Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vinder. Den unge kok Jonas Christensen fra 1. t.h. vandt Årets Gericke-pris i kategorien hovedretter for sin fortolkning af gule ærter med sprængt kalvebryst.
Foto: Frederik Hilmer Svanholm

Vinder. Den unge kok Jonas Christensen fra 1. t.h. vandt Årets Gericke-pris i kategorien hovedretter for sin fortolkning af gule ærter med sprængt kalvebryst.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Madanmelderne har talt: Årets hovedret 2011 er gule ærter

Årets Gericke-priser blev uddelt søndag aften. Noma vandt to.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var en snorlige parade af langstilkede champagneglas klar, da toppen af dansk gastronomi søndag aften indfandt sig på Hotel- og Restaurantskolen i Valby for at overvære uddelingen af Årets Gericke-priser.

Kolossen Bo Jacobsen med fru Lisbeth, den franske foregangsmand Francis Cardenau, tv-kokken James Price, Thomas Herman fra Nimb, Bent Christensen fra Den Danske Spiseguide, Paul Cunningham og mange, mange flere.

Gericke-priserne uddeles af den danske madanmelderforening, og i år var både verdens bedste restaurant, Noma, og verdens bedste kok, Bocuse d'Or-vinderen Rasmus Kofoed med i opløbet.

LÆS ARTIKEL

Price med for sidste gang
Næsten 300 gæster var mødt op for at være med til den 12. version af madanmeldernes prisfest.

Adam Price indtog rollen som konferencier – for sidste gang. I november åbner han nemlig sammen med sin bror James egen restaurant og melder sig dermed ud af madanmelderstanden.

LÆS ARTIKEL

Aftenens første kategori var ‘Forret’, som blev fremhævet for at være den hårdeste kategori af dem alle.

»For fem-syv år siden kunne man som dommer håbe på en lille teknisk fejl, men den tid er for længst forbi. De nominerede retter fører i dag til filosofiske diskussioner om hvorvidt og hvordan den enkelte ret bringer gastronomien videre«, fortalte Adam Price, som også var en del af dommerpanelet under prisfestens praktiske del I Tivoli søndag eftermiddag.

Kødcigar og kamille
På scenen kom det stærke felt af nominerede. Deriblandt verdens bedste kok, Rasmus Kofoed fra Geranium, der var nomineret for en kartoffelret med pulver på andefedt, og Ronny Emborg fra michelinrestauranten AOC, som var nomineret for sin ‘kødcigar’, som anmelder Søren Frank kaldte hans forret med kalveinderlår.

Vinderen blev Thomas Herman fra Herman i Nimb for retten ‘Skandinaviske skaldyr og bisque af tørret kamille med mudslinger og kamillekaviar’.

»Det er en hyldest til januar, hvor man har det dårligt og har lyst til kamillete«, lød det fra Herman, da han modtog sin plakette og et stort Flora Danica-fad.

Fynboer vandt for service
Mens eleverne fra Hotel- og Restaurantskolen severede smukke retter af bornholmsk herkomst, blev priserne for årets udskænkning og årets betjening uddelt.

Martin Bek fra Formel B vandt den første – blandt andet for sin evne til at holde styr på en flok snapsestive bourgognebønder – og det nye unge værtspar på Rudolf Mathis I Kerteminde fik prisen for service i særklasse.

Paul Cunningham, der snart takker af som restauratør efter ni år med The Paul I Tivoli, uddelte prisen for Årets Hovedret. Cunningham fik et massivt bifald, da han trådte op på scenen, så rødmen skød op kinderne.

Skum i munden
Igen var feltet stærkt med repræsentanter som Bo Bech, Torsten Schmidt fra Malling & Schmidt i Aarhus og Bocuse d’Or-vinderen Kofoed. Men det blev den relativt ukendte kok Jonas Christensen fra restaurant 1. T.H., der vandt for sprængt kalvebryst, ærter og gulerødder.

Helle Brønnum Carlsen udtrykte sin begejstring over den unge koks fortolkning af den nærmest middelalderlige ret. »Her bliver gule ærter til en skum, der nærmest flyver i munden sammen med trevler af det sprængte kød, toppet med friske ærteskud og sortristede løg«.

Jonas Christensen var bogstaveligt talt ved at falde ud over scenekanten.

Megagrimt sted
Så kom franskmanden Francis Cardenau, der blandt meget andet star for Le Sommelier, på scenen for at overrække prisen for Årets Bistro. »Måske Kong Hans?«, jokede han.

Fish Market var nomineret »fordi det i sig selv er en sensation, at der åbner en fiskerestaurant I Danmark«, som Adam Price sagde.

Mens Berlingskes madanmelder Søren Frank havde indstillet Cofoco-restauranten Oysters & Grill, fordi det er den grimmeste restaurant i København.

»Det hele er megagrimt«, lød det. Inden han fik nævnt, at man også får gode skaldyrsserveringer på det uformelle Nørrebro-spisested.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det blev nu den nyåbnede Paustian ved Bo og Lisbeth Jacobsen, der vandt for deres gatronomiske hyldest af dansk mads guldalder med syltede sild og tarteletter på menuen.

»Vi har den hårdeste stab i byen«, lød det fra Bo Jacobsen, mens han kastede v-tegn. »Vær misundelige!«.

LÆS ARTIKEL

Spiselige borddekotationer
Mens gæsterne fik endnu mere mad – pattegris – og vin på bordene blev årets nye pris lanceret.

Den var for landets bedste snacks. En kategori, som alle gourmetrestauranter gør meget ud af, og derfor bør have sin egen anerkendelse, forklarede Adam Price, før han hev sin bror James med på scenen for at overrække plaketten.

Noma vandt. Søren Frank, der har spist på restauranten mere end 30 gange, forklarede, at for ham var det faktisk Nomas snacks – eller »de spiselige borddekorationer«, som han kaldte dem, der er det mest underholdende af alt på verdens bedste restaurant.

Køkkenchef Redzepi kunne ikke selv gå på scenen og modtage prisen, da han er I Peru, så det gjorde hans højre hand Thorsten Vildgaard i stedet.

Bitter dessert

Og da aftenen blev rundt af med prisen for Årets Dessert måtte Vildgaard igen på scenen.

For Nomas bitre servering af Gl. Dansk med urter løb med sejren foran stærke konkurrenter som Rasmus Grønebechs ‘Syltet pastinak med kakaooblat’ og restaurant Villa Vests ‘Grønt fra Knuds Have’.

»Jeg har været i sms-kontakt med Rene hele aftenen, og jeg ved, at han sidder på pinde og bliver meget stolt over at modtage denne her pris’, sagde Thorsten Vildgaard.

Klokken var blevet over elleve, og festmiddagen havde været i gang i næsten fem timer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men madanmelderne kunne ikke få nok af at uddele priser.

Derfor blev Molskroens Tommy Friis hevet på scenen for at modtage en improviseret pris i form af en magnumflaske champagne for en ret med oste.

»Fordi det er fantastisk at igen gøre ost til en selvstændig ret«, understregede Price, inden han takkede af og aftenens kokke, der havde stået for en fornem seksretters menu fik stående ovationer af gæsterne.

Men festen var langt fra forbi. Konditorlandsholdet bød på petit fours, og så åbnede champagnebaren, hvor alle kunne komme hen og dunke vinderne i ryggen og skåle.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden