Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
HUN SOLO spiller på Politikens scene på Folkemødet torsdag d. 15. juni kl. 20. Foto: Ninna Flor (pressefoto)

HUN SOLO spiller på Politikens scene på Folkemødet torsdag d. 15. juni kl. 20. Foto: Ninna Flor (pressefoto)

Live
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi vil have flere kvinder på plakaten

HUN SOLO er et projekt skabt af musikerne Kirstine Stubbe Teglbjærg og Nana Jacobi og musikformidler Anya Mathilde Poulsen for at synliggøre kvindelige kunstnere og sætte fokus på diversitet. De spiller på Politikens scene på Folkemødet torsdag.

Live
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

"Idéen opstået som et personligt behov«, fortæller musiker Kirstine Stubbe Teglbjærg, der tidligere var en del af gruppen Blue Foundation. Hun befinder sig nemlig i en branche, der ifølge tal fra Koda består af 81 pct. mænd. På landets festivalplakater er tallet endnu højere.

Derfor har hun sammen med Nana Jacobi og Anya Mathilde Poulsen taget initiativ til konceptet HUN SOLO, hvor fem forskellige kvinder til hver koncert optræder solo.

»Folk, der kommer til koncerten, går ikke bare til koncert med en kvindelig musiker. De får faktisk fem forskellige kunstnere og fem forskellige udtryk«, fortæller Anya Mathilde Poulsen, der er medinitiativtager til HUN SOLO og konferencier til koncerterne, der med musiker og medstifter Nana Jacobis ord er eksploderet mellem hænderne på dem.

HUN SOLO spillede deres første koncert på kvindernes internationale kampdag sidste år. De har lige afsluttet en forårsturne, og i løbet af sommeren skal de ud over Folkemødet også spille på Roskilde Festival, Smukfest og Ofelia Live.

»Det er virkelig gået amok. Det har været overraskende og enormt bekræftende, at folk af alle køn gerne vil opleve vores musik«, fortæller Nana Jacobi.

Det feminine udtryk

Anya Mathilde Poulsen kender Kirstine Stubbe Teglbjærg fra dengang, hun skrev interviewbogen ‘Feminint Forstærket’ om kvinder i dansk musikliv. I bogen fortæller Kirstine Stubbe Teglbjærg bl.a., at mange ikke troede, hun bidrog til kompositionerne i Blue Foundation, men at hun blot var frontfigur.

»Vi har historisk set haft en kultur, hvor kreative udtryk generelt er produceret af mænd. For mig handler HUN SOLO om, at jeg er pissenysgerrig på feminine udtryk«, fortæller Kirstine Stubbe Teglbjærg.

»Mit projekt er ikke at sige, at der er feminin og maskulin kunst. Men som kunstner har jeg en interesse i at spejle mig i nogen, der ligner mig selv«.

Men hvis der ikke er forskel på maskulin og feminin kunst, hvorfor er der så brug for et projekt som HUN SOLO?

»Hvorfor er der brug for mere ligestilling?«, spørger Kirstine Stubbe Teglbjærg tilbage. Ligestillingen har i de kunstneriske fag været bagud i forhold til mange andre fag, forklarer hun:

»Her er du nødt til at have albuer og stærk intuition, og du er nødt til at turde skille dig ud – ellers brænder du ikke igennem. Det er fag, hvor der stadig er meget færre kvinder end mænd. Jeg tænder på at se nogle seje kvinder udtrykke sig«, forklarer hun.

For Anya Mathilde Poulsen er HUN SOLO også en kommentar til de bookere, der ifølge hende ikke altid kan få kvalitet til at rime på kvinder.

»Vi synes, det er underligt, at der er så få kvindelige kunstnere på plakaterne rundt omkring. Det argument, bookerne bruger, når de bliver spurgt, hvorfor der ikke er flere kvinder på deres festivaler eller spillesteder, er typisk, at de ikke går op i køn – de booker bare kvalitet. Dermed underforstået, at kvinderne ikke leverer den kvalitet. Det er vi jo uenige i«, siger hun.

Vi har spurgt Annisette fem hundrede gange, om hun vil være med

Kvinderne forsvinder

Men der ligger også et dilemma i HUN SOLO, mener Nana Jacobi, fordi de ønsker en fremtid, hvor der ikke er brug for projektet. Styregruppen bag projektet ønsker, at man kan få den slags oplevelser alle steder:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men som det er lige nu, oplever vi, at der er brug for en platform, hvor vi kan vise den kvalitet, skabt af kunstnere, som tilfældigvis også er kvinder«, siger hun.

I siger, I gerne vil sætte fokus på diversitet. Når man lige umiddelbart kigger på det lineup, I har haft, ligner I så ikke hinanden i alder og musikalsk udtryk?

»Det synes jeg faktisk ikke, vi gør. Vi har haft et ret stort genre- og aldersspænd. Og vi har virkelig gjort, hvad vi kunne. Vi har spurgt Annisette fem hundrede gange, om hun vil være med. Vi synes, hun er en fantastisk rollemodel. Hun er stadig i fuld gang, og hun har stadigvæk kunstnerisk integritet. Hun er blevet ved med at skabe ny musik og være til stede på scenerne. Det er jo ret interessant at se, at de fleste kvinder faktisk forsvinder ud af musiklandskabet. Det er jo også en del af projektet; at ændre på det«.

Ifølge Anya Mathilde Poulsen skal man også skabe en sammenhængende aften for publikum.

»Det handler selvfølgelig også om, at det skal fungere sammen. Det skal jo ikke være udtryk, der stikker i alt for mange radikalt forskellige retninger genremæssigt og musikalsk i løbet af en aften. Men vi holder hele tiden hinanden fast på, at diversitet, inden for flere parametre, skal tænkes ind i det, vi gør«, forklarer hun.

HUN SOLO kan opleves på Gæstgiveren torsdag d. 15. juni kl. 20.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden