Foto: Niels Christensen
Scene

interview Carlsbergs dansehaller er åbnet

Dansehallerne holdt denne weekend åbningsfest i en tidligere mineralvandsfabrik på en øde bryggerigrund på Carlsberg.

Scene

Udenfor fejer vinden gennem de tomme gader på den øde bryggerigrund i Valby, men inde i Carlsbergs gamle mineralvandsfabrik har det sydet og boblet gennem de seneste måneder.

På Dansescenens store scene, Store Carl, spiller et par russiske kvinder på sibiriske instrumenter af træ, mens to mandlige dansere hvirvler rundt og øver sig på en scene fra et stykke, der blev vist, da Dansehallerne i weekenden åbnede dørene til den tidligere tappehal for at indvie Nordeuropas største center for moderne dans.

Dansebofællesskab
Den gamle bryggeribygning på Pasteursvej bliver nu bofællesskab for tre af de største danske aktører inden for moderne dans: Dansescenen, som er den førende scene for moderne dans i Danmark, de professionelle danseres træningscenter, Dansens Hus, samt landets største internationale kompagni inden for moderne dans, Dansk Danseteater.

»Det er en kæmpemæssig fordel for dansemiljøet i København, at vi kan være i samme hus, og det vil være en stor opblomstring for den moderne dans i det hele taget. Tidligere har det været svært at sætte et ordentligt samarbejde mellem de forskellige institutioner i gang, fordi vi har ligget i hver vores ende af byen og haft begrænsede lokalemæssige forhold. Nu har vi de fysiske rammer, der gør, at der er kortere fra idé til handling«, forklarer Louise Seibæk, teaterchef for Dansescenen. Hun håber samtidig, at Dansehallerne vil gøre dansescenen mere åben og inviterende over for publikum.

»De lokaler, vi tidligere havde på Østerbro, gav os ikke mulighed for at lave andet end forestillinger, så i dagtimerne stod huset som en tillukket skal, hvor man bare kunne stå udenfor og glo ind ad vinduerne uden at ane, hvad der egentlig foregik inde bagved. Herude vil vi gerne have, at der foregår en masse både i dagtimerne og efter forestillingerne, så Dansehallerne bliver et sted, hvor der også er interessant at være, når der ikke lige er en forestilling«, siger hun.

Mangfoldigt program
Derfor har de sammensat et mangfoldigt program til åbningsdagen, forklarer Louise Seibæk.

»Vi vil gerne vise, at ligegyldigt om man kan strække fødderne eller danse en vals til sit eget bryllup, så er der noget at komme efter herude«.

Sammen med direktør for Dansens Hus Benedikte Paaske viser hun vej ind gennem den søjleklædte foyer, hvor der snart åbner café og restaurant, der også vil danne ramme om dj-aftener, koncerter og fester i alle mulige afskygninger.

Kæmpe lounge Og videre gennem de to dansescener, Store Carl, der allerede er bygget helt færdig og har lagt scenegulv til danseforestillinger siden april, og Lille Carl, som stadig ligner en byggeplads, til laboratoriescenen, hvor de professionelle dansere fra Dansens Hus kan arbejde med deres ideer i op til flere uger ad gangen. På etagen ovenover ligger et 1.200 kvadratmeter stort loungelokale med sækkepuder og sofagrupper, hvor de professionelle dansere kan hænge ud, når de ikke øver i et af de syv næsten identiske studier med dansegulv, spejle og barrer. »Her kan dansere og koreografer udveksle erfaringer, og forhåbentlig vil der komme en masse gode projekter på banen i de røde sofaer. Loungen er tænkt som husets bankende hjerte, hvor der kan opstå kunstnerisk synergi og inspiration mellem de forskellige grupper, siger Benedikte Paaske, direktør for Dansens Hus. Attraktivt pionerprojekt

Da Carlsberg sidste år flyttede produktionen til Fredericia, henvendte de tre institutioner sig uafhængigt af hinanden for at få mere plads at arbejde på. Og det har de fået. I alt 9.500 kvadratmeter. »Herude er der så mange kvadratmeter, at man næsten ikke kan bruge dem alle sammen, og når man pludselig står med så meget plads, så kommer tanken om være samlet helt naturligt. Hvis vi nu havde søgt et andet sted hen, så var vi måske ikke endt sammen«, siger Benedikte Paaske. Men planerne for Carlsbergbydelen er sat på standby. Er I ikke hos Dansescenen bange for, at det bliver svært at lokke publikum ud i så dødt et område? »Det er en streg i regningen, at tingene er gået i stå herude. Men vi regner med at blive en voldsomt attraktiv pionerinstitution for området, fordi vi skaber aktivitet og trækker 200 faste brugere af huset til hver eneste dag plus dem, der kommer og ser forestillingerne«, siger teaterchefen. Hun ved desuden fra sine publikumsundersøgelser, at en stor del af dem, der kommer til forestillingerne, er beboere fra Vesterbro eller Valby. »De har de seneste mange år kørt til den anden ende af byen for at se vores forestillinger, så de skal nok komme herud også. Og det liv, vi skaber, vil trække andre til. Det vigtigste for os er, at der sker noget herude. Det behøver ikke nødvendigvis at gå sindssygt hurtigt, men det skulle gerne være sådan, at folk kan mærke, at der er sket noget nyt, hver gang de kommer tilbage hertil«, siger hun.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce