Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Morten Abrahamsen
Foto: Per Morten Abrahamsen

angrib. Troels Thorsen, Ulver Skuli Abildgaard og Josephine Park går til den for at nedkæmpe Pædagog Ruth - og den dårlige samvittighed.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Projektforældre slår sig løs i det store slag om børnehaven

Man gyser og griner af de forvoksede børn på krigsstien i Mammutteatrets 'Æblet'

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man må ikke slås, men man må gerne diskutere. Det slår Pædagog Ruth fast over for alle dem, der sidder der på deres små børnehavestole.

Men nu er det faktisk de voksne, der er kommet i børnehave. Projektforældre med anspændte overskudssmil og fordækte dagsordener.

Snart er den gode institution Æblet forvandlet til den ondeste legeplads, den rene krig.

LÆS OGSÅ Det er Ruth, der bliver skudt – eller skudt ud, jordet og mobbet med hvad, der nu forefindes på stedet af masseødelæggelsesvåben: løsgående gummibolde, lasersværd, og skingre verbale skyts.

Som Æblets solide, varme favn har hun ellers totalt styr på Syrenture og Bag for en Sag og kan snildt rumme alle de forældre, der brokker sig og henter for sent.

Hvem vil ikke gerne passes af Tina Gylling Mortensen, sådan som hun kan sætte tjubang i Larmelegen eller bakke ind i et indianertelt med største entusiasme.

Men det er begyndt at gære i Æblet med råd og svamp og forældre på krigsstien. Højst alarmerende sager: Sukkerpolitikken er gået i kage, lille Bob går i pigetøj, og har Ruth ikke en forhistorie med at være indlagt?

Forældrene forener sig
Hendes egentlige forbrydelse ligger i de ord, hun siger til sit forsvar: »Jeg elsker jeres børn!«.

Som et dybdesøgende hovsamissil udløser de forældrenes rådne samvittighed over ikke at orke deres egne unger.

Det forener de højst umage forældre – den enlige mor, bøsseparret, Barbie og Ken og karrieremøverne – til et snerrende fællesmonster.

Ungdomsteater om penge: »Det er ikke et pædagogisk projekt«

I samlet klump udspyr de deres skyldbelastede galde, mens forestillingen går i gyser- mode, og Maja Ravns – herligt legesyge – vippebræt af en scene hælder faretruende: »Vores børn er i fare!«.

Infantile følelser og et fællesmonster
Jo længere Æblet triller ud på det groteske overdrev, jo mere kommer der drama over foretagendet, som sagtens kunne have fået et hak til, Ruth er for meget af en pædagoghelt.

Det har afsat en del slinger i valsen, at Claus Flygare og Kari Vidø, der stod for den Reumertvindende fuldtræffer ’Fobiskolen’, oprindelig havde tænkt, at det skulle handle om børn, der forsvandt et efter et.

Jo længere Æblet triller ud på det groteske overdrev, jo mere kommer der drama over foretagendet

Men børnene forsvinder faktisk stadigvæk i den forstand, at det er de voksne, der overtager legepladsen og fylder den med egne, infantile følelser – for så at gå i aktion som forvokset fællesmonster.

Det er her, forestillingens gode gys ligger. Bøv’erne (de børnevoksne) styrer, lige mod afgrunden.

Hvem bliver de næste?

Det har stortalentet Maria Kjærgaard-Sunesen stærkt greb om i sin gennemført legende, fysiske iscenesættelse, hvor et løssluppent hold skuespillere glider mellem at være børn og voksne.

Skægt er det, som forældrene kan drøne rundt på trehjulede cykler med bamsebåthorn og takle hinanden med rockermetoder, mens det isner, når Ruth bliver lagt ned, så væggene vælter om hende.

LÆS OGSÅ Her ved slutpunktet for teatersæsonens tur gennem uddannelsessystemet med uni-dramaet ’Tankens Kraft’ og de ramsaltede skolekomedier ’Børn er dumme’ og ’Ondt Blod’ kan man kun konstatere, at det går ikke for godt.

Her var det så Ruth, der blev ... lockoutet. Who’s next?

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden