Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skal det sunde glide ned, skal det være let tilgængeligt. Det har den sunde fritidsordning i Himmelev opdaget. Men priserne spiller ikke ind, mener regeringens eksperter.
Foto: JACOB EHRBAHN

Skal det sunde glide ned, skal det være let tilgængeligt. Det har den sunde fritidsordning i Himmelev opdaget. Men priserne spiller ikke ind, mener regeringens eksperter.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi får ikke billigere frugt og grønt

Regeringens eksperter mener ikke, at lavere moms på frugt og grønt betaler sig. Dermed falder en konservativ mærkesag.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne kan skyde en hvid pil efter billigere æbler og gulerødder.


Nu slår regeringens rådgivere nemlig fast, at en lavere moms på frugt og grøntsager kun i mindre grad vil få os til at spise sundere. Og som bivirkning vil vi også købe flere usunde fødevarer, hvis de sunde bliver billigere.

Derfor kan det ikke betale sig at pille ved momssatsen på frugt og grønt, lyder det fra Mette Wier, der er formand for regeringens forebyggelseskommission.

»Det er blevet betragtet som lidt af et columbusæg at fjerne momsen på frugt og grøntsager. Men faktisk viser undersøgelser, at der er en ret begrænset effekt af det. Ganske vist får det folk til at købe lidt mere frugt og grønt, men samtidig køber de mere chokolade og sukker. Der er altså nogle krydseffekter, som gør, at det bedre kan betale sig udelukkende at hæve afgiften på usunde varer uden at sænke den på frugt og grønt«, siger hun.

Konservativ mærkesag går tabt Eksperter og politikere har ellers de seneste par år argumenteret for at sætte momsen på frugt og grønt ned for at få danskerne til at ændre kostvaner og spise grønnere.

I første omgang var det alene partier uden om regeringen, der var klar til lavere moms, men under valgkampen forrige år blev en ændring af momsen også en konservativ mærkesag, som daværende formand Bendt Bendtsen og folketingsmedlem Helle Sjelle talte varmt for.

Venstre gik med til at undersøge, om billig frugt og grønt ville slanke danskerne, og det blev skrevet ind i regeringsgrundlaget, at forslaget skulle undersøges.

Opgaven gik til Forebyggelseskommissionen, der med dagens udmelding ligger på linje med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der i går sagde, at regeringen ingen planer har om at indføre differentieret moms.

Virkning skal kunne dokumenteres
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) ønsker ikke at udtale sig om »løsrevne forslag« fra Forebyggelseskommissionen, inden den har gjort sit arbejde færdigt.

Men han understreger, at han alene vil fremlægge politiske forslag, der har en solid dokumenteret effekt på danskernes sundhed.

»Det lyder, som om Mette Wier fra kommissionen her siger, at det ikke kan betale sig at sætte momsen ned på frugt og grønt. Det skal man vist være både døv og blind for at misforstå. Jeg er ikke religiøs på det her område, og det, vi foreslår, skal bare virke, det skal ikke være symbolpolitik. Så kan folk selv regne ud, hvad det bliver til«, siger sundhedsministeren.

Danskere dør af usunde vaner
Usund kost er sammen med for lidt motion, rygning og alkohol årsag til omkring 40 procent af alle sygdomme og for tidlige dødsfald i Danmark.

Årligt dør flere tusinde danskere, fordi de spiser for meget fedt og for lidt frugt og grønt, viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed. På den baggrund er det ifølge regeringen en helt central opgave at få danskerne til at leve sundere og undgå store dræbere som kræft og hjerte-kar-sygdomme. Det vil få os til at leve længere og spare sundhedsvæsnet for milliarder.

Priser får os ikke til at spise som kaniner

En varm tilhænger af lav moms på frugt og grønt er formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V). Men han siger nu, at også han er »blevet lidt ulden over for det«. Ikke mindst på grund af kommissionens udsagn.

»Det vil formentlig koste 2 milliarder at sænke momsen, og jeg ved ikke, hvor jeg skal finde pengene. Jeg må nok erkende, at lavere moms ikke har den effekt, at vi alle sammen begynder at spise som kaniner«, siger han.

Dansk Folkeparti har også tidligere været positivt stemt over for lavere moms, men det hører fortiden til, understreger sundhedsordfører Liselott Blixt:

»Jeg tror ikke på, at du køber et æble, fordi det koster 25 øre mindre. Desuden ville forretningerne bare score gevinsten uden at sætte prisen ned. Jeg synes hellere, at vi politikere skal gå foran med et godt eksempel. Det skal være slut med fyldte chokolader, kager og croissanter til møderne«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden