Vinder. Den unge kok Jonas Christensen fra 1. t.h. vandt Årets Gericke-pris i kategorien hovedretter for sin fortolkning af gule ærter med sprængt kalvebryst.
Foto: Frederik Hilmer Svanholm

Vinder. Den unge kok Jonas Christensen fra 1. t.h. vandt Årets Gericke-pris i kategorien hovedretter for sin fortolkning af gule ærter med sprængt kalvebryst.

Nyt om mad

Madanmelderne har talt: Årets hovedret 2011 er gule ærter

Årets Gericke-priser blev uddelt søndag aften. Noma vandt to.

Nyt om mad

Der var en snorlige parade af langstilkede champagneglas klar, da toppen af dansk gastronomi søndag aften indfandt sig på Hotel- og Restaurantskolen i Valby for at overvære uddelingen af Årets Gericke-priser.

Kolossen Bo Jacobsen med fru Lisbeth, den franske foregangsmand Francis Cardenau, tv-kokken James Price, Thomas Herman fra Nimb, Bent Christensen fra Den Danske Spiseguide, Paul Cunningham og mange, mange flere.

Gericke-priserne uddeles af den danske madanmelderforening, og i år var både verdens bedste restaurant, Noma, og verdens bedste kok, Bocuse d'Or-vinderen Rasmus Kofoed med i opløbet.

LÆS ARTIKEL

Price med for sidste gang
Næsten 300 gæster var mødt op for at være med til den 12. version af madanmeldernes prisfest.

Adam Price indtog rollen som konferencier – for sidste gang. I november åbner han nemlig sammen med sin bror James egen restaurant og melder sig dermed ud af madanmelderstanden.

LÆS ARTIKEL

Aftenens første kategori var ‘Forret’, som blev fremhævet for at være den hårdeste kategori af dem alle.

»For fem-syv år siden kunne man som dommer håbe på en lille teknisk fejl, men den tid er for længst forbi. De nominerede retter fører i dag til filosofiske diskussioner om hvorvidt og hvordan den enkelte ret bringer gastronomien videre«, fortalte Adam Price, som også var en del af dommerpanelet under prisfestens praktiske del I Tivoli søndag eftermiddag.

Kødcigar og kamille
På scenen kom det stærke felt af nominerede. Deriblandt verdens bedste kok, Rasmus Kofoed fra Geranium, der var nomineret for en kartoffelret med pulver på andefedt, og Ronny Emborg fra michelinrestauranten AOC, som var nomineret for sin ‘kødcigar’, som anmelder Søren Frank kaldte hans forret med kalveinderlår.

Vinderen blev Thomas Herman fra Herman i Nimb for retten ‘Skandinaviske skaldyr og bisque af tørret kamille med mudslinger og kamillekaviar’.

»Det er en hyldest til januar, hvor man har det dårligt og har lyst til kamillete«, lød det fra Herman, da han modtog sin plakette og et stort Flora Danica-fad.

Fynboer vandt for service
Mens eleverne fra Hotel- og Restaurantskolen severede smukke retter af bornholmsk herkomst, blev priserne for årets udskænkning og årets betjening uddelt.

Martin Bek fra Formel B vandt den første – blandt andet for sin evne til at holde styr på en flok snapsestive bourgognebønder – og det nye unge værtspar på Rudolf Mathis I Kerteminde fik prisen for service i særklasse.

Paul Cunningham, der snart takker af som restauratør efter ni år med The Paul I Tivoli, uddelte prisen for Årets Hovedret. Cunningham fik et massivt bifald, da han trådte op på scenen, så rødmen skød op kinderne.

Skum i munden
Igen var feltet stærkt med repræsentanter som Bo Bech, Torsten Schmidt fra Malling & Schmidt i Aarhus og Bocuse d’Or-vinderen Kofoed. Men det blev den relativt ukendte kok Jonas Christensen fra restaurant 1. T.H., der vandt for sprængt kalvebryst, ærter og gulerødder.

Helle Brønnum Carlsen udtrykte sin begejstring over den unge koks fortolkning af den nærmest middelalderlige ret. »Her bliver gule ærter til en skum, der nærmest flyver i munden sammen med trevler af det sprængte kød, toppet med friske ærteskud og sortristede løg«.

Jonas Christensen var bogstaveligt talt ved at falde ud over scenekanten.

Megagrimt sted
Så kom franskmanden Francis Cardenau, der blandt meget andet star for Le Sommelier, på scenen for at overrække prisen for Årets Bistro. »Måske Kong Hans?«, jokede han.

Fish Market var nomineret »fordi det i sig selv er en sensation, at der åbner en fiskerestaurant I Danmark«, som Adam Price sagde.

Mens Berlingskes madanmelder Søren Frank havde indstillet Cofoco-restauranten Oysters & Grill, fordi det er den grimmeste restaurant i København.

»Det hele er megagrimt«, lød det. Inden han fik nævnt, at man også får gode skaldyrsserveringer på det uformelle Nørrebro-spisested.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det blev nu den nyåbnede Paustian ved Bo og Lisbeth Jacobsen, der vandt for deres gatronomiske hyldest af dansk mads guldalder med syltede sild og tarteletter på menuen.

»Vi har den hårdeste stab i byen«, lød det fra Bo Jacobsen, mens han kastede v-tegn. »Vær misundelige!«.

LÆS ARTIKEL

Spiselige borddekotationer
Mens gæsterne fik endnu mere mad – pattegris – og vin på bordene blev årets nye pris lanceret.

Den var for landets bedste snacks. En kategori, som alle gourmetrestauranter gør meget ud af, og derfor bør have sin egen anerkendelse, forklarede Adam Price, før han hev sin bror James med på scenen for at overrække plaketten.

Noma vandt. Søren Frank, der har spist på restauranten mere end 30 gange, forklarede, at for ham var det faktisk Nomas snacks – eller »de spiselige borddekorationer«, som han kaldte dem, der er det mest underholdende af alt på verdens bedste restaurant.

Køkkenchef Redzepi kunne ikke selv gå på scenen og modtage prisen, da han er I Peru, så det gjorde hans højre hand Thorsten Vildgaard i stedet.

Bitter dessert

Og da aftenen blev rundt af med prisen for Årets Dessert måtte Vildgaard igen på scenen.

For Nomas bitre servering af Gl. Dansk med urter løb med sejren foran stærke konkurrenter som Rasmus Grønebechs ‘Syltet pastinak med kakaooblat’ og restaurant Villa Vests ‘Grønt fra Knuds Have’.

»Jeg har været i sms-kontakt med Rene hele aftenen, og jeg ved, at han sidder på pinde og bliver meget stolt over at modtage denne her pris’, sagde Thorsten Vildgaard.

Klokken var blevet over elleve, og festmiddagen havde været i gang i næsten fem timer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men madanmelderne kunne ikke få nok af at uddele priser.

Derfor blev Molskroens Tommy Friis hevet på scenen for at modtage en improviseret pris i form af en magnumflaske champagne for en ret med oste.

»Fordi det er fantastisk at igen gøre ost til en selvstændig ret«, understregede Price, inden han takkede af og aftenens kokke, der havde stået for en fornem seksretters menu fik stående ovationer af gæsterne.

Men festen var langt fra forbi. Konditorlandsholdet bød på petit fours, og så åbnede champagnebaren, hvor alle kunne komme hen og dunke vinderne i ryggen og skåle.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Overgreb i Guds navn
    Hør podcast: Overgreb i Guds navn

    Henter…

    I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

    Henter…

    I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce