Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ENGEL JANUS
Foto: ENGEL JANUS
Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dårlig lyd ødelagde den parfumerede frihedsfest

Perfume Genius forvandlede sig fra homoseksuel martyr til regnbuefarvet frihedskæmper på sit nyeste album, men i det lille Pavilion-telt blev han offer igen.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidst Mike Hadreas spillede på Roskilde som Perfume Genius var det som en introvert sangskriver, der fra sit helle bag klaveret blotlagde de blå mærker et liv som homoseksuel outsider havde givet ham. Det var i 2012 på den lille intime Gloria-scene for kendere af hans album ’Put Your Back N 2 It’.

I 2015 er han færdig med at smøre sig ind i beskyttelse med faktor 50, og vi var mange der havde set frem til hans fontæne af frihed formidlet med glam-rocket selvtillid, sådan som han demonstrerede det på albummet ’Too Bright’ fra sidste år.

Her havde han forvandlet sig fra østers til rovdyr, og med singlen ’Queen’ skar han krigserklæringen mod et heteronormativt tyrani ud i krystal med en glasskærer af en stemme: ”No family is safe, when I sashay”. Sashay betyder noget i retning af at svanse af sted med løse håndled og velsmurte hofteled.

En kostskoledreng med læbestift

Sådan entrerede han også scenen. Som en kostskoledreng med læbestift lignede han en sejrsherre, der var kommet for at nyde sin plads i projektørlyset.

Problemet var bare, at lyden aldrig gav ham en chance for at lade sin metalliske Marc Bolan-vokal skære gennem bulderet fra trommer og de tommetykke mure af bas.

På ’Too Bright’ ligger vokalen ellers som en sølvtråd gennem en mørkt tonet elektronisk lyd så elastisk, at den kan skabe opiumstågede ballader, gyserstemning fra 80’erne, kradsende industrial, trommemaskinetråd som hos Suicide og ligefrem discorock som hos John Grant.

Et katalog over soundtracks til forskellige sindsstemninger, følelser og flaksende identiteter, men altid med Hadreas’ vokal som forkynder af en flugtkonges nyvunde frihed.

Seksualiteten er kamppladsen, men slaget er universelt. Og på ’Queen’ bliver man revet med uanset seksuel orientering. Om du genkender følelsen fra William Wallaces brøl om "freedoooom" i ’Braveheart, fra ’Frost’ hvor Elsa løsner håret og synger ”let it go”, eller fra dværgen Tyrion Lannister der dræber sin tyranniske far i ’Game of Thrones, så rammer den en nerve, der sidder i klemme i os alle.

Mekanisk dronning

Perfume Genius har fundet et indre hyl, som både er personligt og alment, og der var lagt op til fælles front, men sådan skulle det ikke være. Lyden blev ved med at drille, og de knaldrøde læber mumlede tydeligvis frustrationer til lydmand og bandmedlemmer, mens øresneglen røg ud og ind og mikrofonen hylede for hvert dansetrin i en forkert retning.

Det var lige netop den ydre kontrol han ikke skulle tæmmes af. Han var tydeligt distraheret og bandet havde svært ved at finde hinanden.

Derudover havde han valgt en setliste med lidt for mange af de stille numre fra både de forrige og den nye udgivelse, hvilket var en skam, når nu vi lige har lært at elske ham som en ekspressiv queen, der kan piske publikum hvorhen han vil.

Han blev mere og mere introvert efterhånden som koncerten skred frem, og da vi afslutningsvis fik en lille forløsning med netop ’Queen’, virkede han mere mekanisk dansende end generøst udfriende.

Efter koncerten måtte jeg lige høre højdepunkterne fra albummet i høretelefonerne for at jævnføre min skuffelse med virkeligheden. Og den var god nok. Der var flere verdener mellem album og koncert. Man kan håbe på revanche på et af landets mere veltunede spillesteder på et senere tidspunkt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden