Til venstre ses den originale Nirvana-t-shirt. Til højre Marc Jacobs' udgave.
Foto: Pr-foto / Marc Jacobs

Til venstre ses den originale Nirvana-t-shirt. Til højre Marc Jacobs' udgave.

Mode

Nirvana sagsøger modehuset Marc Jacobs for at stjæle berømt, udsyret smiley

Ifølge sagsanlægget bruger det amerikanske modehus også Nirvanas tekster til at markedsføre den kollektion, der er skabt som en hyldest til musikgenren grunge.

Mode

En gul, udsyret smiley pryder et af tøjstykkerne i Marc Jacobs seneste kollektion.

Og det bryder Nirvana sig mildest talt ikke om. Det legendariske rockband mener nemlig, at det amerikanske modehus har kopieret bandets ikoniske logo, som Nirvana skabte i 1991 og siden brugte til at identificere den musik, de udgav.

Derfor har bandet, som gik i opløsning i 1994 efter forsanger Kurt Cobains død, lagt sag an mod Marc Jacobs, der ifølge anklagen soler sig uretmæssigt i rockbandets arv og identitet, skriver Forbes.

Nirvanas smiley ligner da også til forveksling den, der optræder i modehusets særkollektion fra november 2018, som hylder musikgenren grunge under titlen ’Redux Grunge Collection’. Grunge var netop Nirvanas genre.

Her ses en model beklædningsdelen fra Marc Jacobs' grunge-kollektion.
Pr-foto: Marc Jacobs

Her ses en model beklædningsdelen fra Marc Jacobs' grunge-kollektion.

Mens øjnene på Nirvanas oprindelige smiley udgøres af x’er, har Marc Jacobs sat sine initialer ind som øjne, altså ’M’ og ’J’. Oven over smileyen på en af varerne i Marc Jacobs’ kollektion står påskriften ’Heaven’. T-shirten sælges samtidig under navnet ’Bootleg Redux Grunge’. Bootleg er betegnelsen for piratoptagelser af musik.

Ifølge sagsanlægget, som kan læses i sin fuld form her, bruger Marc Jacobs ligeledes et tekststykke fra Nirvanas bagkatalog i den markedsføringskampagne, som skal bringe tøjet frem i offentligheden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce