Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Festuge. Bispetorvet i Aarhus er godt fyldt op.

Festuge. Bispetorvet i Aarhus er godt fyldt op.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aarhus festuge er i gang: Det er simpelthen skørt det der, hvad er det?

Koncertskrål rundt om det ene hjørne, noget mystisk rundt om det andet. Arrangørerne præsenterer aarhusianerne for lidt af hvert på dette års festuge.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke til at sige, hvad det er, når man ser det udefra. Faktisk heller ikke indefra. Og det er nok derfor, at flere hundrede mennesker i løbet af dagen er stimlet sammen på Bispetorvet i Aarhus.

»Det er simpelthen for syret det her«, råber en mand og kalder sin ven hen til sig, mens han kigger forvirret rundt.

Han står inde i et gigantisk instrument. Men det ved han ikke. Faktisk er det verdens største strygerinstrument, som er bygget af ti skibscontainere i to etager. Containervæggene vibrerer hver gang, der er en, der slår på de ti strenge, der er spændt ud mellem Maersk-containerne.

En ældre kvinde i en rød regnjakke ryster på hovedet og smiler lidt, mens hun kigger rundt på de 11 mexicanske musikere, der er ved at gøre sig klar til aftenens koncert. Huey Mecatl, kalder de sig.

»Jeg har det lidt svært med sådan noget her. Det er simpelthen skørt. Men de skal jo finde på noget nyt hvert år«, siger hun og trasker videre op ad Strøget.

Regnvejrsmareridt Rundt om hjørnet, på Store Torv foran Domkirken, er stemningen en helt anden. Her ved de unge, hvad de er kommet for at se:

Johnny Hefty, Jøden, Shaka Loveless, Peter Sommer, Kim Kix, Thomas Buttenschøn og DJ Static får publikum til at kaste håndtegn og bøje nakken frem og tilbage i takt med musikken.

Så kommer regnen.

»Jeg har heller ikke regnjakke med, så vi er på røven!«, råber Jøden, mens de godt 500 fremmødte danser videre under paraplyerne.

Århus Festuge er skudt i gang, og det samme er Festugedirektør Jens Folmers mareridt. Regnen. Men han er dog optimistisk.

»Jeg følger vejrudsigten nøje, regn hele ugen er det værste, der kan ske. Men jeg kan garantere dig for, at det stopper tidligt på aftenen, det siger alle meteorologer«, siger han.

18-årige Cecilie Meiholm og hendes veninde Sofie Ørting lader heller ikke nogle regndråber slå dem af pinden.

»Det var helt vildt nice. Jeg troede bare, at det var Jøden, men så kom alle de andre, det var simpelthen så fedt”, siger pigerne hæst, og fortæller om deres planer om at nå til koncert med DJ Static senere fredag aften.

Nettoposen er det vigtigste
I løbet af de næste ti dage folder flere end 1.000 arrangementer sig ud i Aarhus’ gader. Kunst, musik og underholdning er på programmet, og flere hundrede kunstnere vil resten af festugen forsøge at puste liv i Aarhus’ mange scener.

Direktøren for Aarhus Festuge glæder sig særligt til Tegn på Trio, som består af tre kendte solister, der spiller med tre forskellige musikere, de ikke har spillet med før. Han har netop hørt dem øve i dag.

»Jeg glæder mig helt vildt til at høre dem igen. De er nogle utroligt dygtige musikere, og det var noget af det smukkeste, jeg har hørt«, siger Jens Folmer.

Og der kommer flere internationale stjerner, blandt andet Ujazz og den canadiske sangerinde Cold Speck.

Det er dog ikke det tykke program, der gør Aarhus Festuge til noget særligt for musikeren Peter Sommer, som her til eftermiddag har givet koncert på Bispetorvet.

For ham er det minderne. Og tilfældighederne.

»Jeg blev særligt glad, da jeg så en flok drenge med en nettopose fyldt med øl. Det er sådan Aarhus Festuge skal være. Det er tilfældighedernes fest, jeg var ligesom dem, da jeg var ung. Man kigger ikke på programmet, men går rundt i byen og falder ind. Det var fedt i dag. Vi fik lavet noget larm«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen grimasse passer

På Bispetorv har folk nu sat sig til rette på orange sæder mellem de ti containere, og en dirigent får de mexicanske musikere til at lave en lyd, der får tankerne hen på racerbiler og fly, der letter.

Tilhørerne ved ikke rigtig, hvilken grimasse, der passer til det mexicanske instrument, som aldrig før har været uden for Latinamerika. Nogle smågriner, nogle tager sig en blunder, mens andre nikker betænktsomt. Udenfor hegnet går snakken.

»Hvad sker der derinde, hvad er det for underlige lyde?«, spørger en lille pige fra sine fars skuldre, mens de maser sig frem blandt de nysgerrige tilskuere, som ikke har købt billet.

»Nej. Så hellere jazz«, siger en ældre mand og finder vej ud af køen, og går ned ad en sidegade, hvorfra der strømmer ny musik og flere feststemte mennesker.

Aarhus Festuge løber frem til søndag den 8. september.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden