Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: TORBEN GREVE
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er vilde med frugt på flaske

Danskerne vælger i stigende grad at slukke tørsten med en smoothie, men drikken kan ikke erstatte frugt.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om navnet ligger dårligt på tungen, tager stadig flere danskere flasker med blendet frugtdrik til munden.

Salget af smoothies, der er sunde, om end svære at udtale, er steget markant de seneste år.

I den danske detailhandel blev der solgt smoothies på flaske for 50,8 millioner kroner i 2008. Det er en stigning på 12,5 millioner kroner eller 33 procent i forhold til året før, viser en ny markedsanalyse fra The Nielsen Company.

Kvinder køber mest
7-Eleven, hvis salg ikke indgår i undersøgelsen, satte sine første smoothies på varehylden for tre år siden. I dag har convenience-kæden smoothies fra seks forskellige producenter, og salget er fordoblet fra år til år.

Kategorichef Camilla Kynde forklarer, at de primære aftagere er unge mellem 15 og 25 år med en overvægt af kvinder.

»Folk stopper forbi og køber en smoothie, når de har en lille eller stor sult. De bruger dem typisk som morgen- eller mellemmåltid og får dækket den værste sult. Smoothies giver en mæthedsfornemmelse og er et sundere valg end et smurt rundstykke eller en croissant«, siger Camilla Kynde.

Det drikkelige mellemmåltid
En smoothie på flaske rummer typisk 250 milliliter og koster et sted mellem 17 og 25 kroner. Prisen afskrækker heller ikke kunderne i Coops supermarkeder, som ligeledes har oplevet en markant fremgang i salget af smoothies de seneste tre år. At danskerne har kastet sig frådende over den nye frugtdrik, skyldes den generelle sundhedstrend, lyder forklaringen:

»En del bruger smoothies som et mellemmåltid, og så sker der generelt et skred fra de meget sukkerholdige produkter over mod de sundere alternativer. Og selv om en smoothie indeholder mange kalorier, er den et udmærket alternativ«, siger Coops forbrugerpolitiske direktør, Mogens Werge.

Kun én om dagen
At smoothies er et sundere valg af drikkevarer end sodavand, er fagfolk enige om. Alligevel er der behov for at råbe vagt i gevær over for smoothie-bølgen, som skyller ind over os. Sådan lyder budskabet fra kampagnen ’6 om dagen’, som patientforeninger og sundhedsmyndighederne står bag.

»De fleste smoothies er mere kalorieholdige end sodavand. I forhold til at spise hele frugter er mæthedsfornemmelsen ved en smoothie mindre. Derved får man indtaget en masse kalorier, som man ikke mærker i maven, og det er uheldigt i forhold til fedmetendensen herhjemme«, siger ernæringskonsulent i ’6 om dagen’ Iben Nowak.

Frugt er dog bedst
En smoothie kan således kun udgøre det ene af de seks stykker frugt og grønt, man ifølge ’6 om dagen’ og fagfolk generelt bør indtage hver dag. Og på grund af det høje antal kalorier er det en dårlig idé at drikke mere end 250 milliliter, med mindre man har behov for at øge sin vægt.

»Vi vil gerne have folk til at spise mere frugt og grønt. Smoothies giver vitaminer, mineraler og kostfibre, så det er da bedre at drikke en smoothie end slet ikke at få noget frugt. Men som alternativ til at spise frugt, er det ikke lige så godt«, siger ernæringsforsker Heddie Mejborn fra DTU Fødevareinstituttet.

Vælg de friskeste
»Man bør vælge smoothies, som indeholder frugter, bær og eventuelt grøntsager, som man normalt ikke får. Jo flere farver, jo bedre, for vi er for dårlige til at variere indtaget af frugt og grønt«, siger Christian Bitz.

Fordi frugt og grøntsager mister deres vitaminindhold dag for dag, bør man altid gå efter de friskeste i køledisken, fortsætter han:

»Så det er vigtigt at købe sæsonens frugt og grønt i stedet for at få det fløjet ind fra New Zealand«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden