Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kontrovers. Forestillingen med Shen Yun Performing Arts, der blev vist i Aarhus, har intet med kinesisk kultur at gøre, men er antikinesisk propaganda fra kulten Falun Gong, mener den kinesisk ambassade.
Foto: Musikhuset/Falun Dafa

Kontrovers. Forestillingen med Shen Yun Performing Arts, der blev vist i Aarhus, har intet med kinesisk kultur at gøre, men er antikinesisk propaganda fra kulten Falun Gong, mener den kinesisk ambassade.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kina forsøgte at stoppe forestilling i Aarhus

I en direkte henvendelse advarede Kina Musikhuset i Aarhus mod at vise to forestillinger med amerikansk-kinesisk dansetrup. DF vil have kulturministeren til at sætte den kinesiske ambassade på plads.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den New York-baserede kinesiske dansetrup Shen Yun Performing Arts har i årevis sagt, at Kina forsøger at stoppe dansetruppens show verden over. Også i Danmark. Senest har dansetruppen beskyldt Kina for at have sørget for, at fire shows i Seoul blev aflyst.

Og nu viser det sig, at den kinesiske ambassade har forsøgte at presse Musikhuset i Aarhus til at opgive de to forestillinger med Shen Yun Performing Arts, som blev vist i april. Da den kinesiske ambassade blev opmærksom på, at der var planlagt to forestillinger med Shen Yun Performing Arts, afleverede den et brev til Musikhuset, hvori den advarer mod Shen Yun som et politisk redskab for den amerikansk-kinesiske Falun Gong-bevægelse, som dansetruppen udspringer af. Falun Gong har været forbudt i Kina siden 1999.

I brevet skriver den kinesiske ambassade, at Falun Gong er en »samfundsnedbrydende kult«

I brevet skriver den kinesiske ambassade, at Falun Gong er en »samfundsnedbrydende kult«, der ikke bare er en »ekstrem antikinesisk gruppe«, der spreder antikinesisk propaganda, men at den også forsøger at »underminere« forholdet mellem Kina og Danmark.

»I bedes venligst fortælle sandheden frem for usandheder og holde jer væk fra Falun Gong-organisationens såkaldte Shen Yun, så I ikke bliver vildledt og udnyttet af kulten«, slutter brevet til Musikhuset i Aarhus.

Den formulering mener Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Arendtsen, »går over stregen«. Og det vil han nu bede kulturminister Bertel Haarder (V) om at understrege over for ambassaden.

»De har ret til at oplyse, hvad de mener. Men de skal ikke fortælle danskerne, hvad de skal sige ja til. Den slags må vi sige klart fra over for, for det er den måde, diktaturstater opererer på«, siger han.

Det Kongelige siger nej

Dansetruppen Shen Yun Performing Arts turnerer over hele kloden og har optrådt på mange store scener. Truppen siger selv, at den gennem musik og dans portrætterer gamle legender, himmelske riger og moderne heroiske fortællinger, der tager publikum med på en rejse gennem Kinas 5.000-årige kulturhistorie.

I København har Shen Yun-truppen siden 2007 forgæves forsøgt at få en aftale med Det Kongelige Teater om at leje Operaen eller Gamle Scene, som ifølge truppen er de eneste, der er store nok til showet i København. Men dansetruppen er blevet afvist gang på gang med forskellige begrundelser. De danske arrangører har flere gange beskyldt Det Kongelige Teater for at ligge under for pres fra Kina og den kinesiske ambassade.

Det fik i foråret 2015 Alex Arendtsen til at spørge daværende kulturminister Marianne Jelved (R), om der havde være nogen form for pres fra kinesisk side for at stoppe forestillinger med Shen Yun i Danmark. Hun svarede, at Kulturministeriet ikke dengang havde viden om, at nogen »skulle have modtaget henvendelser fra den kinesiske ambassade«.

De danske arrangører har flere gange beskyldt Det Kongelige Teater for at ligge under for pres fra Kina og den kinesiske ambassade.

Marianne Jelved havde forelagt Det Kongelige Teater beskyldningerne, og teatret oplyste, at det ikke havde oplevet »truende adfærd« fra kinesisk side. Repræsentanter for Det Kongelige Teater havde derimod set Shen Yuns forestilling i Berlin og vurderet, at forestillingen »var af alt for svingende kvalitet« til at blive præsenteret på Det Kongelige Teater.

Kina-specialist og lektor emeritus ved Aarhus Universitet, Clemens Stubbe Østergaard, er overrasket over, at den kinesiske ambassade har forsøgt at få Musikhuset til at droppe forestillingerne.

»Det er en overreaktion. Det undrer mig virkelig, at ambassaden forsøger at lægge pres på Musikhuset«, siger han.

Kan det få betydning for det dansk-kinesiske forhold, at forestillingerne blev afholdt?

»Nej, det kan det ikke. Så skulle Lars Løkke Rasmussen have siddet på første række«, siger Clemens Stubbe Østergaard.

Han forstår til gengæld godt, at Det Kongelige Teater har afvist Shen Yun, for showet har ikke den »lødighed« eller »autenticitet«, som bør være et krav på nationalscenen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er sådan et rodsammen af alt muligt, lidt lige som kulten selv«, siger Clemens Stubbe Østergaard.

Ikke desto mindre var der næsten udsolgt til de to forestillinger i Musikhuset i Aarhus, oplyser direktør Jan Christensen. Knap 3.000 mennesker købte billet, selv om de billigste kostede knap 400 kroner.

Henvendelsen fra den kinesiske ambassade fik ikke Musikhuset til at vakle, siger Jan Christensen:

»Vi vurderede det kunstneriske indhold af forestillingen som tilstrækkeligt højt til, at vi ville leje ud til dem. Der er ytringsfrihed i Danmark, og den har vi tænkt os at overholde, så vi vurderede meget, meget hurtigt, at vi ikke kunne tage os af den henvendelse«.

Den kinesiske ambassade afleverede skrivelsen i forbindelse med et møde om afholdelse af det kinesiske nytår, som Musikhuset lægger lokaler til.

»Den kinesiske ambassade føler, at der er behov for at minde alle relevante personer og organisationer om, at de skal være på vagt overfor Falun Gong-kulten«, skriver en unavngiven talsmand i en mail til Politiken som forklaring på brevet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden