Tilladt? Må man det, spørger bogen 'Socks - The Rule Book' om i et helt kapitel om sokker i sandaler. Og ja, det må man godt. Nogle gange. Illustration fra bogen

Tilladt? Må man det, spørger bogen 'Socks - The Rule Book' om i et helt kapitel om sokker i sandaler. Og ja, det må man godt. Nogle gange. Illustration fra bogen

Mode

Der findes faktisk en cool måde at have sokker i sandalerne på

Sokker er en alvorlig sag, påstår en ny guide til brugen af de hvide, de mønstrede, de uldne, de lange, de formelle og de sjove (aldrig!). Bogen har også et bud på et af årstidens store dilemmaer: sokker i sandaler.

Mode

Glem Brexit, entréprisen til Tivoli og dopingskandaler. Hvis der er noget, der kan starte en shitstorm i sommertiden, er det kombinationen af mænd, sokker og sandaler.

Så snart de første herrer viser sig i gadebilledet med blege ben, hvide tennissokker og sorte vandresandaler, kommer spydighederne dryppende, og de (a)sociale medier går i gang med at udskamme disse varme fyre. Sokker og sandaler er blevet den sikre vej til pariastatus i visse dele af samfundet; andre steder er det bare sådan, man ser ud.

FRA ARKIVET

Det er som modeskribent ofte min lod at udrede diskussioner om påklædningens finere detaljer. Det er typisk noget med at foreslå, hvor man skaffer en god cottoncoat eller sko fra et bestemt mærke. Om London er på vej op, og hvordan det egentlig går med dansk mode. Tilforladelige emner, der kan afhandles civiliseret.

Anderledes ophedet går det til, når emnet er sandaler og sokker. Senest har emnet fået en ny tur i socialmediemøllen, efter at flere danske medier citerede en artikel fra Washington Post om sokker i sandaler som voksende tendens. Det er sådan noget, modefolk melder ud i ny og næ, og den slags betyder næppe noget for danskerens forhold til hans/hendes fødder.

Men diskussionen kommer, og den bliver voldsom, hvis sandalsagen krydres med holdninger til trekvartlange bukser, fodboldshorts af mærket Hummel (årgang 1992) og kropsbehåring.

'Sjove' sokker er i det hele taget no go-område for voksne mænd. Batman, Homer Simpson, Disney-figurer eller Tintin er sokkernes svar på julesweateren

Min rolle i samtalen er at nikke og mægle. Jeg mener, at folk må klæde sig, som de har lyst – med blik for situationen. Langt de fleste regler for påklædning er historiske levn, og mange af dem er konstrueret for at fastholde et bestemt billede af det, som nogle få mennesker finder rigtigt og forkert. Det kræver ofte en del penge at leve op til de idealer, man møder i påklædningsguider. Og sat på spidsen er dogmerne en måde for klassesamfundet at fastholde status quo på.

Man ville i det perspektiv kunne opfatte sandaler tilsat hvide sokker som en revolutionær handling, men tendensen er alt for bred, og jeg fornemmer, at der er skyldige aktører i alle samfundslag.

At skille sig ud

For at få lidt mere styr på formalia i fodafdelingen har jeg konsulteret en ny bog, der beskæftiger sig intenst med sokkens mange facetter. ’Socks – The Rule Book’ er udgivet af The Sock Club London, som er stiftet for at »hylde herresokken«.

Det lyder som en joke, og bogen er vittig på anglosaksisk manér, mens den gennemgår sokkens historie og diskuterer dilemmaer som sokkers længde, produktion, opbevaring, valg af mønstre og meget andet.

Nogle af bogens regler lyder som noget, forfatterne har fundet på over et par pints, og de er generelt mere optagede af at bruge sokkerne til at skille sig ud end at blende ind.

I dag er der et enormt udbud af sokker i alle mulige kulører og mønstre, og det gør det håbløst at efterleve tidligere tiders tommelfingerregel om, at sokken bare skal være en tone mørkere end bukserne (for eksempel lysegråt jakkesæt, mørkegrå sok).

Bogen ser på sokker til jeans, sokker til sportssko, land og by, kontor og fritid. Grundfilosofien er, at man skal give den gas, men ikke for meget gas.

»De sjove sokker med en basketballspiller som motiv, som var et hit blandt dine venner i lørdags, vil ikke blive værdsat på samme måde af direktøren, når du møder mandag morgen«, hedder det blandt andet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’Sjove’ sokker er i det hele taget no go-område for voksne mænd. Batman, Disney-figurer, Homer, Simpson, eller Tintin er sokkernes svar på julesweateren.

»Fjollede sokker skal aldrig bæres af folk, der er gamle nok til at gå med lange bukser«.

Undtagelser

Med den opsang i baghovedet bladrer jeg frem til kapitlet om sokker og sandaler.

Det åbner med et »NEJ!« og klassiske billeder af tennissokker i badesandaler og argyleternede strømper i vandresandaler. Det er helt efter tidsåndens definition af dårlig smag, og for den, der søger uddybende viden på området, ligner det for nemme point.

Men så sker der noget. Reglen har undtagelser.

De seneste års optur for Birkenstock-sandaler i modebilledet åbner for brug af sokker med markante mønstre, gerne lidt rustikke. Til gengæld mener ’Socks’-bogen, at den kombination skal holdes til lange bukser, så her er ingen hjælp at hente for sommervarme fyre.

Løsningen er badesandaler tilsat hvide sokker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Engang var stilen forbeholdt tyske fodboldspillere, men i dag er den et bredt fænomen, især i USA. Vi har herhjemme set kombien båret med ironi i det såkaldte hipstersegment.

Det er ret beset hiphop, som skal have æren for, at det kan være helt okay at matche sokker og sandaler.

Især vestkystrappere elsker deres badesandaler, og man kommer til at ligne kongen af campingpladsen, hvis man gør som dem og kombinerer fodtøjet med hvide knælange sportssokker. De skal være lange. Det er ikke nok med ankelsokker, strømperne skal helt op til knæet og tilsættes en attitude, der fortæller eventuelle kritikere, at man kender Tyler, The Creator. Og ham er der ingen, der har lyst til at sige imod.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce