Foto: RUNE PEDERSEN
Nyt om mad

Bagere må gerne lægge fedtskat på magert brød

Bagere bestemmer selv, om flødeskumskagen eller andre varer skal fedtbeskattes.

Nyt om mad

Det bliver ikke kunden hos bageren eller slagteren, der får et incitament til at vælge fedtfrie fødevarer fra, når afgiften på fedt bliver indført i morgen.

For eksempel har en række bagere i Nordjylland besluttet sig til at fordele fedtafgiften ud over alle varegrupper, også de fedtfattige. Det betyder, at for eksempel flødeskumskagen ikke bliver så meget dyrere, som fedtskatten ellers har til hensigt, at de skal være.

Salg af flødeskumskager i stå

»Hvis vi kun hæver prisen på flødeskumskager, så går salget af flødeskumskager i stå. Derfor vælger vi at sprede afgiften på alle varegrupper«, siger Preben Ramskov fra Hjellerup Bager til DR Nordjylland.

LÆS ARTIKEL

Preben Ramskov er formand for Dansk Bagerlaug i Nordjylland, og han vurderer, at de fleste kolleger i lauget vælger at håndtere den nye skat på samme måde.

Og at bageren og slagteren selv kan bestemme, at for eksempel fede fødevarer ikke skal stige så meget i pris som fedtskattens intention er, bekræftes i Skat af chefkonsulent Tor Christensen.

»Det må de godt. De betaler fedtafgift af de varer, de indkøber, men hvordan de fordeler prisstigningen på de varer, der er i butikken, blander vi os ikke i«, siger Tor Christensen til Politiken.dk/tjek

LÆS ARTIKEL

Men Tor Christensen mener alligevel, at fedtskatten på sigt vil opfylde sit formål. Incitamentet ligger bare i højere grad på slagteren eller bageren, for han vil anspores til at købe råvarer ind til butikken, der er mere fedtfattige, fordi de er billigere.

»Det er rigtigt, at en bager for eksempel kan vælge at lægge afgiften også på det magre brød i butikken, og at det derfor ikke vil være et incitament for kunden til at vælge fedtfattige varer i butikken. Men jeg tror, at konkurrencen fra bagere, der holder det magre brød frit for fedtafgift, vil lede afgiften hen på de fedtholdige varer«, siger Tor Christensen.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce