Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
NIELS CHRISTENSEN
Foto: NIELS CHRISTENSEN

Fiskeguide. Det kan være vanskeligt at spise fisk med god samvittighed, mener WWF. Derfor har organisationen udarbejdet en såkaldt fiskeguide (arkivfoto).

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spis din fisk med god smag i munden

Ny fiskeguide fra WWF viser vej til de bæredygtige fisk i butikken.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Helt nemt er det ikke at spise fisk med god samvittighed.

I hvert fald ikke, hvis man spørger Verdensnaturfonden (WWF), der i dag lancerer en fiskeguide til forbrugeren hos fiskehandleren eller i supermarkedet.

»På den grønne liste har vi blandt andet sild, sardin og som noget glædeligt nyt torsk fra den østlige Østersø. Den har tidligere været fisket i bund, men er kommet sig igen«, siger Christoph Mathiesen, fiskeekspert hos WWF.

LÆS OGSÅ

Han peger på, at blandt andet overfiskeri er et stort problem for en stribe fiskearter.

Samtidig er det vanskeligt for danske forbrugere at navigere rundt i supermarkedet eller hos fiskehandlere, hvis man vil købe bæredygtig fisk.

Fiskeguiden fra WWF består konkret af en grøn, gul og rød liste.

Grøn betyder, at fisken kan spises med en god smag i munden. Gul betyder, at man skal tænke sig om en ekstra gang og rød skal man holde sig helt fra.

WWF: Hold dig fra tunbøf og ål

På den røde liste er blandt andre fiskearter som helleflynder, ål og tunbøf:

»Tunbøf kommer typisk fra de bestande, som er overfisket. Det er især den blåfinnede tun, men for eksempel også den guldfinnede tun«, siger Christoph Mathiesen og fortsætter:

»Du kan også finde tunbøf, som er mindre truede, det er bare utrolig svært, når du står hos fiskehandleren med en tunbøf og se, hvor den er fanget«, siger Christoph Mathiesen.

LÆS OGSÅ

Han peger desuden på, at også ålen, som de fleste danskere betragter som en yndet spise, er på den røde liste:

»Det er nok en af de mest truede fiskearter i verden. Alt det ål, der fanges i de danske have, er enten glasål der er vandret igennem de europæiske flodsystemer hertil, eller også er det glasål, der hentes fra Atlanterhavet og bringes op til danske opdrættere«.

»Men glasålene kommer alle fra den samme bestand fra kysten i Spanien og Frankrig. Og den bestand er nede på omkring to procent sammenlignet med, hvad den var for 25 år siden, så den er yderst truet«.

Christoph Mathiesen fra WWF opfordrer danske forbrugere til at gå efter det såkaldte MSC-mærke.

Det er en mærkeordning for miljøvenligt og bæredygtigt fiskeri, der er etableret i fællesskab mellem WWF og Unilever, en af verdens største producenter af dagligvarer.

»Det er fiskerne selv, der vælger at lade sig certificere. Så har de bevis for, at det, der laver, er i orden. Dermed kan de bedre sælge deres produkter. Og vi støtter op om det«, siger Christoph Mathiesen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden