Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kok og diætist Søren Damgaard lærer journalist Stine Behrendtzen at lave mad af rester. Det bliver meget lækkert.
Foto: FINN FRANDSEN

Kok og diætist Søren Damgaard lærer journalist Stine Behrendtzen at lave mad af rester. Det bliver meget lækkert.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljøministeren vil lære danskerne at spise rester

Sammen med 'Stop spild af mad' vil Karen Ellemann få os til at smide mindre mad ud.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den runkne peberfrugt, kødsovsen fra i forgårs, de bløde pærer i frugtskålen.

Alt for meget mad ryger direkte i skraldespanden fordi der er købt for stort ind eller fordi man er usikker på, hvordan man bruger rester og overskydende mad. Også butikker, restauranter og cafeer står for et stort madspild.

Det koster miljøet så dyrt, at Miljøminister Karen Ellemann (V) vil have danskerne til at skifte kurs. Sammen med Selina Juul fra forbrugerbevægelsen Stop Spild af mad skyder hun i dag en kampagne mod madsvineriet i gang.

»Vi skal have alle til at begrænse madspild - helt fra producenten til handelen og frem til forbrugere og restauranter. Det er ikke noget en af parterne kan løfte alene - alle må bidrage«, siger Karen Ellemann.

GUIDE

Kampagnen lægger udelukkende op til frivillige indsatser fra alle parter. Så selv om ministeren synes at mange af butikkernes mængderabatter på mad ansporer til madspild, så vil hun ikke stille krav om at der bliver længere mellem 'køb ti og spar'-budskaberne i supermarkedet.

»For eksempel har Rema 1000 droppet rabatter på større mængder, og de profilerer sig på det. Jeg tror, at forbrugerne er trætte af at være affaldsproducenter, og håber, at de vil belønne de butikker, der giver dem mulighed for at købe fornuftigt ind«, siger Karen Ellemann.

Ellemann spiser selv restemad

Hun lancerer kampagnen samtidig med at regeringen lægger sin affaldsstrategi frem. Og god mad, som kunne have været spist er blandt de værste typer affald. Først sviner maden, mens den produceres, og hvis den så ikke spises, så udgør den igen et problem som madaffald.

Man ved ikke præcis, hvor meget spiselig mad, der smides ud, men undersøgelser i Storbritannien viser, at det drejer sig om cirka 56 kilo per person om året.

Det store spild ærgrer Karen Ellemann, der som tidligere hjemkundskabslærer ved en del om at købe fornuftigt ind og bruge resterne.

»Punkt et er ikke at købe ind til flere, end man er. Og så er jeg meget glad for at spise resterne - for eksempel lave en 'ugen der gik'-dag, hvor man spiser de rester, der måtte være. Men man kan også spise rester dagen efter eller bruge dem i madpakken«, siger hun.

GUIDE

Miljøministeren erkender, at det kræver viden i køkkenet, når maden skal bruges fornuftigt.

»Man skal vide noget om hygiejne. Det er klart, at man ikke skal bruge rester, der har stået i ugevis. Men det er altså ikke et sundhedsproblem at spise resten af maden fra dagen før«, siger Karen Ellemann.

Hun henviser til Stop spild af mad , som har samlet masser af gode råd og opskrifter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden