Hvis du gerne vil lave noget andet end at spille ølbowling hele dagen, er der rig mulighed for at udfolde dine skabende kræfter i makerområdet på dette års Roskilde.
Foto: Alexander Jonassen

Hvis du gerne vil lave noget andet end at spille ølbowling hele dagen, er der rig mulighed for at udfolde dine skabende kræfter i makerområdet på dette års Roskilde.

Roskilde Festival

Indtil festivalpladsen åbner: Byg dit eget solcelleanlæg og kom til japansk robot-wrestling i makerområdet

Hver dag fra klokken 11-17 er det muligt at slippe kreativiteten løs i makerområdet i campingcenter øst.

Roskilde Festival

Tobias Haubye kæmper med at holde loddekolben stille. Han er lige ved at miste tålmodigheden.

»Han sagde det kun ville tage tre kvarter, men nu har jeg stået og bakset med det i over en time. Måske er jeg blevet lidt for perfektionistisk«, siger han.

På bordet foran ham ligger der ti små solceller, som han er ved at forbinde i et lukket solcelleanlæg.

»Hvis han laver den super godt, så leverer den faktisk nok strøm til at oplade en mobiltelefon«, siger Jeppe Refsgaard, som tålmodigt kigger på fra sidelinjen.

Ideen er at give folk mulighed for selv at få fingrene i nogle materialer, så de opdager, at det er sjovere lave sine egne ting

Han er en af de frivillige fra ungdomsorganisationen Ungenergi, som frem til lørdag vil vise interesserede festivaldeltagere, at det ikke er spor svært at lave sit eget solcelleanlæg. Og så er det endda helt gratis.

Denne eftermiddag er der en heftig aktivitet i makerområdet i campingcenter øst. For femte år i træk har foreningen ’Maker’ samlet en række firmaer og organisationer, for at sætte fokus på bæredygtighed, cirkulær økonomi og teknologi.

»Ideen er at give folk mulighed for selv at få fingrene i nogle materialer, så de opdager, at det er sjovere lave sine egne ting, i stedet for at gå ud og købe dem«, siger Stina Odgaard-Sabally, der er talskvinde for foreningen ’Maker’.

Det er blandt andet muligt at lave sin egen T-shirt med print af restfolie fra firmaet Makershirt, og omsmelte fundne plastikflasker til teltpløkker, hvis overseglet er ved at flyve væk. Og har man et ønske om deltage i kampen om, hvem der kan spille højest musik på teltpladsen, er det også muligt, at bygge sin egen ’Campblaster’.

Japansk robot-wrestling

Gennem hele ugen vil der være en række workshops og foredrag i makerområdet. Blandt andet kommer DR-værten Nikolaj Sonne og fortæller om digital overvågning onsdag. Og tirsdag aften klokken 18 gentages succesen fra sidste år, når der afholdes Hebocon-turnering foran makerteltet.  Et japansk koncept, hvor hjemmebyggede robotter af gammelt legetøj og andre dingenoter, wrestler mod hinanden.

»Det plejer at være virkelig festligt«, siger Stina Odgaard-Sabally.

I løbet af tirsdag vil det være muligt at designe sin egen kampklare robot. Vinderen af turneringen får to billetter til festivalen Copenhagen Maker, der løber af staben i Carlsberg Byen fra den 7.-10. september. En festival med fokus på teknologi og makerkultur.

Tålmodighed og fingerfærdighed

At dømme ud fra de mange mennesker, der er i gang ved bordene, virker det som om, at festivaldeltagerne har fået øjnene op for, at makerområdet er et sjovt sted at bruge ventetiden indtil festivalpladsen åbner onsdag.

»I morges var der fuldstændig proppet ved alle bordene. Og der kommer også mange forbi, som også var her sidste år. Jeg tror, at folk synes,  det er sjovt at fordybe sig i noget andet end bare at sidde og drikke øl«, siger Stina Odgaard-Sabally.

I ydersiden af teltet er to fyre i gang med at lægge sidste hånd på det bord, som de har bygget til deres lejr.

»Vi manglede et bord, så nu har vi selv lavet et. Jeg tror kun det har taget os en halv time«, siger den ene stolt, mens den anden pudser kanterne af med sandpapir.

»Man skulle jo nødig få splinter i røven, hvis man skulle få lyst til også at sætte sig på det«, griner han.

Flere af de workshops som afholdes i makerområdet er gratis og kræver ikke andet end lidt tålmodighed og fingerfærdighed. Andre koster mellem 50-120 kroner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og er festivalanlægget gået i stykker, kan man også komme forbi makerområdet og få hjælp til at få det repareret.

»Visionen er, at folk selv skal være en aktiv skabende del af festivalen, frem for blot at være en forbruger af den«, forklarer Martin Ersted, der er i gang med at lave et skilt af el-wire, som kan lyse, når de bliver sat til et lille batteri.

Skiltet skal bruges tirsdag aften når DJ Skeleton spiller op til dans klokken 23, når robotturneringen er afgjort.

»Det bliver en kæmpe stor lysfest, hvor alle dem som har været forbi og sy de her el-wire på tøjet kommer«, siger han.

Tilbage ved det hjemmelavede solcelleanlæg er Tobias Haubye så småt ved at være færdig med at lodde de sidste ledninger.

»Jeg har egentlig ikke lavet den for at spare på strøm, men jeg skal helt sikkert have den med hjem fra festivalen. Det er et godt minde, og så har det været en virkelig god måde at slå nogle timer ihjel. Det kan godt blive lidt kedeligt at spille ølbowling hele dagen«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce