Demokrati. Til workshop på Ungdommens Folkemøde stemte gymnasielever om, hvad der skulle være holdningen i Kritikerskolens klummer.
Foto: Vanessa Christophersen

Demokrati. Til workshop på Ungdommens Folkemøde stemte gymnasielever om, hvad der skulle være holdningen i Kritikerskolens klummer.

Live

Unge på Ungdommens Folkemøde: Lad os ændre den hjemmeboende SU

Tag mere af SU’en fra de studerende på ungdomsuddannelserne, som godt kan få hjælp hjemmefra og giv i stedet mere til dem, der virkelig trænger.

Live

SU-debatten har raset siden Lars Løkke Rasmussen fremlagde regeringens udspil til 2025-planen.

Fokus i debatten har været på SU for videregående uddannelser, hvor regeringen vil skære i SU’en og i stedet tilbyde studerende et lån. Men nu er det på tide, at vi får en debat om den hjemmeboende SU.

For er det virkelig retfærdigt, at unge skal have 922 kroner om måneden før skat, når deres forældres årsindkomst er på 800.000 kroner, mens unge fra de mindst priviligerede hjem maksimalt kan få 2.561 kroner om måneden? Nej, vi bør omfordele langt mere end vi gør i dag.

Det er på tide, at vi laver et mere retfærdigt system, hvor studieture, tøj, mad og andre leveomkostninger også er dækket for dem, der har mindre at klare sig for. For det er dyrt at være studerende på ungdomsuddannelserne i dag. Derfor bør vi differentiere SU’en mere.

Det er ikke gratis at være hjemmeboende for alle. Mens nogle bor i store herskabslejligheder på Frederiksberg med direktørforældre, som kan hjælpe til med at betale studieturen til Washington D.C., mad og tøj, er virkeligheden en helt anden for andre.

Der er mange unge, som ville falde helt igennem, hvis de ikke kunne få uddannelsesstøtte, mens de bor hjemme.

Selvom det ifølge tidligere uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen vil give 1,3 millioner kroner ekstra i statskassen, hvis man sløjfede de hjemmeboendes SU, er det en farlig vej at gå. For uddannelse bør være en investering - og ønsker vi virkelig, at unge forgælder sig allerede som 18-årige? Nogle unge vil ende med at være forgældede for livet.

Hvad med pigen med to forældre i fleksjob - hvordan skulle de kunne forsørge hende, hvis hun ikke fik SU? Eller gymnasieeleven, som forsørger sine mindre søskende gennem SU’en? Tag et arbejde vil nogle sige. Men så simpelt er det ikke. Mens fristile og eksamener falder nogle let, må andre kæmpe med bøgerne. Især hvis de kommer fra hjem, hvor begreber som diskursanalyse og modernisme ikke kommer med modermælken.

Sæt i stedet grundsatsen ned og sæt den tilsvarende op for dem, der virkelig trænger i stedet for at tænke i spareplaner og topskattelettelser. Og lad andre få mulighed for at søge støtte specifikt til bøger, studieture osv, hvis de ikke har mulighed for at tage et studiejob. Uddannelse er vores adgangsbillet til et godt liv i Danmark - og det skal vi ikke ændre på. For det er netop uddannelsesstøtten der giver alle en mulighed for at klare sig godt.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce