0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

40 år siden Elvis' død: Den ene dags snavsede underbukser er den næste dags eftermæle

Elvis Presleys brunspættede efterladenskaber er ophøjet til auktionsobjekt

FOR ABONNENTER

Pailletter, guld og højt pomadehår var den ene side af Elvis og den, der vises frem på hans 40-års dødsdag i dag verden over.

Men når Kongen – ham, der fik titlen – er død, kan alt fra det utænkelige til det unævnelige omsættes til værdifulde memorabilia.

Og selv om Elvis Presley efter alt at dømme ikke selv havde tænkt sig, at den ene dags snavsede underbukser kunne blive næste dags eftermæle, er de brunspættede efterladenskaber ophøjet til auktionsobjekt og her fotograferet på vej på en pop-auktion nær Manchester i England for fem år siden.

De er båret under et af The Kings berømte hvide jumpsuits i 1977 og blev fundet et sted i farens – Vernon Presleys – dødsbo. Herfra har nogen valgt at sende dem på auktion blandt guldplader og andre mere glamourøse genstande.

Mange af mindesagerne kan ses på Elvis’ Graceland i Memphis, Tennessee, hvor man kan besøge rock’n’roll-kongens stuer og se samlinger af hvide tøjsæt med guldbrokade, guitarer og gamle plader, og Graceland i Randers rykker med under navnet Memphis Mansion og viser sko, pladekontrakter og awards.

'Elvis ville have elsket det'

Den gyldne side af Elvis skinner stærkest, men især senere års biografier har skildret, hvordan en stadig mere overvægtig, slidt og syg stjerne blev kastet for løverne med koncerter, der efterhånden mere lignede en menneskelig tragedie.

Elvis’ dødsdag er altid blevet fejret mere end fødselsdagen, og i Randers er der Elvis-shows i dineren Highway 51, mens man i Memphis forbereder »en milepæl af en 40-års markering«.

Brandon Dill/AP
Foto: Brandon Dill/AP

Fans fra hele verden er i disse dage samlet foran Graceland i Memphis.

Tusinder af pilgrimme og fans er rejst til Tennessee, og markeringen kulminerer i dag med koncerten ’Elvis: Live in Concert’ – live, forstået sådan, at Elvis optræder på skærm, mens et band tager sig af den egentlige livemusik.

Showet, der tidligere har været opført i Europa, præsenterer nye indspilninger med Elvis’ stemme og kendte hits i nye arrangementer, og det opføres i 12 amerikanske byer. »Elvis ville have elsket det«, skrev en engelsk anmelder for nylig.

Det kan man formentlig ikke sige om rariteterne fra Manchester.

Læs mere: