Kok og diætist Søren Damgaard lærer journalist Stine Behrendtzen at lave mad af rester. Det bliver meget lækkert.
Foto: FINN FRANDSEN

Kok og diætist Søren Damgaard lærer journalist Stine Behrendtzen at lave mad af rester. Det bliver meget lækkert.

Nyt om mad

Miljøministeren vil lære danskerne at spise rester

Sammen med 'Stop spild af mad' vil Karen Ellemann få os til at smide mindre mad ud.

Nyt om mad

Den runkne peberfrugt, kødsovsen fra i forgårs, de bløde pærer i frugtskålen.

Alt for meget mad ryger direkte i skraldespanden fordi der er købt for stort ind eller fordi man er usikker på, hvordan man bruger rester og overskydende mad. Også butikker, restauranter og cafeer står for et stort madspild.

Det koster miljøet så dyrt, at Miljøminister Karen Ellemann (V) vil have danskerne til at skifte kurs. Sammen med Selina Juul fra forbrugerbevægelsen Stop Spild af mad skyder hun i dag en kampagne mod madsvineriet i gang.

»Vi skal have alle til at begrænse madspild - helt fra producenten til handelen og frem til forbrugere og restauranter. Det er ikke noget en af parterne kan løfte alene - alle må bidrage«, siger Karen Ellemann.

GUIDE

Kampagnen lægger udelukkende op til frivillige indsatser fra alle parter. Så selv om ministeren synes at mange af butikkernes mængderabatter på mad ansporer til madspild, så vil hun ikke stille krav om at der bliver længere mellem 'køb ti og spar'-budskaberne i supermarkedet.

»For eksempel har Rema 1000 droppet rabatter på større mængder, og de profilerer sig på det. Jeg tror, at forbrugerne er trætte af at være affaldsproducenter, og håber, at de vil belønne de butikker, der giver dem mulighed for at købe fornuftigt ind«, siger Karen Ellemann.

Ellemann spiser selv restemad

Hun lancerer kampagnen samtidig med at regeringen lægger sin affaldsstrategi frem. Og god mad, som kunne have været spist er blandt de værste typer affald. Først sviner maden, mens den produceres, og hvis den så ikke spises, så udgør den igen et problem som madaffald.

Man ved ikke præcis, hvor meget spiselig mad, der smides ud, men undersøgelser i Storbritannien viser, at det drejer sig om cirka 56 kilo per person om året.

Det store spild ærgrer Karen Ellemann, der som tidligere hjemkundskabslærer ved en del om at købe fornuftigt ind og bruge resterne.

»Punkt et er ikke at købe ind til flere, end man er. Og så er jeg meget glad for at spise resterne - for eksempel lave en 'ugen der gik'-dag, hvor man spiser de rester, der måtte være. Men man kan også spise rester dagen efter eller bruge dem i madpakken«, siger hun.

GUIDE

Miljøministeren erkender, at det kræver viden i køkkenet, når maden skal bruges fornuftigt.

»Man skal vide noget om hygiejne. Det er klart, at man ikke skal bruge rester, der har stået i ugevis. Men det er altså ikke et sundhedsproblem at spise resten af maden fra dagen før«, siger Karen Ellemann.

Hun henviser til Stop spild af mad , som har samlet masser af gode råd og opskrifter.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden