Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Du kan supplere krydderisamlingen med 'den femte smag' på tube, hvis du kommer forbi et britisk supermarked i kæden Waitrose.
Foto: THOMAS BORBERG

Du kan supplere krydderisamlingen med 'den femte smag' på tube, hvis du kommer forbi et britisk supermarked i kæden Waitrose.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu sælger briterne velsmag på tube

Umami, den femte smag, kommer snart på hylderne i britiske supermarkeder

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Umami er ikke længere forbeholdt Michelin-restauranter, som har dyrket den komplekse femte smag.

Nu er smagen på vej til ud til kunderne i supermarkedskæden Waitrose, skriver The Telegraph

GUIDE

Umami siges at give oplevelsen af noget velsmagende, når hjernen opfatter den. Den femte smag suppleres af den fire primære

Umami eksister på samme måde som de fire andre primære smage: Sødt, salt, surt og bittert. Smagen blev opdaget af japanske forskere for 102 år siden.

GUIDE

Fra næste uge vil smagen være til salg i 197 af supermarkedskæden Waitrose’s butikker i Storbritannien i form af en puré på tube kaldet 'Taste No 5'.

Ansjoser er en del af den gode smag Laura Santtini, som arbejder på familiens italienske restaurant i London, har opfundet puréen, som blandt andet indeholder ansjoser og Karl Johan svampe.

»Jeg ville væk fra den tanke, at Umami kun er interessant for forskere, og at vi andre ikke kan forstå det. Umami er en del af vores måltider i dagligdagen, vi ved bare ikke hvad, vi skal kalde det«, siger hun til avisen.

GUIDE

Ifølge Santini har alle madkulturer sine egne ingredienser til aat fremkalde umami. I Japan er det blandt andet tang, mens italienerne bruger parmesan.

Tungen registrerer 'Det tredje krydderi'

En forsker i Tokyo, Kikunae Ikeda, identificerede i 1908 Umami som en delikat smag, der eksisterer i madvarer, der indeholder glutamat, også kaldet 'det tredje krydderi'.

I år 2000 opdagede forskere på University of Miami så receptorer på tungen, som kun reagerer på glutamat, skriver The Telegraph.

LÆS ARTIKEL

Ifølge madeksperter findes umami naturligt i fødevarer som ansjoser, parmesan, svampe, Worcestershire sauce og det britiske produkt Marmite.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden