0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Vi råder bod på mange års svigt«: Nu skal du betale til danske kunstnere, når du køber en iPhone

Ny politisk aftale sikrer flere penge til danske kunstnere for lovlig privatkopiering af deres værker. Aftalen råder bod på mange års forsømmelse og svigt af kunstnerne, siger de radikale.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Fremover skal du betale et mindre beløb til danske kunstnere, når du køber en ny smartphone.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når en hollandsk forbruger de seneste år har købt en iPhone, er et lille beløb gået til musikere og andre kunstnere. Smartphonen kan nemlig bruges til at lovligt at kopiere musiknumre, film og andet kultur til eget forbrug.

I Danmark får kunstnere derimod kun penge gennem den såkaldte blankmedieordning, når der bliver solgt en brandbar cd, en dvd eller et usb-stik. Og det har længe skabt store frustrationer hos rettighedshaverne i kulturens verden, som mener, at ordningen fra 1993 langtfra passer til den digitale tidsalder, hvor lagringsmedierne, som det hedder, er nogle helt andre.

Men nu er deres frustrationer blevet hørt.

Regeringen er netop blevet enig med SF, de radikale, Enhedslisten og Frie Grønne om en ny blankmedieordning, der betyder, at kunstnere fremover også får penge, når en privatperson lovligt kopierer et stykke musik over på sin computer, smartphone, tablet eller lignende. Ikke at forveksle med piratkopiering, hvor man uden tilladelse kopierer et værk og deler det med andre.

De danske kunstnere kan se frem til en årlig økonomisk gevinst på i omegnen af 93 millioner kroner. Det er mere end tre gange det beløb, der i dag tilfalder kunstnere gennem blankmedieordningen. Det endelige beløb til rettighedshaverne afhænger dog af salget af de forskellige lagringsmedier.

»Vi er kommet i mål med en politisk aftale, som afspejler den teknologiske udvikling, markedet for lagringsmedier og ændringer i danskernes privatkopieringsadfærd. Og vi har fået løst en opgave, som den tidligere regering ikke kunne løse. En modernisering af blankmedieordningen har været længe undervejs. I dag kom vi i mål med at sikre kunstnerne kompensation. Det har stor betydning for branchen«, udtaler kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

Nu får de endelig den kompensation, som de har ret til

Den nye aftale har været på vej i flere år. I 2017 kom et udvalg nedsat af daværende kulturminister Mette Bock (LA) frem til, at kunstnerne skulle have 44 millioner kroner i kompensation. Det mødte stor kritik fra blandt andre Producentforeningen, som mente, at tallet var grebet ud af den blå luft og var alt for lavt.

De 93 millioner kroner, som fremover tilfalder danske kunstnere, findes gennem afgifter på de forskellige medier, og der vil således komme en »meget beskeden prisstigning«, oplyser kulturministeren til Ritzau.

De radikales kulturordfører, Zenia Stampe, jubler over aftalen.

»Med denne aftale råder vi bod på mange års forsømmelse og svigt af kunstnerne. Nu får de endelig den kompensation, som de har ret til. Aftalen har været længe undervejs, men til gengæld tror vi på, at der er fundet en langtidsholdbar løsning, der kommer til at sikre kunstnerne en passende kompensation i mange år fremover«, udtaler hun i pressemeddelelsen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere