0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her er årets 12 bedste jazz-album

Jazzhoroskopet pegede især på de fremragende pianister, som Danmark er begavet med i disse år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PER FOLKVER  (arkiv)
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

Fremragende. Nikolaj Hess spillede med et skær af pur magi på årets jazzudgivelse.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når året ebber ud, og der skal gøres status, står det mere klart, hvad der har gjort indtryk og fæstnet sig i sindet blandt det udvalg af plader, som er blevet anmeldt hen over året.

Her præsenteres et bud på de tolv bedste danske jazzudgivelser, og hvad de fortæller i sol, måne og stjerner.

Udenlandske favoritter Selv om dette er en dansk liste, skal et par fremragende udenlandske titler dog fremhæves, og her er min personlige favorit den amerikanske saxofonist Chris Potters ’The Sirens’ (ECM), inspireret af Homers ’Odysseen’. Med denne plade vendte Potter tilbage til den akustiske jazz med overvældende saxofonspil og et fantastisk band med både lyrisk finesse og knaldende fremdrift.

En anden bemærkelsesværdig udenlandsk udgivelse var ’Riomar’ (NWOG Records) med den tyske basunist Nils Wogram og hans orkester Root 70, udvidet med strygertrio. Et usædvanlig vellykket bud på mødet mellem jazz og kammermusik.

Og selv om pianisten Keith Jarretts ’Somewhere’ (ECM) ikke er på højde med det bedste, han har præsteret med sin trio, så rummer denne liveoptagelse nogle vidunderlige passager.

Kommodebetvingernes år

I kinesisk astrologi taler man om bl.a. Grisens, Rottens og Dragens år. Måske kan man om dansk jazz 2013 tale om Kommodebetvingernes år. De fire øverste på listen i jazzhoroskopet er tilfaldet pianister. Denne signifikans er en understregning af, at dansk jazz – i hvert fald i denne kritikers optik – netop nu har en række toneangivende pianister i storform på en jazzscene med en i øvrigt enorm bredde og kreativitet.

Man kan tale om en vis afmatning inden for den i de senere år så toneangivende cool og luftige musik, som har været anført af guitaristen Jakob Bro.

Den eksperimenterende og frie jazz lever og blomstrer fortsat blandt både unge og mere modne musikere, som tendensen har været det i en årrække, og som det udtrykkes hos både Carsten Dahl, duoen Kasper Tranberg & Nils Davidsen og – mest radikalt – i den unge duo haUtTullin! med Markus Pesonen og Håkon Berre.

Flere unge musikere er bevidst begyndt at dyrke de gamle jazzformer, heriblandt Peter Marott. Og den brede hovedstrøm af moderne akustisk jazz er fortsat solidt repræsenteret herhjemme, hvilket høres med variationer hos veteranen Bjarne Roupé, debutanten Aske Drasbæk og med et skær af pur magi hos pianisten Nikolaj Hess.

LÆS OGSÅ

Han topper årets liste et stjerneskud foran instrumentkollegaerne Jacob Anderskov og Søren Møller, som var med til at tegne den spændende crossover mellem jazz og kammermusik.