Jay Z købte i 2015 den norske streamingtjeneste Wimp og gav den nyt navn. Tidal, som tjenesten hedder i dag, anklages for at snyde med streamingtal.
Arkivfoto.: Lucas Jackson/Ritzau Scanpix

Jay Z købte i 2015 den norske streamingtjeneste Wimp og gav den nyt navn. Tidal, som tjenesten hedder i dag, anklages for at snyde med streamingtal.

Musik

Jay Z’s musiktjeneste Tidal bliver undersøgt for omfattende fusk med Beyoncés streamingtal

Streamingtjenesten er anklaget for at have manipuleret med millioner af afspilninger. Tidal afviser alle anklager.

Musik

Det begyndte i Dagens Næringsliv, der havde fået fingre i lyttetal for streamingtjenesten Tidal, som angiveligt havde fusket med tallene.

En analyse af tallene, som sendte rystelser gennem musikbranchen i maj, viste, at der tilsyneladende var flere hundred millioner falske afspilninger af Beyoncés album ’Lemonade’ og Kanye Wests album ’The Life of Pablo’. Begge albums blev udgivet eksklusivt på Tidal af kunstnerne, som er medejere af tjenesten.

Og nu bekræfter det norske bagmandspoliti, Økokrim, at man har sat gang i en undersøgelse af, om nogen har manipuleret med tallene, så det ser ud, som om visse sange er blevet spillet flere gange, end de reelt er.

Det skriver flere internationale medier, blandt andet The Guardian.

Afsløringen i Dagens Næringsliv i maj 2018 fik den norske rettighedsorganisation Tono til at politianmelde streamingtjenesten. Antallet af afspilninger er nemlig afgørende for, hvor stor en andel af rettighedskronerne de enkelte kunstnere får.

Tidal har afvist enhver form for manipulation og i stedet anklaget Dagens Næringsliv for at bringe artikler, der var misvisende og fulde af fejl.

Den norske avis kunne ud fra tallene fra Tidal beskrive, hvordan brugere af streamingtjenesten gentog det samme lyttemønster om og om igen, time efter time. Stoppede musikken præcis samme sted. Og afspillede de samme sange to gange. En bruger begyndte også at afspille albummet ’Lemonade’ på præcis samme tidspunkt hver time: 10.30.57, 11.30.57, 12.30.57..

Tidal hed oprindelig Wimp og var en norsk streamingtjeneste, indtil Jay Z købte den i 2015 for 464 millioner svenske kroner. Tjenesten har slået sig op på at have en særlig god lydkvalitet og ikke mindst på sine eksklusive samarbejder med blandt andre Kanye West og Beyoncé.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce