Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OVERVÅGET. Roskilde Festival forsikrer, at de behandler dine data 100 procent anonymt. Men deres app registrerer hvor du vågner, hvis ikke du slår funktionen fra på din iPhone.
Foto: JANUS ENGEL

OVERVÅGET. Roskilde Festival forsikrer, at de behandler dine data 100 procent anonymt. Men deres app registrerer hvor du vågner, hvis ikke du slår funktionen fra på din iPhone.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Roskilde Festivals app ved, hvor du har sovet i nat

Mange mobil-brugere er tvunget til at give festival-app adgang til at bruge deres placering, billeder og kamera.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bruger du også Roskilde Festivals app til at finde pladsens bedste currywurst eller den næste fede koncert?

Så bliver du med stor sandsynlighed overvåget lige nu. Har du en Android-telefon, er du tvunget til at acceptere en betingelse om, at Roskilde Festival kan følge din placering til gengæld for fri og gratis adgang til den funktionelle app. Er du logget ind med en iPhone, bliver du spurgt, om du vil tillade det, og siger du ja, kan du forvente at blive monitoreret tæt.

»De fleste tænker ikke særligt over, hvor de tjekker ind, eller hvilke apps der beder om adgang til hvad. Men jeg vil i den grad tilråde, at man er forsigtig, hvis man gerne vil færdes rundt uovervåget«, siger chef for sikkerhedsorganisatioen DK-Cert, Henrik Larsen.

»Det godt være, at man kan have tillid til folkene bag Roskilde, men dybest set ved vi ikke, hvor vores data ender henne, når vi henter appen og lader den følge med i vores færden«.

Vil kunne bruge dit kamera

Brugen af data mellem festivalens deltagere satte i går rekord, og teleselskabet 3 forventer at slå det samlede dataforbrug for alle tidligere festivaler i år.

74.000 brugere har i skrivende stund hentet festival-appen. På iPhone bliver man udelukkende bedt om at tage stilling til overvågning af sin placering - og man kan i telefonens indstillinger kontrollere, om applikationen kun skal have adgang til ens lokalitet, når den er i brug.

Jeg bryder mig ikke om, at de har adgang til mine billeder. Jeg skal nok dele de billeder med Roskilde, jeg har lyst til

Anderledes er det for androidbrugere. For ud over det faktum, at man ikke kan sige nej tak til overvågning, bliver man ved download af Roskildes app samtidig tvunget til at give festivalen adgang til sine profildata, billeder, videoer og lydklip. Ydermere skal appen have adgang til at bruge festivalgæstens kamera.

Koncertgæst

Et faktum, der irriterer festivalgænger Stefan Rasmussen på 36 år, der har downloadet festival-appen til sin android-telefon.

»Normalt er jeg faktisk ret opmærksom på, hvad jeg siger ja til, når jeg henter ting ned. Men jeg har brug for de oplysninger, som appen giver mig her på festivalen, så jeg må bare stole på, at Roskilde Festival kun bruger mine oplysninger til internt brug og ikke sælger dem videre eller bruger dem kommercielt«, siger han.

Han forstår godt, at festivalen vil vide, hvordan han og andre gæster bevæger sig rundt på pladsen, så de kan optimere festivalen med viden om, hvilke koncerter flest går til, og hvornår folk foretrækker at være i lejren. Men:

»Jeg bryder mig ikke om, at de har adgang til mine billeder. Jeg skal nok dele de billeder med Roskilde, jeg har lyst til«.

82 procent sporer placering

Roskilde Festival er ikke alene om at bede om mulighed for at snage i brugernes personlige sager.

Sidste år lavede et amerikansk sikkerhedsfirma en undersøgelse af de 400 mest populære apps fra Googles og Apples app-butikker. Den viste, at 82 procent af de gratis apps fra Google sporer brugerens placering, mens det samme gælder for 50 procent af Apples.

LÆS ARTIKEL

»Det er underligt, at brugerne ikke er mere kritiske«, siger Henrik Larsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis du sælger en kop kaffe til folk og samtidig beder om adgang til deres personlige oplysninger, billeder og om lov til at følge deres færden de næste dage, siger de nej. Men når det sker via telefonen, er det en helt anden sag«.

Henrik Larsen peger på apps som for eksempel Rejseplanen, der i sin seneste opdatering beder Android-brugerne sig ja til, at den må tage billeder med kameraet, når den vil. Det samme er flere netbanker begyndt på, fortæller han.

»Hvis du ikke nærlæser vilkårene, opdager du ikke, at en lang række aktører træder meget langt ind i din privatsfære. Vi har selv et ansvar for at beskytte os«, siger han.

Roskilde: Vi ser ikke informationerne

Det har ikke været muligt at få et interview med Roskilde Festival, men i en mail skriver de, at brugerne bliver bedt om at give adgang til deres lokaliteter for, at de bedre kan benytte appens festivalkort, der er baseret på Google Maps.

Vi går aldrig ned på personniveau. Den data, vi bruger, er 100 procent anonym

»For at brugerne kan se deres egen placering på festivalkortet, har app’en brug for lokaliteten. Det er samtidig også noget, man kan bruge til at se for eksempel hvilke madboder, der ligger i nærheden. Der er generelt for Android-apps, at man ikke kan til- og fravælge app’ernes brugervilkår«.

På androidtelefoner siger man ydermere ja til, at I kan bruge deres kamera, se deres billeder, videoer og lydklip og personprofiler – hvorfor?

»Vi ser ikke informationerne. App’en har brug for at forbinde med brugernes profiler på forskellige sociale medier, for at brugeren for eksempel kan dele sine personlige favoritter fra app’en på sociale medier. Når man logger ind for eksempel med sin Facebook-profil, giver det brugere mulighed for at synkronisere sin profil fra website til app«.

Hvad bruger I oplysningerne til?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi indsamler generel data om forbruget for vide, hvor mange der bruger appen, og hvilke enheder de bruger app’en på, og hvilke funktioner de bruger. Det er for at evaluere og forbedre app’en«.

Esben Christensen der har været med til at udvikle appen for firmaet Green Copper forsikrer, at appen udelukkende bruger data til at kortlægge, hvordan folk bruger appen, og hvor de befinder sig på festivalen. Der bliver ikke snaget i noget personlig data, lover han.

»Vi går aldrig ned på personniveau. Den data, vi bruger, er 100 procent anonym, og det eneste vi ser på er hvad den gennemsnitlige bruger gør. Det får vi ikke noget privat om dig ud af«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden