Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Joachim Ladefoged
Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Kunstneren Ai Weiwei instruerer nyfortolkning af Giacomo Puccinis 'Turandot'. På billedet ses han foran sin udstilling på ARoS i 2015

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Laver selv kostumer og scenografi: Ai Weiwei skal instruere italiensk opera om Hongkong-krisen

Med udgangspunkt i operaklassikeren ’Turandot’ vil den kinesiske artist og aktivist sætte fokus på situationen i Hongkong.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ai Weiwei er en af de helt store og prominente skikkelser i kunstverdenen. I 2011 udnævnte Art Review ham til verdens mest indflydelsesrige kunstner. Han er kendt for sin kunst, men har også gjort sig bemærket på grund af sin kontroversielle person. Han har flere gange stukket til det kinesiske styre, hvilket i 2011 kulminerede i, at han blev tilbageholdt i tre måneder – uden mulighed for rettergang.

Nu er han i gang igen med en nyfortolkning af Giacomo Puccinis opera ’Turandot’ fra 1926, der får premiere i marts 2020 på Teatro dell’Opera i Italien. Det skriver The Art Newspaper. Operaen bliver instrueret af Ai Weiwei, og det er også ham, der skal stå for scenografi og kostumer. Derudover kommer den til at have referencer til de mange protester, som Hongkong lige nu oplever.

»Demonstrationerne vil helt bestemt blive afspejlet i operaen, der vil blive placeret i vores samtidige verden med alle dens presserende kulturelle og politiske konflikter – alt sammen med afsæt i Puccinis fortælling«, lyder det fra kunstneren.

Uroen i Hongkong, der er en del af Kina, begyndte i juni som protest mod et lovforslag, der ville tillade, at mistænkte kriminelle udleveres til det kinesiske fastland, hvor domstolene er underlagt kommunistpartiet. Det opfattede mange indbyggere som en trussel mod den politiske frihed i Hongkong – sidenhen er demonstrationerne eskaleret med millioner af utilfredse borgere i gaderne.

Af helt særlig betydning

Det er en af grundene til, at Ai Weiwei nu vil sætte fokus på situationen rent kunstnerisk. Derudover har ’Turandot’ en helt særlig plads i hans hjerte: Da han tilbage i 1987 var knap så kendt og forsøgte at kæmpe sig til kunstnerisk anerkendelse i New York, blev han (med sin bror på slæb) nemlig brugt som statist i en Puccini-produktion instrueret af Franco Zeffirelli i Metropolitan Opera House.

»Jeg ville aldrig have accepteret tilbuddet (fra Teatro dell’Opera, red.), hvis det ikke havde været ’Turandot’. Jeg har aldrig glemt følelsen af at stå på The Met med min bror. Og jeg gjorde det egentlig kun for mit studies skyld – kulturelt set lå det nemlig meget langt væk fra mine interesser«, fortalte han tidligere på året til den italienske avis La Repubblica.

Operaen kan opleves på det 139 år gamle Teatro dell’Opera di Roma fra 25. marts til 5. april næste år. Samarbejdet mellem den kinesiske kunstner og operaen er det seneste af sin slags som led i en serie, hvor samtidskunstnere bliver inviteret til at genopsætte gamle klassikere.

I dansk sammenhæng er Ai Weiwei blandt andet blev kendt for sit samarbejde med Olafur Eliasson, da de sammen skabte et interaktivt værk kaldet ’Moon’, hvor man kunne tegne på Månen. Han har også haft udstillinger på Charlottenborg og på ARoS i Aarhus, ’A New Dynasty – Created in China’, som han sidenhen trak tilbage på grund af Danmarks lovgivning om asylansøgning. Derudover lavede den danske filminstruktør Andreas Johnsen i 2013 dokumentarfilmen ’Ai Weiwei i husarrest’, der omhandler kunstnerens løsladelse efter 81 dages isolation.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden