Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Spil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Shadows of the Damned' er den perfekte gyser-roadmovie som spil

Shadows of the Damned er én lang fandenivoldsk kærlighedserklæring til gyserfilm, rock n' roll, tegneserier og 80'er spilklassikere.

Spil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Robert Rodriguez og Quintin Tarantino burde være stolte af gyserspillet 'Shadows of the Damned'.

Ikke at de to celebre filmmagere har haft noget med produktionen af spillet at gøre, men der er ingen tvivl om, at 'Shadows of the Damned' ville have været et værdigt tredje kapitel i Rodriguez' og Tarantinos' Grindhouse-projekt med rabalder-filmene Planet Terror og Death Proof.

Shadows of the Damned er med sin rock n' roll roadmovie fortælling gennem helvede ufiltreret grindhouse fra første til sidste dæmondrab. Sarte sjæle er hermed advaret.

Under bæltestedet

Humoren er langt under bæltestedet, og Shadows of the Damned gør en dyd ud af at komme med så mange seksuelle hentydninger og lumre jokes, som muligt. F.eks. hedder vores helts talende kraniepistol, Johnson, hvilket ville svare til at kalde ham for diller på dansk.

Johnsons humoristiske og skarpsindige ping pong dialog med spillets protagonist hører til et af Shadows of the Damneds højdepunkter. For selvom der er masser af sexjokes og lumre henvisninger, der vil få teenagedrenge til at kløjs i colaen, er Shadows of the Damned en intelligent produktion, der er bevidst om sine virkemidler, og hvilken tradition det skriver sig ind i.

Én lang kærlighedserklæring

Udviklerne af hele affæren har i den grad styr på deres populærkulturelle referencer, og ligesom Robert Rodriguez og Quintin Tarantino formår de at gøre fortærskede klicheer og stereotyper til helt deres egne. Shadows of the Damned er én lang fandenivoldsk kærlighedserklæring til gyserfilm, rock n' roll, tegneserier og 80'er spilklassikere.

Alene loading-skærmen mellem banerne er en kærlig homage til Ghost N' Goblins, der ligesom Shadows of the Damned handler om en helts færd gennem dæmonriget for at komme en skønjomfru til undsætning.

Forlæng din Johnson

Garcia Hotspur er det ekstravagante navn på vores hovedperson. En kæk tatoveret dæmonjager på en mission i helvedet. Han skal redde sin smukke blonde kæreste, der er blevet taget til gidsel af den dæmoniske hersker Flemming.

Ja, du læste rigtigt, skurken i spillet hedder Flemming. Som hjælp har Garcia sin snaksaglige pistol Johnson, der kan opgraderes og forlænges til andre dødbringende dæmonslagtende våben - altid med en smart bemærkning med på vejen.

Forfriskende flirten

En så flamboyant protagonist kræver et tilsvarende gameplay, og det får vi serveret takket være japanske Shinji Mikami, der har moderne gyser- og actionklassikere som Resident Evil 4 og Vanquish på samvittigheden.

Shadows of the Damned er på mange måder en mere gakket udgave af Resident Evil 4, samtidig med det henter inspiration fra lys/mørke konfrontationerne i sidste års gys Alan Wake. På den visuelle og plotmæssige front finder vi en ægte japansk original Goichi Suda, der aldrig lefler for mainstream masserne, men altid nørder igennem med stiliserede oplevelser, der taler direkte til ens indre spilnørd.

LÆS ANMELDELSEN No More Heroes:

Goichi Suda - med kunstnernavnet Suda51 - er især kendt for No More Heroes serien, der besidder samme frækhed og forfriskende flirten med populærkulturen, som Shadows of the Damned.

Stemningsfulde toner

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lydsiden i Shadows of the Damned er af en særlig kaliber. Komponisten Akira Yamaoka - kendt for Silent Hill spillene - står bag de stemningsfulde toner, der konstant overrasker og forfører en i spillets sælsomme dæmonverden, der er mere Sin City end Dante's Inferno i stil og stemning.

Alt lige fra punkrock til jazz og klassiske toner pryder lydsiden og giver Shadows of the Damned et fandenivoldsk fragmenteret sonisk univers, der sanseligt akkompagnerer den ligeså provokerende billedside.

Lys i mørket

Shadows of the Damned er en grotesk og gruopvækkende roadmovie i bedste grindhouse stil med Garcia Hotspur som den perfekte dæmonjagende antihelt.

Spillet har bestemt sine fejl, som en til tider halvsløv styring og et indsnævrende banedesign, men ingen tvivl om, at det er et forfriskende frækt pust i en spilbranche, hvor klonede fortsættelser af tidligere succeser overskygger det meste.

Tænk, at en forlænget Johnson skulle vise sig at være et lys i mørket...

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden