Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod
Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Roskilde Festival gør status: »En kæmpe succes«

Højdepunktet var filmvisning, og årets dårligste nyhed var lange køer til pantboder, siger Roskilde Festivals talskvinde.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens Roskilde Festival er ved at blive pakket sammen, går en talskvinde rundt og er glad.

For med ikke flere kommende koncerter tilbage på spilleplanen, og tusindvis af festivalgæster, der er på vej hjem igen, er det tid til at gøre status.

Og Christina Bilde, som Roskilde Festivals talsperson hedder, mener, at man bedst kan beskrive 2015-festivalen med tre ord:

»En kæmpe succes«.

»Det har været en festival, der spillede, og jeg vil huske festivalen som et år, hvor vi virkelig fik samlet musik, holdninger og kunst og vist, at det er noget, der giver rigtig god mening på Roskilde Festival«, siger hun.

»Og så som en varm festival«.

Tragedie-dokumentar gjorde mest indtryk

Personligt var War on Drugs på Arena-scenen den koncert, Christina Bilde betegner som hendes bedste i år.

En koncert, som Politikens Kim Skotte da også gav seks ud af seks hjerter i sin anmeldelse, da han berettede: »sjældent har jeg set et publikum så lykkeligt, så ekstatisk, så medrevet af rockguitar i lange, udstrakte baner«.

ANMDELDELSE

Den oplevelse, der dog har gjort mest indtryk på Christina Bilde, var, da dokumentaren 'Nine Rocks' blev vist ved Rising-scenen tirsdag.

Filmen handler om ulykken på festivalen for 15 år siden, hvor ni unge mænd blev klemt ihjel i mudderet foran Orange Scene under en Pearl Jam-koncert.

»At se så mange mennesker fra forskellige generationer sidde stille og se den film hos os, var en meget, meget bevægende og positiv oplevelse. Ikke kun er hændelsen jo en del af vores historie, men filmen hylder også musik, livet og det at komme i videre«, siger talskvinden.

REPORTAGE

»Det var en rigtig smuk oplevelse, som nok var det, der gjorde allerstørst indtryk på mig i år«.

Kunst er flyttet mere ud

Skal Christina Bilde pege på nogle ting, hun vil vil betegne som årets succeser, peger hun blandt andet mod Vest-området. Her satte festivalen i år fokus på den unge generation og upcomming stjerner inden for kunst og musik.

»I vores nye Rising-område har det virkelig fungeret godt med kombinationen med musik, kunst og holdning«, siger hun.

Hun nævner også Apollo-området, som har gennemgået en forvandling og i år stod »flot« og »markant«. Dream City, som på sit fjerde år for alvor har fundet sin form. Street food-initiativerne, som festivalen gerne vil udvikle endnu mere frem mod næste år. Og så nævner hun festivalens grafitti-zone.

FOTO

»Som er flyttet ud på pladsen med store installationer, som har gjort grafitten tredimensionel. Det er fuldstændig fantastisk«, siger hun.

»Generelt er vi i højere grad begyndt at flytte kunsten rundt på pladsen og gøre den mobil, så man møder den, når man ikke venter det. Det er helt klart noget, vi skal arbejde videre med. Folk gider det virkelig og får nogle sjove oplevelser«.

Ked af pant-køer

Men ikke alt er succeser.

På trods af at Christina Bilde erklærer, at hun er både »glad« og »tilfreds«, er der én ting, hun vil huske 2015 for, som ikke er positivt.

»At pantsamlerne har skullet stå så meget i kø, som de skulle. Det er jeg rigtig ked af«, siger talskvinden.

24 TIMERS KØ

»Vi havde forberedt, at der skulle være mere kapacitet, men det lykkedes os ikke. Jeg er ked af det på grund af både de pantsamlere, som har stået i kø, og for de mennesker, der har knoklet med at løfte opgaven«, siger Christina Bilde.

Jeg vil huske festivalen som et år, hvor vi virkelig fik samlet musik, holdninger og kunst

FLASKESAMLER

Hun mener, at pantproblemerne ikke blot kan løses med eksempelvis en ekstra pantbod til næste år.

»Det har nået et omfang, hvor det ikke bare handler om at sætte en ekstra op. Det handler om at gribe det an på en helt anden måde«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Problemer med lyden til koncerter

Noget, der også burde gribes an på en anden måde, var ifølge flere publikummer foran Orange Scene i aftes lyden, som festivalen leverede til Paul McCartney.

PUBLIKUM PÅ TWITTER

Mange berettede på de sociale medier, at de simpelthen ikke kunne høre, hvad eks-beatlen sang.

Til flere andre koncerter har Politikens musikanmeldere også beskrevet dårlig lyd foran scenen.

Blandt andet til koncerten med Perfume Genius på Pavilion i torsdags, som ifølge anmelderen Joakim Grundahl var præget af så meget bøvl fra højtalerne, at festen under teltdugen blev ødelagt.

ANMELDELSE

Og fredag var den gal igen - denne gang på Arena-scenen, hvor Run the Jewels betrådte podiet.

»For fanden, Roskilde. Det kan jo ikke være rigtigt det her. Hvordan kan det være så svært at få justeret lyden ind til en hiphop-koncert?«, skrev Politikens anmelder og fortsatte:

»Mikrofonerne var katastrofalt indstillet. Særligt Killer Mike kunne ligeså godt være blevet hjemme. Han lød, som når stikket til høretelefonerne mangler det sidste stykke for at være klikket helt i bund i anlægget. El-P lød som om han rappede i en mikrofon på maksimal volumen nede under en dyne«.

ANMELDELSE

Ifølge Christina Bilde er det svært at pege på, hvad festivalen skulle gøre for at komme problemet til livs.

»Der er altid den udfordring med live-lyd, at selv om vi har et gennemarbejdet set up på scenen, så har artisterne deres egne lydmænd med. Hver koncert bliver altså et møde mellem en artist, en turnerende lydmand, en ny scene og et nyt anlæg«, siger talskvinden, der hævder, at hun ikke selv har oplevet dårlig lyd på årets festival.

»I langt de fleste tilfælde, fungerer det super godt. Men når man får den feedback, er det typisk fordi, at lydmand og lydanlæg har svært ved at finde hinanden i live-setuppet under koncerten - man laver jo ike lydprøver, inden artisten går på«.

Men hvilke initiativer vil I sætte i gang for at forhindre, at folk får ødelagt deres koncert-oplevelse af dårlig lyd til festivalen næste år?

»Vi har altid rigtig meget fokus på lyden, men nogle ting er bare svære at have kontrol over. Vi kan næsten ikke gøre endnu mere, end vi gør nu«.

»Fantastisk stille og rolig festival«

Hos Midt- og Vestsjællands Politi kan man igen i år berette om en forholdsvis fredelig festival.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»YESTERDAY var fredelig, og det har ikke været A HARD DAYS NIGHT. Ingen alvorlige sager. Fredeligt på RF15«, tweetede politiet blandt andet muntert i morges.

Når 135.000 mennesker samles på ét sted kan man umuligt undgå, at der opstår »konflikter«, som Christina Bilde formulerer det.

Men med til hendes selverklærede succes hører, at festivalgæsterne igen i år generelt har været gode til at passe på hinanden.

»Det kan lyde forkert at sige, men det har været en fantastisk dejlig, stille og rolig festival«, siger hun.

»Det er jo i størrelsesordenen af en hel by, når der er 135.000 mennesker samlet, og selvfølgelig er der, som der er i andre byer, stoffer og episoder. Men at festivalen kan forløbe uden større konflikter, og at folk bare tager sig af hinanden og passer på hinanden, er fantastisk«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden