Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Demokrati. Til workshop på Ungdommens Folkemøde stemte gymnasielever om, hvad der skulle være holdningen i Kritikerskolens klummer.
Foto: Marie Andersen

Demokrati. Til workshop på Ungdommens Folkemøde stemte gymnasielever om, hvad der skulle være holdningen i Kritikerskolens klummer.

Live

Unge på Ungdommens Folkemøde: Vi må danne fælles front i ligestillingens navn

Ligestilling bør ikke være en kamp mellem kønnene, hvor man skændes om, hvem der har det værst. Det skal i stedet være en fælles kamp for menneskerettigheder.

Live

Du ved måske, at lønforskellen mellem kvinder og mænd er på 17 pct. i mændenes favør. Du ved måske også, at kvinder kun sidder på en femtedel af alle bestyrelsesposter i aktieselskaber.

Men vidste du, at hvis et spædbarn dør, har moren ret til 14 ugers fravær, mens faren har ret til 14 dage? Og at mange beskeder fra det offentlige om børnene kun havner i mors e-boks?

Kvinder er lige så kompetente til at træffe tunge finansielle beslutninger, som mænd bekymrer sig om deres børn. Derfor skal vi stoppe med at gøre ligestilling til en kamp mellem kønnene og i stedet gøre det til en fælles kamp for menneskerettigheder.

Feminismen fylder meget i den offentlige debat. Og med rette. Kvinder er overrepræsenteret i statistikker over vold i nære relationer, og i globalt perspektiv ser vi kvinder, der ikke må køre bil, færdes alene i det offentlige rum eller bestemme over deres egen krop. Bare fordi de er kvinder.

Men mændene har også deres at kæmpe med. I Danmark er mænd blevet overhalet gevaldigt af kvinder på uddannelsesinstitutionerne - de får dårligere karakterer og har kortere uddannelser. Helbredet skranter også mere hos bærere af y-kromosomet: mænds levetid er i gennemsnit fire år kortere end kvinders, og selvmordsraten er højere.

Betyder det, at vi skal battle om, hvem der har det værst? Hvem, der er og har været mest undertrykt? Nej. Hvis vi virkelig vil være ligestillede, så sætter vi os ud over kønnets begrænsninger og kæmper for alle mennesker som samlet front.

Nogle mænd opponerer imod udtrykket feminisme, for hvis det virkelig skal være en kamp for ligestilling, hvorfor bruger vi så ikke et kønsneutralt ord?

Det er naturligvis vigtigt, hvad der står på den fælles fane, vi alle skal vifte med. Men når debatten bliver til ordkløveri, går vigtigere opgør tabt. For både mænd og kvinder skal have lige muligheder og rettigheder.

Man bliver ikke mindre mand af at tage barsel eller mindre kvinde af ikke at gøre det. Lad os blande os i hinandens udfordringer, undertrykkelse og sejre.

Hvorfor er der så få mænd, der deltager i debatten om deling af nøgenbilleder? Om voldtægt? Og hvorfor er der så få kvinder, der tager bladet fra munden og problematiserer, at deres børn mangler mandlige pædagoger?

Lad os stoppe med at tale om mænd og kvinders rettigheder og i stedet tale om menneskerettigheder.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce