0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kødet sætter rødt lys for en grøn fremtid

Hvis vi skal fodre hele Jordens befolkning og samtidig redde klimaet, kræver det, at vi alle ændrer vores kostvaner og gør smagen af grønt mere attraktiv. Men hvordan gør vi det?

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Grøn mad, klima og miljø hænger sammen. Måden, hvorpå vi producerer vores fødevarer, er en af årsagerne til de gennemgribende klimaforandringer. Det er der heldigvis efterhånden få mennesker, der betvivler. Vores fødevareproduktion har medført et stort tab af biodiversitet, overforbrug af ferskvand, ødelæggelse af Jordens økosystemer og øget udledningen af næringsstoffer og drivhusgasser. Desuden er Jordens kredsløb af vigtige stoffer som kulstof, fosfor og kvælstof blevet forstyrret. Fødevareproduktion er faktisk den væsentligste årsag til ændringerne i jordens økosystemer, konkluderer en gruppe af internationale eksperter fra 16 forskellige lande, der står bag The EAT-Lancet Commissions rapport om fødevaresystemer i den antropocæne tidsalder (betegnelse for tiden fra industrialiseringen til i dag, red.), som blev offentliggjort i januar 2019.

Det gælder både landbruget, som er ansvarlig for brug af 40 procent af landjorden, 30 procent af udledningen af drivhusgasser og 70 procent af brugen af ferskvand, og det gælder fiskeriet, hvor 60 procent af havenes fiskebestande er fuldt udnyttet og 30 procent overfisket, foruden at fangsten har været for nedadgående siden 1996.

Bliv en del af Politikens madunivers!

Få fuld adgang til alle artikler på politiken.dk inkl. et helt madunivers med 750 grønne opskrifter og i alt over 2000 opskrifter og madartikler.

Prøv første måned for 1 kr.

Annonce