Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Taget! Når festivalgæster for eksempel bliver snuppet med stoffer, følger politiet dem til festivalens vagter, som erstatter deres stofarmbånd med et advarselsarmbånd.
Foto: ANTHON UNGER

Taget! Når festivalgæster for eksempel bliver snuppet med stoffer, følger politiet dem til festivalens vagter, som erstatter deres stofarmbånd med et advarselsarmbånd.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Two strikes and you're out: Roskilde klipper dit armbånd for dårlig opførsel

Advarselsarmbånd, der sættes på festivalgæsternes håndled, har stor effekt.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbryder du dig én gang mod reglementet på Roskilde Festival, får du en advarsel. Anden gang bliver du sendt hjem.

Og det er tilsyneladende så grum en straf, at festivalens såkaldte advarselsarmbånd har stor præventiv effekt i år.

»Det virker! Vi kan mærke, at det betyder rigtig, rigtig meget for vores gæster at få lov at blive på pladsen«, siger Christina Bilde, der er talsmand for Roskilde Festival.

Advarselsarmbåndet bliver primært uddelt, hvis man er i besiddelse af hash til eget forbrug eller har udvist grov eller truende adfærd over for andre festivalgæster.

Armbåndet kommer om festivalgæsternes håndled, så både gæsterne selv og festivalens personale, samt politiet, kan se, at den pågældende har forbrudt dig mod ordensreglementet én gang.

»Det er ting, som ikke er i orden, men som enestående tilfælde heller ikke er så slemme, at man skal smides ud for dem«, siger Christina Bilde.

Advarselsarmbånd for grafitti

Ordningen har eksisteret i flere år og er med til at støtte op om politiets arbejde. Ordensmagten skriver på festivalen bøder ud for hashbesiddelse og tager selvstændigt stilling til uromagere.

Ifølge Roskilde Festival har også i år påsat advarselsarmbånd på festivalgæsterne. Et af tilfældene skete før musikken begyndte at spille. Her modtog politiet anmeldelse om, at en festivalgæst havde malet graffiti på et tårn på festivalområdet, og at man tilbageholdt vedkommende.

Denne, en 17-årig mand fra København Ø, blev sigtet for hærværk og udstyret med et advarselsarmbånd af Roskilde Festival.

Andre eksempler på ordningen kan være, at politiet tager en festivalgæst med en joint på lommen. Det er ulovligt, gæsten får en bøde, og politiet sørger for at bringe den pågældende gæst hen til festivalens team, der påsætter et advarselsarmbånd.

Men Christina Bilde, kan man ikke bare klippe armbåndet af, så ved I jo ikke, hvornår folk har fået en advarsel?

»Vi er ikke så dumme, at vi ikke registrerer, hvem der får dem. Og samtidig klipper vi folks eget armbånd af«, siger talsmanden for Roskilde Festival.

Hun fortsætter:

»Gør man ikke noget galt efter advarslen, har man helt samme muligheder som før. Man er stadig festivalgæst og kan bruge festivalen på samme præmisser som alle andre«.

Handel med stoffer er udvisningsgrund

Advarselsarmbåndet er sat i verden, fordi, som Christina Bilde siger det, Roskilde Festival er imod stoffer og bakker op om politiets arbejde.

»Hvis man handler med stoffer, ryger man ud. Hvis man har opført sig meget groft over for festivalgæster, eller hvis man chikanerer en lejr gentagne gange, så ryger man også ud. Det her er vores måde at sige på, at hvis du gør noget, der ikke er i orden, så får du lige et advarselsarmbånd« siger Christina Bilde.

I praksis er det frivillige vagter, som sætter advarselsarmbånd på uromagere, der har forbrudt sig mod reglementet.

Politiet patruljerer i festivalområdet og har til opgave at håndhæve loven. Både politi og festivalvagter holder dog øje med handel af stoffer, som medfører bortvisning fra festivalen.

Tager politiet festivalgæster med stoffer på sig, får de en bøde af politiet, og Roskilde Festival giver dem, når det er muligt, et advarselsarmbånd. Hvis de så, senere på festivalen, skulle blive taget med euforiserende stoffer, får de taget deres festivalarmbånd og bortvises helt fra festivalen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden