0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Saszeline opretter krypteret gruppe uden for myndighedernes kontrol

Facebook har lukket Saszeline Dreyers Instagram-profil. Men hendes aktivisme fortsætter blot på andre platforme.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Den tidligere S.O.A.P.-sanger Saszeline Dreyer fotograferet i 2019. Selv mener hun, at medierne ikke har behandlet hende ordentligt. Men hun er glad for den opmærksomhed, hun har skabt.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Nok er influencer, coronadebattør og tidligere S.O.A.P.-sanger Saszeline Dreyers Instagram-profil slettet.

Men det betyder ikke, at hun har forladt sociale medier eller er forsvundet fra debatten.

Snarere tværtimod.

For Saszeline Dreyer har oprettet en gruppe på chat-appen Telegram. Appen lader brugere forblive anonyme. Den er krypteret. Og så er den så godt som uden for myndighedernes kontrol. Netop derfor bliver den brugt meget i radikale, konspiratoriske og grænsesøgende miljøer.

I skrivende stund har 920 brugere fundet vej til gruppen, og for flere af dem er det helt nyt at bruge Telegram.

Flere hundrede af brugerne deltager aktivt i debatten, hvor Saszeline Dreyer løbende deler oplysninger, links og beder om hjælp med sin aktivisme.

Materialet herunder er indsamlet 17. og 18. september. Artiklen fortsætter efter skærmbillederne.

I et mailsvar til Politiken bekræfter Saszeline Dreyer, at hun har oprettet gruppen.

Oprettelsen af Telegram-gruppen fandt sted 3. september – og altså allerede før lukningen af hendes Instagram-profil tirsdag.

Hun fortæller, det er sket, fordi Facebook censurerer.

»Jeg har en stor følgeskare, som følger mig, fordi jeg tør sige, hvad jeg mener. Jeg mener ikke, censur er en farbar vej i Danmark, da hele vores demokratiske grundlag beror på netop ytringsfrihed. Derfor undersøger min advokat også lige nu, HVORFOR (sic) jeg rent faktisk er blevet lukket ned og censureret«.

»Facebooks officielle begrundelse for min nedlukning er, at jeg ikke har overholdt WHO og sundhedsmyndighedernes retningslinjer i forbindelse med covid-19«.

»Jeg synes bestemt ikke det er i orden, at en techvirksomhed, der sidder i Silicon Valley, skal have lov at afgøre, hvad sandheden er i covid-debatten. Synes du?«.

Som et af de seneste tiltag forsøger Saszeline Dreyer nu at få sine følgere på Telegram til at hjælpe hende. De bliver opfordret til at klage til Facebook i Norden. I gruppen er en Facebook-medarbejders personlige profil desuden blevet delt.

Materiale herunder indsamlet 17. og 18. september. Artiklen fortsætter efter skærmbillederne.

Maske-kovending?

Trods den kritiske holdning til Silicon Valley er Saszeline Dreyer stadig aktiv på Facebook, der ejer Instagram. Det er blandt andet på sin Facebookprofil, hun laver reklame for sin nye Telegram-gruppe.

Hun deler også fortsat opslag om coronavirussen.

Men torsdag aften ændrede hun pludselig holdning på et helt centralt punkt. Hidtil har det nemlig heddet sig, at Saszeline Dreyer var imod mundbind. I en meget omtalt og nu slettet video på Instagram ses hun i en bus, hvor hun opfordrer unge kvinder til at smide maskerne. Det var netop denne video, der blev udslagsgivende, da Facebook lukkede hendes Instagram-konto.

I Facebook-opslaget skriver Saszeline Dreyer, at hun anerkender at have opfordret til, at man ikke går med mundbind, som ellers er sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

»Det skulle jeg nok ikke have gjort«.

Opslaget fik torsdag aften Ekstra Bladet til at kalde udmeldingen for en ’kæmpe kovending’.

I et mailsvar til Politiken nuancerer hun nu Ekstra Bladets overskrift.

Saszeline Dreyer mener bestemt ikke, der er tale om en ’kovending’.

»Jeg trækker ikke min udtalelse tilbage, og har IKKE (sic) talt med Ekstra Bladet. De har hevet enkelte sætninger ud af min Facebook post«.

Hun henviser til teksten i sit Facebook-opslag.

Her lyder det blandt andet:

»Jeg anerkender, at jeg har opfordret til, at man ikke går med mundbind, som ellers er sundhedsmyndighedernes anbefalinger, og det skulle jeg nok ikke have gjort. Der er en hårfin balance mellem at opfordre til debat og opfordre til en bestemt adfærd. Fremover vil jeg undlade at opfordre til en bestemt adfærd. Selv om jeg har en meget klar holdning om mundbind og dens virkning. Og jeg vil insistere på, at vi kan have en åben og kritisk debat i Danmark«.

Udtalelsen på Facebook har fået flere mediefolk til at undre sig på Twitter. Blandt andet digital trendanalytiker Christiane Vejlø, som skriver:

Debatten om Saszeline Dreyer, coronakritik og konspirationer er næppe ovre.

Lørdag holder organisationen ’Jorden Frihed Kundskab 21’ (JFK21, red.) demonstration ’For frihed mod fascisme’ på Christiansborg Slotsplads i København.

Her er kritik af regeringens coronatiltag et centralt budskab.

Ved gruppens seneste demonstration i august samledes omkring 1.000 mennesker mod »maskekrav, tvangsvaccinering og handel med børn«. Konspirationsteoretikere fra bevægelsen QAnon deltog også i demonstrationen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter