Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 CATHRINE ERTMANN
Foto: CATHRINE ERTMANN

Modeuge. Modellerne under Copenhagen Fashion Week får ikke målt BMI eller lignende. Et planlagt sundhedstjek er aflyst.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modelbureau: Sundhedstjek af modeller rammer skævt

Sundhedstjek kan sygeliggøre naturligt slanke piger, mener indehaver af modelbureau.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er modebranchen og de nære relationer som helhed og ikke et årligt sundhedstjek, der skal tage vare på unge modeller og deres sundhed.

Det mener direktør for modelbureauet Unique Models, Jaqueline Friis-Mikkelsen, der har arbejdet i branchen i mere end 25 år.

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade havde sammen med Copenhagen Fashion Week ellers håbet, at alle modellerne ved Copenhagen Fashion Week denne gang skulle igennem et sundhedstjek for at sikre, at ingen piger med anoreksi kom på catwalken.

Men sundhedstjekket er nu sat på hold efter, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab har påpeget, at det ikke er etisk forsvarligt at stille krav om sundhedstjek af samtlige modeller.

LÆS ARTIKEL

Det har Jaqueline Friis-Mikkelsen fuld forståelse for.

Hun mener, at sådan et tjek kan være med til at sygeliggøre en masse piger, som blot er modelslanke af natur.

»For mig at se bliver det kriminaliseret bare at være naturlig slank. Jeg har siddet med piger, der måtte skifte skole, fordi de blev anklaget for at have spiseforstyrrelser. Så har jeg sagt til dem, at de må tage hele familiestamtræet med i skole og vise billeder af, at oldemor også var slank som en pind«.

Tyndere i udlandet
Jaqueline Friis-Mikkelsen understreger, at der er himmelvid forskel på, hvordan modellerne skal se ud i Skandinavien og i London, Paris og Milano.

Derfor er der ud af 120-130 af Unique Models modeller kun cirka fem, der kandiderer til internationale jobs.

»Du kan ikke slanke dig til at være model. Man skal være født sådan. Som en slags mutant«, siger Jaqueline Friis-Mikkelsen.

»Så der er meget få piger, der kan gøre det internationelt. For vi vil jo utroligt gerne have naturlige piger. Som Solvejg fra Give på 178 centimeter og med fantastiske gener. Hende, der aldrig har behøvet tænke på, hvad hun putter i munden. Sådan en, som vi alle ville være misundelige på, en som har den dér robusthed. Hun kan tage af sted«.

LÆS ARTIKEL

Piger presser sig selv
Hun oplever ikke, at man i Danmark efterspørger meget tynde modeller. I stedet efterspørges slanke, sunde piger.

Jaqueline Friis-Mikkelsen mener ikke, at Unique Models på nogen måde presser modellerne til vægttab, men at de selv presser sig for hårdt. De vil have succes på alle parametre - både med skole, venner, familie, sport - og en modelkarriere. Og så kan det gå skævt:

»Unge mennesker er en udfordring. Både dem vi ramler ind i før og efter gymnasiet. Og jeg må sige, at når jeg ser tilbage, så præsterer de på en helt anden måde, end de gjorde i 1980'erne. De kører sig selv hårdt. De over-præsterer jo. Som agent er det noget, man skal være opmærksom på. Det forpligter. Og det synes jeg, vi lever op til«.

LÆS ARTIKEL

Derfor ser hun hellere, at de unge vælger modeljobbet fra, end at de bliver stressede:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man skal så meget, og det stresser mange. Og så kommer vi på banen. Vi er et ekstra job på den her sti med skole og fritidsjob, så hos Unique Models ser vi det som vores ypperligste opgave at være et tilvalg - og det tilvalg, der skal droppes, hvis der er for meget at se til«, siger Jaqueline Friis-Mikkelsen.

Branche og forældre har ansvaret

Hos Unique Models indbefatter en modelkontrakt for eksempel samtaler med forældrene, om hvordan samarbejdet skal forløbe. For modelbureauet har tilknyttet piger helt ned fra 15-årsalderen, og det forpligter, mener Jaqueline Friis-Mikkelsen.

Derfor bør alle, der har med modellerne at gøre, tage ansvar.

»Det er vigtigt, at den enkelte virksomhed - både modelbureauer, på redaktioner på bladene, på modevirksomheder - tager vare på deres medarbejdere. At der er en generel ansvarsbevidsthed, når man har med unge mennesker at gøre«.

Så længe både branche og familie er opmærksomme på modellernes udfordringer, mener Jaqueline Friis-Mikkelsen således ikke, at der er behov for et sundhedstjek af modeugens modeller.

»Men jeg vil heller ikke modabejde det på nogen måde. Vi arbejder så professionelt, som vi kan. Det er ligesom at arbejde med unge i en ungdomspension. Det kører ikke bare altid derudad« .

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden