Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

inhabil? Kritikerne undrer sig over, at Anders Laursen kan optræde både som fagforeningsleder og bestyrelsesformand for spillesteder, der forhandler med musikerne. Her åbner Laursen Copenhagen Jazz Festival 2010.
Foto: Per Folkver (arkivfoto)

inhabil? Kritikerne undrer sig over, at Anders Laursen kan optræde både som fagforeningsleder og bestyrelsesformand for spillesteder, der forhandler med musikerne. Her åbner Laursen Copenhagen Jazz Festival 2010.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Interne kræfter vil vælte musikerformand

Der er oprør i gang i Dansk Musiker Forbund, fordi formanden gennem 24 år, Anders Laursen, også sidder på et utal af nøgleposter i musiklivet.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ved et hovedbestyrelsesmøde i Dansk Musiker Forbund 25. september sidste år læste bestyrelsesmedlem Anders Hvidberg højt af en mistillidsklæring til forbundets formand, Anders Laursen.

»Jeg har mistet tilliden til dig som formand for Dansk Musiker Forbund«, og »du skaber frygt og forvirring mange steder«, sagde Anders Hvidberg blandt andet til sin formand.

Hvidberg kritiserede også forbundet for efterhånden ikke have nogen reel politisk indflydelse. Og han kritiserede formanden for ikke at være i stand til at »motivere, lede eller gøre brug af de kompetencer, der er til stede i hovedbestyrelsen«.

»Det kan måske virke som hårde ord«, sagde Anders Hvidberg til formanden, »men som du selv sagde til mig på den seneste kongres: »Politik er at stikke ansigtet ned i en lort – og så beholde hovedet nede i den«. Jeg synes, du fortjener at rejse nakken og vaske ansigtet – ja, at vaske hele partituret rent og sætte tonen an til en ny sats i dit liv«.

Mistillidserklæringen blev ikke ført til referat efter mødet, da nogle af hovedbestyrelsens medlemmer modsatte sig det.

Hvorfor har der ikke været et oprør tidligere, mener du? Fordi der har indsneget sig en kultur i forbundet om, at det kan man ikke

Men nu kan alle læse kritikken i sin helhed. Den har Anders Hvidberg nemlig selv lagt ud på facebooksiden ’Ny politisk ledelse i DMF’, som han sammen med to andre medlemmer af hovedbestyrelsen og bestyrelsens næstformand står bag. På siden ligger en række lange indlæg, der indeholder kritik af formanden specifikt og udviklingen i musikerforbundet generelt.

De ønsker nemlig at vælte manden i toppen af Dansk Musiker Forbund ved den kommende kongres i august, hvor medlemmerne skal vælge deres formand. Her udfordrer næstformanden, Erik Damgaard, Anders Laursen ved selv at stille op til formandsvalget. Anders Laursen har været formand for musikerne i 24 år – og stiller op igen.

En mand med mange kasketter

Næstformand Erik Damgaard mener, at forbundets medlemmer lider under ledelsen af én person, der meget nødigt giver noget fra sig:

»Dansk Musiker Forbund er under ledelse af en formand, der har meget svært ved at uddelegere. Medlemmerne af musikerforbundet lider under, at vi ikke aktivt er i stand til at tage dialogen på alle de her områder, når det er én mand, der skal være talsmand og forhandler for hele butikken«, siger han.

»Vi er et bredt fagforbund, der skal søge indflydelse på alt fra aftaler med spillesteder til besparelser på landsdelsorkestre og til Spotify og hele det nye digitale marked. Vi har svært ved at finde vores ben i diskussionen om Spotify, og det er blandt andet, fordi vi ikke hører nok på de folk, der ved mest om det – vi er jo 6.200 medlemmer, og det kunne da være, at der var andre, der var bedre til at tage nogle af debatterne og forhandlingerne«, siger han.

Du har selv siddet i hovedbestyrelsen i mange år sammen med Anders Laursen. Hvorfor har I ikke selv søgt den indflydelse og den dialog med omverdenen, I efterlyser?

»Hvorfor har der ikke været et oprør tidligere, mener du? Fordi der har indsneget sig en kultur i forbundet om, at det kan man ikke«.

Det er ikke første gang, at Anders Laursen er under beskydning i sit eget miljø. I 2012 stod kilder frem og satte spørgsmålstegn ved Laursen, der ud over sit formandskab i musikerforbundet også er formand for Copenhagen Jazz Festival Fonden og sidder som formand, næstformand eller medlem af bestyrelsen i en lang række organisationer i musiklivet.

Dengang pegede direktør i Jazzhus Montmartre, Rune Bech, på den mulige interessekonflikt i, at »Anders Laursen formår at være »fagforeningsmand om formiddagen«, hvor han som formand for Dansk Musikerforbund skal varetage musikernes vilkår, og »arbejdsgiver om eftermiddagen«, hvor han er bestyrelsesformand for spillestedet Jazzhouse, der hyrer musikere og skal holde omkostningerne nede«, som der stod i en artikel.

Anders Laursens mange tillidsposter er ifølge hans konkurrent til tronen, Erik Damgaard, problematisk.

»Jeg har stor respekt for det arbejde, Anders Laursen har lavet, men jeg mener ikke, man kan sidde som formand for musikerne, hvis man bestrider alle de poster, Anders Laursen bestrider i dag. Der er for mange interessekonflikter i det«.

Laursen: En politisk uenighed

Derfor vil Roskilde-afdelingen af musikerforbundet, hvor Erik Damgaard sidder, stille forslag til kongressen i august om, at forbundets formand ikke må »indtage lønnede poster i genreorganisationer og/eller andre dele af musik-, kunst- og kulturlivet«. Afdelingen foreslår det også ændret, så formanden fremover kan sidde i maksimalt tre perioder, og at perioderne nedsættes fra fire til tre år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En anden, der har blandet sig i debatten på facebooksiden, er musikeren Henrik Strube, der i 25 år var redaktør på musikernes fagblad, Musikeren. Under overskriften ’Der skal nye kræfter til’ argumenterer han for en ny ledelse og mere åbenhed og synlighed i forbundets arbejde.

Anders Laursen er formentlig en af de dygtigste formænd, forbundet nogensinde får

»Vi har brug for nye og yngre kræfter i ledelsen, et generationsskifte, simpelthen. Mennesker, som arbejder ude i den nye virkelighed, vi musikere agerer i i dag – kampen for musikernes vilkår har ændret sig uhyggeligt meget på kort tid. Og det gælder stadig, som min gamle ven og kollega Peter Ingemann siger det: Musikere er øverst på plakaten og nederst på lønningslisten, og det skal vi gøre noget ved«, siger Henrik Strube.

Når du taler om et generationsskifte, kan det undre, at du peger på 53-årige Erik Damgaard som ny formand – han har siddet næsten lige så længe som Anders Laursen i forbundet?

»Ja, men man kunne dog også godt ønske sig, at der i demokratiets ånd var mere end to kandidater. Erik Damgaard er en udmærket kandidat«.

Anders Laursen selv har kun en kort kommentar til kritikken fra Erik Damgaard og de andre:

»Jeg betragter det her som en politisk uenighed, som vores medlemmer må tage stilling til ved kongressen i august«, siger han og ønsker ikke at uddybe.

Den stærke mands bagside

Der er 27 afdelinger af Dansk Musiker Forbund spredt ud over landet. I en af de største, Aarhusafdelingen, er Lars Kiehn formand. Han kan godt genkende billedet af Anders Laursen som en mand, der har svært ved at give ansvar fra sig. Men han oplever det ikke som et problem.

»Som fagforbund er det jo alvorlige ting, vi beskæftiger os med. Mange af forhandlingerne kan have voldsomme konsekvenser for vores medlemmer, og vi kan ikke sende folk ud, der ikke er ordentligt klædt på. Og det er Anders Laursen«.

Lars Kiehn mener heller ikke, det er et problem, at formanden har siddet så længe, som han har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Anders Laursen er formentlig en af de dygtigste formænd, forbundet nogensinde får. Og der har aldrig stået nogen på spring, som har været i nærheden at af kunne matche Anders Laursen«.

Om det er et problem, at formanden for musikerne har så mange tillidsposter, kan Lars Kiehn ikke sige ligeud:

»Det er jo derfor, Anders Laursen er så stærk, som han er. Fordi han har så stor en indsigt og det politiske netværk, han har. Det er der jo ikke andre, der har i den her verden«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden