgkampagner.
»Vi kan ikke tåle, at valget løber os af hænde«, siger politisk chef i Norden og Benelux-landene Martin Ruby til Politiken.
Forud for valget har Facebook derfor indgået et samarbejde med faktatjekmediet Tjekdet, som skal undersøge sandhedsværdien i historier på platformen. Platformen har desuden skabt større åbenhed om, hvem der betaler for hvilke politiske annoncer. Og så har Facebook været i kontakt med partier og kandidater for at hjælpe dem med at skærpe sikkerheden i forbindelse med deres profiler. Partierne vil under valget desuden havde en direkte kontaktlinje til platformen i tilfælde af problemer, lyder det fra Facebooks to nordiske topchefer.
Alt sammen er en reaktion på især det amerikanske valg i 2016, hvor russiske netkrigere spredte misinformation til millioner af mennesker, uden at Facebook opdagede det. Det medførte massiv kritik af platformen, som blev presset af politikere og eksperter til at tage et større ansvar.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her