0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Støtteslageren 'Afrika' fylder 25 år

For 25 år siden skabte landets største stjerner et af de største danske hits nogensinde.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Steen Tronsgaard (arkiv)
Foto: Steen Tronsgaard (arkiv)

Uuuuh. Fra højre lægger Lise Dandanell, Gitte Naur, Lis Sørensen og Nanna korstemmer ind over 'Afrika'.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I 1984 blev Etiopien ramt af en sultkatastrofe. Regnen, der skulle falde i august, udeblev for sjette år i træk, og næsten en million mennesker døde af hungersnød. I England besluttede musikerne Bob Geldof og Midge Ure derfor at indspille en sang til fordel for Etiopien. Sangen hed ’Do They Know It’s Christmas?’ og blev et massivt verdenshit med fællessyngende stjerner som Sting, David Bowie, Paul McCartney og Bono.

I Danmark hørte pladeselskabsmanden Jesper Bay sangen og besluttede sig for at lave en dansk velgørenhedssang, hvor alt overskud ligeledes skulle gå til Afrika.

Kim Sagild, producer: Jesper Bay spurgte mig, hvad jeg syntes om ideen. Den var jeg med på: At vi skulle samle ind til et godt formål. Vi skulle vise, at pop- og rockmusik ikke bare er noget, som pladeselskaberne og artisterne scorer penge på. At man kan skabe noget sammen. At det hele ikke bare handler om at gå op på en scene og se fed ud, men at man også kan lave noget, der har en større samfundsrelevans. Det var den smukke tanke i det.

Kristian Sørensen, daværende vicegeneralsekretær ved Dansk Røde Kors: Jesper Bay fra pladeselskabet Genlyd ringede og spurgte, om vi ikke skulle lave en plade til støtte for Afrika. I Røde Kors var vi allerede i gang med at arrangere en koncert til fordel for Afrika, som vi kaldte ’Rock for Afrika’, så jeg sagde: »Det lyder rigtig, rigtig godt«. De ville have Gnags til at lave sangen, for dem havde de på deres pladeselskab, men vi måtte have en konkurrence, sagde jeg.

LÆS OGSÅ

Kim Sagild: Vi inviterede en hel masse sangere til at skrive en sang – med den bagtanke at få så mange som muligt med på projektet. Alle skulle indsende et nummer i demoform – guitar og sang.

Nanna: Jeg fik et brev på gult papir. Det var fra pladeselskabet Genlyd. Jeg sad i mit køkken og sagde til min kæreste: »Det må sgu være lige noget for mig«. Jeg havde lige lavet ’Buster’ året forinden, og det var også en bunden opgave. Jeg var 21 år og rimelig kæk. Ikke til at skyde igennem, så jeg tænkte: »Nu gør jeg sgu lige det«.

Så gik jeg ind til klaveret. Jeg sad et øjeblik og tænkte: »C-dur, den plejer at holde«. Så plantede jeg mine pølser på klaveret og sang: »Alle går vi rundt i vores egen lille verden«. Det meste af sangen var der efter en halv time.

Jeg skrev tekst og melodi samtidig, men i første omgang nøjedes jeg med at skrive det første vers og omkvæd. Jeg tog mig god tid til de sidste to vers, for det var en stor opgave at løfte. Det nyttede ikke at skrive om sultende børn, tænkte jeg. For de billeder ser folk altid på tv. Hvis man bare skriver en fuldstændig håbløs sang, hvor der ikke er noget perspektiv, så skræmmer man folk væk i stedet for at tiltrække dem.

Men det var svært. Det sværeste var, at jeg ikke kunne skrive: »I fuckhoveder. I har taget Afrika i røven i så mange år, og det er vores ansvar, at Afrika ser ud, som det gør«. At Afrika dybest set er blevet udnyttet, og udnyttet blev til: »Gennem tusind år har du kun bøjet dine grene – har du ofret din natur«.

Flemming ’Bamse’ Jørgensen: Jeg skrev også en sang. Jeg sad oven i købet og indspillede den på Jesper Bays akustiske guitar og sang selv. Den handlede om Afrika.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere